Islas Cíes - Galicië

[:nl]Mini-reisgids voor de mooiste regio van Spanje: Galicië [:en]Mini travel guide for the most beautiful region of Spain: Galicia [:]

[:nl]Al sinds ik mijn vriend ken, gaan we minstens één keer per jaar naar Galicië. Zijn familie komt er vandaan en zijn hart ligt daar. En ik moet zeggen: ik snap helemaal waarom. Galicië is heel anders dan de rest van Spanje. Niet alleen spreken ze daar Galicisch (geloof me, dat is nog veel anders dan Spaans), het is er groener, mooier en kent prachtige eilanden. Veel van jullie zullen al een vakantie hebben geboekt of al weg zijn (geweest), maar mocht je het nog steeds niet weten, of veel later gaan, of al op zoek zijn naar een vakantie voor volgend jaar: ik ga jou nu vertellen waarom jij naar Galicië moet en waar je heen moet. MOET, zeg ik je. Een soort van gedwongen artikel vol met vakantietips voor één van de mooiere plekjes van Spanje. Een reisgids, as you will. 

Galicië: van alles wat

Ik ben nog lang niet overal in Galicië geweest. Dus ik claim niet de alwetende Galicië-reiziger te zijn, máár ik ben wel in de belangrijkste en grootste steden en op de mooiste stranden geweest. De eerste keer dat ik er kwam, was in december 2015. Zelfs daar was het toen niet eens ijskoud, en met daar bedoel ik het noordwesten van Spanje. Op de Tweede Kerstdag was het er een graad of 18 en de dag erna kon ik lekker zonder jas buiten rondlopen. Zo bijzonder. Afgelopen december was wel iets andere koek, dus ik kan je niet beloven dat als je na september gaat, je gegarandeerd bent van goed weer. Het is er nu zelfs slechter weer dan hier in Nederland. Wat ik maar wil zeggen is: misschien moet je er niet heen gaan om het weer. De zomers zijn vaak wel echte zomers hoor. Dat dan weer wel.

Hey, maar waar moet je heen? Nou, ik heb een klein lijstje gemaakt met alle must-sees. Veel must-sees. En omdat Galicië volgens mij nog een redelijke onbekende is onder de Nederlanders, maak ik het niet te moeilijk. Ik denk namelijk dat het leuk is om eerst te zien hoe Galicië in elkaar steekt voordat je op zoek gaat naar het onbekende en idyllische. Hoewel er hier ook wel wat idyllische plekjes tussen zitten. Verwacht niet alleen feitjes, alsjeblieft. Ik moet er ook mijn eigen verhalen in verwerken, anders vind ik het niets aan. (Ja, ik moet er ook wat uit halen hoor ;p)

Bedevaartsoord: Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

De bekendste stad van Galicië en niet aan zee gelegen. Jaarlijks gaan mensen hierheen op bedevaart. Ofwel ze lopen de pelgrimstocht, camino de Santiago. Het is natuurlijk al hartstikke mooi om te zien hoeveel mensen deze route (vanaf waar dan ook) lopen en zo dicht bij hun doel zijn. Maar Santiago hoeft niet alleen mooi te zijn als je een pelgrimstocht maakt. Het is ook een mooie stad, met name de oude binnenstad is mooi, als je er ‘gewoon’ bent. De kathedraal is prachtig (helaas ook in de steigers), net als de straatjes eromheen. En als je ervan houdt (ik wel): de stad heeft ook een heerlijk overdekt winkelcentrum met allerlei bekende en minder bekende winkels en verschillende eetgelegenheden. Ze hebben er ook een Aziatische plek (en Spanjaarden zijn gevalletje ‘wat de boer niet kent dat vret ‘ie niet’) en ik las de laatste keer dat ik er was dat ze crack op het menu hebben. Genieten.

Grootste stad: Vigo

Vigo Galicië

De grootste stad van Galicië. Mensen willen het wel omschrijven als de Barcelona van het noordwesten, maar zover wil ik niet gaan. Barcelona heeft namelijk Gaudi, dat heeft Vigo niet. Desondanks is het een bruisende stad, een jonge stad en een mooie stad.

Vigo ligt aan zee, naast één van de mooiste eilandgroepen (daarover later meer) ooit. Er is dus een mooie en gezellig haven waar je doorheen kunt banjeren en in de zomer zijn er allerlei activiteiten (net als in iedere andere stad in Spanje, want feestweken en weet ik het wat nog meer). Vigo heeft een universiteit en is dus een relatief jonge stad. Voor Spaanse begrippen. 

Rots, strand en ietsje kouder: Playa de las Cathedrales

Playa de Las Cathedrales

Eén van de mooiste rotsformaties die ik ooit heb gezien. Dat hoeft niet veel te zeggen natuurlijk, want het is niet alsof ik tientallen rotsformaties heb gezien, maar dat hoeft ook niet om te weten wat mooi is. Playa de las Cathedrales is hartstikke toeristisch, maar Nederlanders zul je er niet zo snel vinden. Ik weet niet hoe dat met jou zit, maar ik vind dat fijn. Doe mij maar plekjes zonder mogelijk buren tegen te komen.

Playa betekent natuurlijk strand, dus naast rotsen is er ook zand aanwezig. Ja ja, het is heus. Maar, je kunt alleen op het strand komen als het eb is. Dat betekent dus dat je de getijde tabel goed in de gaten moet houden. Ook is het handig om even in de gaten te houden wanneer je het strand kunt bezoeken. Het schijnt overigens dat je een toegangskaartje nodig hebt (gratis hoor) gedurende de zomermaanden. Dit zodat het aantal bezoekers niet compleet uit de hand loopt. Wij gingen zonder toegangskaartje heen en hadden het geluk dat het niet superdruk was, dus we konden zo het strand op.

Playa de las Cathedrales is géén strand om op te liggen. Dus je kunt wel een bikini dragen en weet ik het wat, maar je kunt je handdoekje er niet neerleggen. Sommige mensen zijn koppig en doen het wel, maar dat is goor want het zand is altijd nat.

Van die voetbalclub: A Coruña

A coruna

Van Deportivo de La Coruña. Nee? Laat maar ;-). A Coruña heeft, net als de meeste Spaanse steden, een mooie binnenstad. Eén van de bezienswaardigheden is de Herculestoren, ofwel de Torre de Hércules. Een Romeinse vuurtoren van meer dan 1900 jaar oud. Je kunt erin als je wilt en dan heb je bovenin een mooi uitzicht van de zee en een stukje stad. Naast de toren is ook een windroos van mozaïek te vinden die de acht Keltische volkeren uitbeeld. Want ja, Galiciërs en Kelten ‘go way back’. Om het zo maar te zeggen.

A Coruña schijnt trouwens één van de meest regenachtige steden te zijn vanwege het zeeklimaat. De zomers zijn te omschrijven als Nederlandse zomers, maar in de winter zul je er nauwelijks doodvriezen. Of in ieder geval, het zal er nauwelijks vriezen. Beetje overdreven weer.  

In A Coruña is ook genoeg cultuur te vinden, met zeker negen musea en een groot aquarium (aanrader!).

Gewoon mooI: Islas Cíes, ofwel Cíes eilanden

Islas Cíes - Galicië

Witte stranden? Check. Helder blauw water? Check. Prachtige uitzichten? Check. De Cíes eilanden zijn eigenlijk een geheel eigen artikel waard, zo mooi zijn ze. Mijn vriend en ik zijn hier twee jaar geleden geweest en ik was echt onder de indruk. En ik weet niet waarom, maar dat ben ik niet zo snel.

Het fijne aan een bezoekje aan dit eiland is dat het nooit te druk zal zijn. Dagelijks mogen er maximaal 2.200 mensen naar het eiland en meer niet. Het is dus zaak dat je tijdig autoriseert en registreert, zodat je zeker weten een plekje op de boot er naartoe hebt. De boot vertrekt overigens vanaf Vigo en de reis duurt maar een halfuurtje. Slechts 30 MINUTEN om een dagje (of langer) van paradijselijk witte stranden en de meest mooie uitzichten te genieten. Doen, zeg ik.

Wat moet je verder weten over Galicië?

Spanjaarden spreken niet zo goed Engels. In grote steden als Valencia, Barcelona en Madrid valt dat waarschijnlijk wel mee, maar als je naar Galicië gaat niet. Een Engelssprekende Galiciër vinden is echt gewoon puur geluk hebben. Soms kennen ze wat woorden, of verstaan ze je wel, maar ga er maar vanuit dat ze niet kunnen of durven terug te spreken. Eten bestellen moet dus met hand- en voetwerk.

Galicië, en dan vooral aan de kuststeden, biedt veel vis- en schelpdieren. Veel krab, garnalen en (eenden)mosselen. Naja, je snapt ‘m. Als ik bij mijn vriend zijn ouders ben eten we negen van de tien keer iets uit de zee. Lekker hoor, maar op een gegeven moment ben ik ook wel toe aan een stukkie vlees. En groenten. Want dat eten ze daar ook nauwelijks, haha. Geen grap.

En, trekt de regio je een beetje aan?

[:en](Hey everyone, sorry, just a little GDPR-note: because of the new privacy law as from today, in order to respond you need to click on the two boxes below. 1) ‘Bewaar mijn naam’ (save my name, email and website in this browser for the next time I comment) and 2) ‘Laat je een reactie achter? Dan ga je akkoord’ (If you want to respond, you agree to the anonymous cookie storage on my website). I’m sorry, I haven’t been able to figure out how to change/add these in English. Basically, nothing has changed, it’s just part of new European privacy law).

I met my boyfriend in 2015, and since then we’ve been going to his hometown at least once per year. He’s from Galicia in Spain. It’s where his family lives and where his heart lies. And I get it. I totally get it. Galicia is not like the rest of Spain. Not only do they speak Galician there (trust me, it’s different from Spanish Spanish), nature is greener, prettier and Galicia has the most beautiful islands. Most of you have probably already booked a vacation, or you’re back already. But if you still don’t know where to go, or don’t have any plans yet, I’m here to tell you why you should go to Galicia. This year, or next year. You gotta go! So, this is a somewhat bossy article filled with tips for when you travel to one of the best regions in Spain. A travel guide, if you will.

Galicia: a little bit of everything

I haven’t seen everything that Galicia has to offer. So I don’t claim to be the all-knowing traveler, BUT I did visit the most important cities, the biggest cities, and the most beautiful beaches. The first time I came to visit Galicia was in December 2015. Even then it wasn’t that cold there. And with there, I mean the northwestern part of Spain. On second Christmas day (it’s a thing in the Netherlands) it was around 18 degrees Celsius and I could walk around without a jacket. To me, that’s crazy. Crazy special. Last December was a little different (more rain, mostly), so I can’t promise great weather if you plan to go after September/October. The weather there hasn’t been great the last couple of weeks either, but usually, summers are actual summers. I can tell you that.

So, where should you go? I’ve made a small list with a couple of must-sees. Lots of must-sees. And because Galicia is kind of an unknown part of Spain, I didn’t make it too difficult. I think it would be fun to see what Galicia is like first before you go looking for the unknown and idyllic. Although, there are some idyllic spots on this list. Please don’t expect just facts, please. I need to be able to tell my story, otherwise, it feels too boring for me. (Yes, it needs to be fun to write, you know ;-)).

Pilgrimage: Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela is the most famous city of Galicia and a liiitle land inward. Why is it so known you ask? Because of the pilgrimage. Every year people from all around the world walk to Santiago. It’s so fun to see how many people finish their walk (from wherever) and reach their goal. But, Santiago is not just that. It’s a beautiful city, with an old center, to walk through for regular tourists as well. The cathedral is a very special place (unfortunately under renovation), just like the streets around it. And for the shopping addicts among us, Santiago has a great modern mall with known and less known stores and all types of restaurants. They have an Asian spot (special, because Spaniards can be a little bit like ‘don’t trust anything you don’t know’) and I read that they have crack on the menu there. Lovely.

The biggest city: Vigo

Vigo Galicië

The biggest city of Galicia. Some people describe it as the Barcelona of the northwest, but I don’t really agree. Barcelona has Gaudi, and Vigo does not. Nevertheless, it’s an energetic city, a young city and a fun place to be.

Vigo is right next to the sea, or well, maybe not the sea but the ria and close to one of the most beautiful island groups ever (more about that later). It has a fun harbor to walk past in summer and during those summer months there’s plenty to do (just like in every other city in Spain, because of all the festivities/special days/what else).

Rock formations: Playa de las Cathedrales 

Playa de Las Cathedrales

One of the most beautiful rock formations I have ever seen. That doesn’t say much, because it’s not like I saw dozens of those, but you don’t have to, to recognize beauty. Playa de las Cathedrales is one of the more touristy things on this list, but most of the tourists are Spanish. No Dutchies there, so I’m happy. I like my vacations without possible neighbors.

Playa, of course, means beach, so next to rocks there’s also quite a lot of sand there. Yes, it’s true. But, you can only visit the beach when the tide is low. That means that you have to keep track of the sea level to be able to visit. It’s also recommended that you check on the times when you’re allowed to visit. Nowadays, between the first of July and the first of September, you need an entrance ticket (free). Which you can book on the same website. They do this so the beach/area doesn’t get too full. We went without making a reservation and we were lucky it wasn’t busy so we could walk on the beach with no questions asked.

Playa de las Cathedrales is not a beach to relax on. You can wear a bikini/bathing suit or something else for swimming, but you can’t put a towel on the beach. Some people are stubborn and do it anyway, but I would say don’t do it because it’s gross (Sand is always wet).

The football club: A Coruñ

A coruna

(This is not the Hercules tower of course, but these are stones next to it. I loved this picture so much, that I had to post it instead of the tower ;-))

You know, from Deportivo de La Coruña. No? Never mind. A Coruña has, like most Spanish cities, a lovely center. One of its most treasured attractions is the Hercules tower, just a couple of minutes outside of the city center. The ‘Torre de Hércules’ is a Roman tower of more than 1900 years old. You’re allowed to go in (you pay a small fee) and when you arrive at the top you’ll have a great view of the city and the ría. Next to the tower, there’s a compass rose representing the eight different Celtic people. Because yes, the Galicians and Kelts go way back. So to say.

A Coruña, they say, is one of the rainiest cities of Galicia because of its sea climate. The summers can be described as Dutch summers (that means rain), but in winter it won’t get to zero (degrees Celsius).

In A Coruña there’s plenty of culture with at least nine museums and a big aquarium (so cool!).

Just plain beautiful: Islas Cíes, or: Cíes Islands 

Islas Cíes - Galicië

Pearl white beaches? Check. The bluest water of them all? Check. Gorgeous views? Check. The Cíes Islands deserve an article of their own, that’s how beautiful they are. My bf and I went there two years ago and I was really impressed. I don’t know why, but I’m not easily impressed.

The great thing about visiting the islands is that it will never be too busy. They allow a maximum of 2.200 people on the islands daily and no more. So it’s important to get your ticket in time, so you know you’ll have your spot on the boat. The boat leaves from Vigo and the trip doesn’t last more than 30 minutes. 30 minutes! And you’re in paradise. GO!

What else do you need to know about Galicia? 

The Spaniards don’t speak English very well, or at all. In bigger cities like Valencia, Barcelona, and Madrid you’ll probably find plenty who speak a word or two, but not when you go to Galicia. Unless you’re at the airport. Finding an English speaking Galician is pure luck. Sometimes they do know some words, or the understand what you’re saying, but just assume they won’t speak English back because they can’t or are a little shy. Which is okay. When ordering food: use your hand and feet.

Galicia, mostly the coastal areas, offers a lot of fish, shellfish, and other kinds of seafood. Lots of crab, shrimps and goose barnacles (expensive!). And lots more. Oh, and octopus! When we’re at my boyfriend’s parents house, we eat lots of those things. It’s good, really, but after a week I do crave meat and lots of vegetables. 

 [:]

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 31 Comments
 1. Oh wauw het ziet er daar echt keimooi uit! Ben nog nooit in Spanje zelf geweest eigenlijk. Wel vaak op de Canarnische Eilanden. Maar jee, die rotsdingen en die eilanden, zo prachtig! Ik ben echt een sucker voor zo’n beelden. Heb helemaal zin om zelf op vakantie te gaan en mooie foto’s te maken!
  irene | tussenmarsenjupiter onlangs geplaatst…Recept | Penne ovenschotel.My Profile

 2. Shirley schreef:

  Wat een mooi ruig landschap op die laatste foto. Lijkt me een mooie bestemming en ook zeker niet verkeerd dat je daar ieder jaar terugkomt. Zo ontdek je steeds meer plekken.
  Shirley onlangs geplaatst…Een bezoek aan de CN TowerMy Profile

 3. Romy schreef:

  Wa een mooie plekken! Ik kende deze regio helemaal niet (op Santiago de Compostela na dan – uit de boekjes!), maar zo te lezen is het een heel mooi gebied met veel opties en gave plekken. Vooral die eilanden en het idyllische landschap bij de rotsen en het water zien er heel gaaf uit. Voor mij is het nog wel een dingetje als ze bijna alleen maar vis en geen groenten eten. Wordt nog een uitdaging als vegetariër, haha! Maar dat je heb je volgens mij zo’n beetje overal in Zuid-Europa 😉
  Romy onlangs geplaatst…Happy day! | 12 kleine dingen om vandaag anders te doenMy Profile

  • Johanne schreef:

   De Cíes eilanden waren zooo indrukwekkend. En idd, Zuid-Europa is niet per se ingericht op vegetariërs. Mijn moeder is niet vegetariër, maar eet heel weinig vlees. En het liefst salades. Ik was heel bang dat zij er niet aan haar trekken zou komen, maar restaurants hebben tegenwoordig een redelijk uitgebreide lijst met salades en ook genoeg vega-opties. Superleuk. En de salades zagen er ook nog eens heerlijk uit!

 4. Mei Qi schreef:

  Ooh wauw! Wat mooi!! Ik ga deze zomer ook naar Spanje, maar niet naar deze regio. Anders wilde ik zeker langs deze plekjes!!
  Mei Qi onlangs geplaatst…bloeiMy Profile

 5. Jenn schreef:

  Geweldige foto’s! Ik wilde al op vakantie, maar nu nog meer 🙂
  Jenn onlangs geplaatst…3x Wat ik geleerd heb van de Moon YA ContestMy Profile

 6. marleen schreef:

  Ohh, prachtig. Ik zou er dus nooit op komen om hierheen te gaan maar als ik je artikel zo lees ben ik best wel erg enthousiast geworden. helemaal omdat het nog lekker onontdekt is. Die eilanden ook <3

  Ik ga je artikel even opslaan! 🙂

 7. Saskia schreef:

  Oh wauw, dit ziet er wel echt fantastisch uit zeg!

 8. Lara schreef:

  Wow these pictures are amazing! Especially that rock formation-it looks incredible!

 9. Natalie schreef:

  Wow this is absolutely gorgeous! What a beautiful place. I will have to save this in case I ever visit.
  Natalie onlangs geplaatst…A June Solstice – Planning a Styled ShootMy Profile

 10. D schreef:

  OH WOW! Such stunning places to visit. I always wanted to go to Spain but never knew there were so many places to see and what views! Thank you for this! Will come in handy some day when I get to travel more!

  D, xo || from https://livedreamcreate-d.com

 11. Kelsie schreef:

  I have never been to Spain, but it’s on my list! This area looks SO gorgeous!!
  Kelsie onlangs geplaatst…My Top Ten Summer Reads of 2018My Profile

 12. Keating schreef:

  Oh gosh Spain looks gorgeous. I unfortunately have never had the opportunity to do any traveling outside the country quite yet, but really hoping I have more of an opportunity once my husband is out of the Marine Corps. His job kind of keeps us locked home haha
  Keating onlangs geplaatst…How To Get Back In Shape After BabyMy Profile

 13. Cristina schreef:

  The Torre de Hercules is truly amazing. I’m planning some trips to Spain so I’ll add this to my list. Thanks for the recommendation!

 14. I studied abroad in Spain in school and WOW, this post has me tearing up because I miss it so dang much!!!

 15. Mistle schreef:

  Your photos are beautiful! I have never heard of Galicie but it sounds like an amazing place to visit! Some of my friends and family have visited Spain but I have yet to visit. I need to add this location to my bucket list!

 16. adriana schreef:

  These pictures are absolutely STUNNING! I love them and need to go!

 17. Lisa schreef:

  Hahaha die crack op het menu. Wat zou dat zijn??? Het ziet er inderdaad prachtig uit, doet me eigenlijk meer denken aan Cornwall dan Spanje!

 18. Sheila schreef:

  Ik ben gewoon nog nooit in Spanje geweest, maar het ziet er schitterend uit. Die mooie rots formaties doen we denken aan Australië. Als je de Great Ocean Road volgt, zie je vergelijkbare rots formaties genaamd de 12 apostles. Alleen dan vanuit een andere hoek.
  Sheila onlangs geplaatst…Review: Dierenpark Amersfoort op een hete zomerdagMy Profile

 19. Karin schreef:

  Dankjewel voor alle tips! Ik ben in maart naar A Coruna geweest (de vuurtoren was helaas gesloten omdat er windkracht 7 en onweer was voorspeld) en ik vond het superleuk! In Santiago de Compostela werd ik alleen gek van alle toeristen, maar dat kwam ook vooral omdat er weinig waren in A Coruna.

  Die eilanden zien er echt prachtig uit! Wat bijzonder (en goed!) dat ze een maximum aantal bezoekers per dag hanteren!
  Karin onlangs geplaatst…Een jurkje om mee te slapen of van te picnicken?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge