Islas Cíes - Galicië

Mini-reisgids voor de mooiste regio van Spanje: Galicië

]Al sinds ik mijn vriend ken, gaan we minstens één keer per jaar naar Galicië. Zijn familie komt er vandaan en zijn hart ligt daar. En ik moet zeggen: ik snap helemaal waarom. Galicië is heel anders dan de rest van Spanje. Niet alleen spreken ze daar Galicisch (geloof me, dat is nog veel anders dan Spaans), het is er groener, mooier en kent prachtige eilanden. Veel van jullie zullen al een vakantie hebben geboekt of al weg zijn (geweest), maar mocht je het nog steeds niet weten, of veel later gaan, of al op zoek zijn naar een vakantie voor volgend jaar: ik ga jou nu vertellen waarom jij naar Galicië moet en waar je heen moet. MOET, zeg ik je. Een soort van gedwongen artikel vol met vakantietips voor één van de mooiere plekjes van Spanje. Een reisgids, as you will. 

Galicië: van alles wat

Ik ben nog lang niet overal in Galicië geweest. Dus ik claim niet de alwetende Galicië-reiziger te zijn, máár ik ben wel in de belangrijkste en grootste steden en op de mooiste stranden geweest. De eerste keer dat ik er kwam, was in december 2015. Zelfs daar was het toen niet eens ijskoud, en met daar bedoel ik het noordwesten van Spanje. Op de Tweede Kerstdag was het er een graad of 18 en de dag erna kon ik lekker zonder jas buiten rondlopen. Zo bijzonder. Afgelopen december was wel iets andere koek, dus ik kan je niet beloven dat als je na september gaat, je gegarandeerd bent van goed weer. Het is er nu zelfs slechter weer dan hier in Nederland. Wat ik maar wil zeggen is: misschien moet je er niet heen gaan om het weer. De zomers zijn vaak wel echte zomers hoor. Dat dan weer wel.

Hey, maar waar moet je heen? Nou, ik heb een klein lijstje gemaakt met alle must-sees. Veel must-sees. En omdat Galicië volgens mij nog een redelijke onbekende is onder de Nederlanders, maak ik het niet te moeilijk. Ik denk namelijk dat het leuk is om eerst te zien hoe Galicië in elkaar steekt voordat je op zoek gaat naar het onbekende en idyllische. Hoewel er hier ook wel wat idyllische plekjes tussen zitten. Verwacht niet alleen feitjes, alsjeblieft. Ik moet er ook mijn eigen verhalen in verwerken, anders vind ik het niets aan. (Ja, ik moet er ook wat uit halen hoor ;p)

Bedevaartsoord: Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

De bekendste stad van Galicië en niet aan zee gelegen. Jaarlijks gaan mensen hierheen op bedevaart. Ofwel ze lopen de pelgrimstocht, camino de Santiago. Het is natuurlijk al hartstikke mooi om te zien hoeveel mensen deze route (vanaf waar dan ook) lopen en zo dicht bij hun doel zijn. Maar Santiago hoeft niet alleen mooi te zijn als je een pelgrimstocht maakt. Het is ook een mooie stad, met name de oude binnenstad is mooi, als je er ‘gewoon’ bent. De kathedraal is prachtig (helaas ook in de steigers), net als de straatjes eromheen. En als je ervan houdt (ik wel): de stad heeft ook een heerlijk overdekt winkelcentrum met allerlei bekende en minder bekende winkels en verschillende eetgelegenheden. Ze hebben er ook een Aziatische plek (en Spanjaarden zijn gevalletje ‘wat de boer niet kent dat vret ‘ie niet’) en ik las de laatste keer dat ik er was dat ze crack op het menu hebben. Genieten.

Grootste stad: Vigo

Vigo Galicië

De grootste stad van Galicië. Mensen willen het wel omschrijven als de Barcelona van het noordwesten, maar zover wil ik niet gaan. Barcelona heeft namelijk Gaudi, dat heeft Vigo niet. Desondanks is het een bruisende stad, een jonge stad en een mooie stad.

Vigo ligt aan zee, naast één van de mooiste eilandgroepen (daarover later meer) ooit. Er is dus een mooie en gezellig haven waar je doorheen kunt banjeren en in de zomer zijn er allerlei activiteiten (net als in iedere andere stad in Spanje, want feestweken en weet ik het wat nog meer). Vigo heeft een universiteit en is dus een relatief jonge stad. Voor Spaanse begrippen. 

Rots, strand en ietsje kouder: Playa de las Cathedrales

Playa de Las Cathedrales

Eén van de mooiste rotsformaties die ik ooit heb gezien. Dat hoeft niet veel te zeggen natuurlijk, want het is niet alsof ik tientallen rotsformaties heb gezien, maar dat hoeft ook niet om te weten wat mooi is. Playa de las Cathedrales is hartstikke toeristisch, maar Nederlanders zul je er niet zo snel vinden. Ik weet niet hoe dat met jou zit, maar ik vind dat fijn. Doe mij maar plekjes zonder mogelijk buren tegen te komen.

Playa betekent natuurlijk strand, dus naast rotsen is er ook zand aanwezig. Ja ja, het is heus. Maar, je kunt alleen op het strand komen als het eb is. Dat betekent dus dat je de getijde tabel goed in de gaten moet houden. Ook is het handig om even in de gaten te houden wanneer je het strand kunt bezoeken. Het schijnt overigens dat je een toegangskaartje nodig hebt (gratis hoor) gedurende de zomermaanden. Dit zodat het aantal bezoekers niet compleet uit de hand loopt. Wij gingen zonder toegangskaartje heen en hadden het geluk dat het niet superdruk was, dus we konden zo het strand op.

Playa de las Cathedrales is géén strand om op te liggen. Dus je kunt wel een bikini dragen en weet ik het wat, maar je kunt je handdoekje er niet neerleggen. Sommige mensen zijn koppig en doen het wel, maar dat is goor want het zand is altijd nat.

Van die voetbalclub: A Coruña

A coruna

Van Deportivo de La Coruña. Nee? Laat maar ;-). A Coruña heeft, net als de meeste Spaanse steden, een mooie binnenstad. Eén van de bezienswaardigheden is de Herculestoren, ofwel de Torre de Hércules. Een Romeinse vuurtoren van meer dan 1900 jaar oud. Je kunt erin als je wilt en dan heb je bovenin een mooi uitzicht van de zee en een stukje stad. Naast de toren is ook een windroos van mozaïek te vinden die de acht Keltische volkeren uitbeeld. Want ja, Galiciërs en Kelten ‘go way back’. Om het zo maar te zeggen.

A Coruña schijnt trouwens één van de meest regenachtige steden te zijn vanwege het zeeklimaat. De zomers zijn te omschrijven als Nederlandse zomers, maar in de winter zul je er nauwelijks doodvriezen. Of in ieder geval, het zal er nauwelijks vriezen. Beetje overdreven weer.  

In A Coruña is ook genoeg cultuur te vinden, met zeker negen musea en een groot aquarium (aanrader!).

Gewoon mooI: Islas Cíes, ofwel Cíes eilanden

Islas Cíes - Galicië

Witte stranden? Check. Helder blauw water? Check. Prachtige uitzichten? Check. De Cíes eilanden zijn eigenlijk een geheel eigen artikel waard, zo mooi zijn ze. Mijn vriend en ik zijn hier twee jaar geleden geweest en ik was echt onder de indruk. En ik weet niet waarom, maar dat ben ik niet zo snel.

Het fijne aan een bezoekje aan dit eiland is dat het nooit te druk zal zijn. Dagelijks mogen er maximaal 2.200 mensen naar het eiland en meer niet. Het is dus zaak dat je tijdig autoriseert en registreert, zodat je zeker weten een plekje op de boot er naartoe hebt. De boot vertrekt overigens vanaf Vigo en de reis duurt maar een halfuurtje. Slechts 30 MINUTEN om een dagje (of langer) van paradijselijk witte stranden en de meest mooie uitzichten te genieten. Doen, zeg ik.

Wat moet je verder weten over Galicië?

Spanjaarden spreken niet zo goed Engels. In grote steden als Valencia, Barcelona en Madrid valt dat waarschijnlijk wel mee, maar als je naar Galicië gaat niet. Een Engelssprekende Galiciër vinden is echt gewoon puur geluk hebben. Soms kennen ze wat woorden, of verstaan ze je wel, maar ga er maar vanuit dat ze niet kunnen of durven terug te spreken. Eten bestellen moet dus met hand- en voetwerk.

Galicië, en dan vooral aan de kuststeden, biedt veel vis- en schelpdieren. Veel krab, garnalen en (eenden)mosselen. Naja, je snapt ‘m. Als ik bij mijn vriend zijn ouders ben eten we negen van de tien keer iets uit de zee. Lekker hoor, maar op een gegeven moment ben ik ook wel toe aan een stukkie vlees. En groenten. Want dat eten ze daar ook nauwelijks, haha. Geen grap.

En, trekt de regio je een beetje?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 31 Comments
 1. Oh wauw het ziet er daar echt keimooi uit! Ben nog nooit in Spanje zelf geweest eigenlijk. Wel vaak op de Canarnische Eilanden. Maar jee, die rotsdingen en die eilanden, zo prachtig! Ik ben echt een sucker voor zo’n beelden. Heb helemaal zin om zelf op vakantie te gaan en mooie foto’s te maken!

  • Johanne schreef:

   Canarische Eilanden zijn ook supermooi! Wij gingen in oktober naar Gran Canaria en vond het binnenland heel mooi. Helemaal niet groen natuurlijk, maar wel speciaal.

 2. Shirley schreef:

  Wat een mooi ruig landschap op die laatste foto. Lijkt me een mooie bestemming en ook zeker niet verkeerd dat je daar ieder jaar terugkomt. Zo ontdek je steeds meer plekken.

 3. Romy schreef:

  Wa een mooie plekken! Ik kende deze regio helemaal niet (op Santiago de Compostela na dan – uit de boekjes!), maar zo te lezen is het een heel mooi gebied met veel opties en gave plekken. Vooral die eilanden en het idyllische landschap bij de rotsen en het water zien er heel gaaf uit. Voor mij is het nog wel een dingetje als ze bijna alleen maar vis en geen groenten eten. Wordt nog een uitdaging als vegetariër, haha! Maar dat je heb je volgens mij zo’n beetje overal in Zuid-Europa 😉

  • Johanne schreef:

   De Cíes eilanden waren zooo indrukwekkend. En idd, Zuid-Europa is niet per se ingericht op vegetariërs. Mijn moeder is niet vegetariër, maar eet heel weinig vlees. En het liefst salades. Ik was heel bang dat zij er niet aan haar trekken zou komen, maar restaurants hebben tegenwoordig een redelijk uitgebreide lijst met salades en ook genoeg vega-opties. Superleuk. En de salades zagen er ook nog eens heerlijk uit!

 4. Mei Qi schreef:

  Ooh wauw! Wat mooi!! Ik ga deze zomer ook naar Spanje, maar niet naar deze regio. Anders wilde ik zeker langs deze plekjes!!

 5. Jenn schreef:

  Geweldige foto’s! Ik wilde al op vakantie, maar nu nog meer 🙂

 6. marleen schreef:

  Ohh, prachtig. Ik zou er dus nooit op komen om hierheen te gaan maar als ik je artikel zo lees ben ik best wel erg enthousiast geworden. helemaal omdat het nog lekker onontdekt is. Die eilanden ook <3

  Ik ga je artikel even opslaan! 🙂

 7. Saskia schreef:

  Oh wauw, dit ziet er wel echt fantastisch uit zeg!

 8. Lara schreef:

  Wow these pictures are amazing! Especially that rock formation-it looks incredible!

 9. Natalie schreef:

  Wow this is absolutely gorgeous! What a beautiful place. I will have to save this in case I ever visit.

 10. D schreef:

  OH WOW! Such stunning places to visit. I always wanted to go to Spain but never knew there were so many places to see and what views! Thank you for this! Will come in handy some day when I get to travel more!

  D, xo || from https://livedreamcreate-d.com

 11. Kelsie schreef:

  I have never been to Spain, but it’s on my list! This area looks SO gorgeous!!

 12. Keating schreef:

  Oh gosh Spain looks gorgeous. I unfortunately have never had the opportunity to do any traveling outside the country quite yet, but really hoping I have more of an opportunity once my husband is out of the Marine Corps. His job kind of keeps us locked home haha

 13. Cristina schreef:

  The Torre de Hercules is truly amazing. I’m planning some trips to Spain so I’ll add this to my list. Thanks for the recommendation!

 14. I studied abroad in Spain in school and WOW, this post has me tearing up because I miss it so dang much!!!

 15. Mistle schreef:

  Your photos are beautiful! I have never heard of Galicie but it sounds like an amazing place to visit! Some of my friends and family have visited Spain but I have yet to visit. I need to add this location to my bucket list!

 16. adriana schreef:

  These pictures are absolutely STUNNING! I love them and need to go!

 17. Lisa schreef:

  Hahaha die crack op het menu. Wat zou dat zijn??? Het ziet er inderdaad prachtig uit, doet me eigenlijk meer denken aan Cornwall dan Spanje!

 18. Sheila schreef:

  Ik ben gewoon nog nooit in Spanje geweest, maar het ziet er schitterend uit. Die mooie rots formaties doen we denken aan Australië. Als je de Great Ocean Road volgt, zie je vergelijkbare rots formaties genaamd de 12 apostles. Alleen dan vanuit een andere hoek.

 19. Karin schreef:

  Dankjewel voor alle tips! Ik ben in maart naar A Coruna geweest (de vuurtoren was helaas gesloten omdat er windkracht 7 en onweer was voorspeld) en ik vond het superleuk! In Santiago de Compostela werd ik alleen gek van alle toeristen, maar dat kwam ook vooral omdat er weinig waren in A Coruna.

  Die eilanden zien er echt prachtig uit! Wat bijzonder (en goed!) dat ze een maximum aantal bezoekers per dag hanteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *