Change - adventure

[:nl]De weg naar acceptatie: verandering is goed[:en]The road to acceptance: change is good[:]

[:nl]De meeste mensen reageren terughoudend op verandering. Ons brein schijnt namelijk zo geprogrammeerd te zijn om veranderingen te weerstaan. Vervelend, want we willen het soms zo graag. Onzekerheden, gewoonten of zelfs financiële  omstandigheden maken het moeilijk voor ons om te veranderen. Dat geldt ook voor mij. Ik ben bang om mijn leven aan te passen, ik doe al zo lang wat ik doe en heb nu eindelijk een stabiel leven. Wat als dat wegvalt?

Hoewel ik de neiging heb om zo min mogelijk veranderingen te omarmen, erken ik dat het belangrijk is om je leven hier en daar te ‘tweaken’. Gewoon om te kijken hoe het voelt. Want hoe veilig je safe zone ook is, verandering brengt groei, kracht, mogelijkheden en bovenal een nieuwe start. En soms is dat zo hard nodig, op welk vlak dan ook. Een nieuwe relatie, een relatie beëindigen, verhuizen, of een nieuwe baan. Allemaal doodeng, maar af en toe broodnodig. Maar wat als je al comfortabel bent? Dan kan verandering alleen maar teleurstelling brengen, toch? Dat is hoe ik vaak tegenover dingen stond. Maar is dat wel de juiste gedachtegang?

Toen ik voor de grootste verandering van mijn leven kwam te staan (die nog steeds in aantocht is), dacht ik: nee, ik blijf hier. Ik blijf in Groningen, doen wat ik doe. Toen het ineens iets concreets werd en ik mijn hele leven zag veranderen, moest ik echt even slikken. Mijn eerste reactie was dan ook een volmondige nee. Maar naarmate de tijd vorderde (hier heb ik toch zeker een jaar voor nodig gehad), veranderde mijn nee in een misschien-is-het-goed-voor-me.

Verandering is moeilijk, verandering is goed

Zelfs als verandering niet nodig is, kan het een positieve bijdrage leveren aan je leven. Gaat mijn leven binnenkort compleet veranderen? Ja. Gaat het moeilijk worden? Ongetwijfeld. Gaat dit een positieve verandering in mij teweegbrengen? 100 procent ja.

Om nou te zeggen dat ik in mijn leven echt voor zware uitdagingen heb gestaan? Nee, vooral niet als ik het vergelijk met anderen. Ik mag echt niet klagen. Maar juist omdat ik dat vind, heb ik moeite met verandering. Want – en dat heb ik ook al eerder gezegd – als het allemaal ok is, waarom zou je het anders doen? En dat vind ik een grote valkuil. Zelfs als alles goed is of ok, betekent dat niet dat het niet nóg beter kan, of simpelweg anders kan.

Uit je comfort zone stappen is niet makkelijk, maar soms noodzakelijk. Af en toe kijk ik terug op mijn leven en hoewel ik nergens spijt van heb, zie ik dat ik soms vast kan roesten in mijn eigen veilige gewoonten. Vastroesten is niet goed, dat betekent geen vooruitgang en geen nieuwe inzichten. Ik ben nog jong. Als ik nu al niet meer opensta voor veranderingen, wanneer wel?

Nu is de tijd om te beleven, te leren, te vallen en weer opstaan. Je twintiger en dertiger jaren zijn juist hiervoor bedoeld. Je hoeft niet alles al te kunnen, je hoeft nog niet vast te zitten in een baan waar je niet gelukkig van wordt. Verandering betekent jezelf vinden, op zoek gaan naar wat je echt wil en hopelijk uiteindelijk worden wie je bent en doen wat je wil.

Hoewel het misschien lijkt alsof de weg naar het accepteren van verandering erg gemakkelijk is geweest, is niets minder waar. Ik heb echt met mezelf moeten vechten om open te staan voor het onbekende. Maar nu ik (meestal) eindelijk zo ver ben, ben ik heel enthousiast over de toekomst. De grote onbekende toekomst. Overigens, voor alle kleine veranderingen deins ik nog steeds terug, haha.

‘The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new’ – Socrates

Hoe sta jij tegenover verandering?[:en]Most people aren’t as open to change as they would like to be. Our brain is programmed to withstand change. Annoying, because sometimes we want or need it so much. Insecurities, habits or even financial circumstances make it difficult for us to (accept) change. I’m the same way. I’m scared to make adjustments in my life, because I’ve been living my life in a certain way for a long time. And my life is finally stable. What if that disappears?

Although I tend to embrace as few changes as possible, I do recognize that it’s important to ‘tweak’ your life here and there. Just to see how it feels. Because no matter how safe your safe zone is, change will bring you growth, power, possibilities and above all a new start. Sometimes that’s more than necessary, in whichever aspect of life. Starting a new relationship, ending a relationship, moving, or a new job opportunity. Terrifying changes, but every once in a while they are a necessity in life. Also, if you’re already comfortable, change can only bring you disappointment, right? That is how I felt about a lot of things. But is that even the right way to think?

When I faced the decision to agree to the biggest change in my life so far (which is still ahead of me), I thought: no, I’m gonna stay here. Live in Groningen, do what I do. When all of the sudden the idea got real, I really had to dig deep to get to where I am now. My first response was a big fat no. But after some time (let’s say about a year), my no changed into a maybe-it’s-Good-for-me.

Change is hard, change is good

Even when change isn’t necessary, it can make a positive contribution to your life. Is my life going to change soon? Yes. Is it going to be hard? Undoubtedly. Will this bring about a positive change in me? 100 percent yes.

I can’t say that I‘ve faced actual tough challenges in my life. Especially if I compare my life to other peoples’ lives… I really can’t complain. And that is also the reason why change is so difficult for me. Because – as I said before – if everything is ok, why do it differently? And that’s a big pitfall. Even if everything is ok or more than that, it doesn’t mean it can’t get any better, or simply different.

Comfort zone

Stepping out of your comfort zone isn’t easy, but absolutely necessary sometimes. Once in a while I look back at my life – and although I don’t regret anything – I do see patterns. Patterns of getting stuck into my own routines. And getting stuck, for me, isn’t a good thing. Because it means not going forward and no new insights. I’m still young (really??). If I’m not open to change now, when will I be?

Now is the time to live and to learn, to fall and to get up again. I believe your twenties and thirties are meant for this. You don’t have to be able to do anything, you don’t have to keep the job that doesn’t make you happy. Change means finding yourself, to look for what you really want and hopefully actually become who you want to be en do what you want to do.

It may seem that the road to acceptance came easy for me when you read this. You couldn’t be further from the truth. It was a real internal struggle to be able to open myself up to the unknown. But now I’m finally here, and I’m eager to see what the future has in store for me. The big unknown. (Small changes still freak me the hell out, by the way.)

‘The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new’ – Socrates

How do you feel about change?

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 32 Comments
 1. Jessica schreef:

  Verandering kan heel goed zijn als je het accepteert. Sinds kort hebben wij een andere manager op kantoor, dat is al een verandering maar hij wilt daarnaast nog 10 dingen veranderen en dat hebben we wel even op de rem gezet, iets langzamer die veranderingen!

 2. Danella schreef:

  Verandering is inderdaad niet altijd het gemakkelijkste en soms heb ik er ook wel moeite mee, maar het kan je leven ook zoveel mooier maken. Succes met alles wat op je weg komt!

 3. Michelle schreef:

  Ha, daar ga ik straks dus mee te maken krijgen. Misschien loopt het helemaal in de soep en anders ga ik een hele mooie tijd tegemoet. Veranderingen -of risico’s- moet je soms (durven) nemen. Mooi artikel op een goed moment voor mij 😉

 4. Marlies schreef:

  Ik ben hier veel mee bezig door mijn studie (neuropsychologie). Daarbij gaat het om mensen te leren omgaan met veranderingen die zij moeten doorgaan nav hun hersenbeschadiging. Verandering is dus soms nodig om op nieuwe situaties te kunnen inspelen en überhaupt te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

  • Johanne schreef:

   Interessant! Vind het sowieso wel leuk om over dit soort dingen na te denken. Als je nog een linkje hebt voor meer info daarover, wil je me dat dan sturen? Of een nieuwsartikel oid. Dankjewel!

 5. Ik vind verandering goed maar ik moet zeggen dat ik tegelijkertijd ook echt een schijter ben hoor. Vooral als mijn planning moet worden aangepast! Maarja het hoort bij het leven dus je kan het beter omarmen en weer verder gaan.

  • Johanne schreef:

   Goeie insteek! Ik kan ook enorm terughoudend reageren als iets waarop ik anticipeerde verandert. Maar wat je zegt, het hoort erbij, dus je kan eigenlijk niet anders dan het te accepteren.

 6. EmilyLotus schreef:

  Mooi geschreven. Ik vind veranderingen moeilijker dan ik dacht, heb ik gemerkt. Bijvoorbeeld toen ik dolblij was om mijn eigen huisje te hebben, maar tijdens de verhuizing echt flink moeite had met alle veranderingen ineens… die zolderkamer waar ik weg wilde miste ik ineens erg en het voelde allemaal heel eng.
  Knap dat je tot dit inzicht bent gekomen en zo’n stap durft te zetten. 🙂

  • Johanne schreef:

   Dankjewel! Ik hoop dat ik hier nog steeds zo optimistisch tegenover sta als het zo ver is, haha.

   En heel herkenbaar inderdaad. Verandering betekent ook dingen loslaten, en dat is ook niet altijd makkelijk. Stom is dat he, iets tegelijkertijd heel graag maar toch ook weer niet willen.

 7. Sabine schreef:

  Mooi artikel. Verandering is een gek ding. Ik heb er een soort haat- liefdesverhouding mee. Aan de ene kant hou ik ervan, want dat is wat ik ken. Ik ben vaak verhuisd, 12 keer de laatste keer dat ik telde. Ik woon nu een half jaar ergens en het begint al weer te kriebelen. Misschien is stabiliteit wel verandering voor mij. Eens een tijdje hetzelfde blijven doen en een tijdje op dezelfde plek wonen. Acceptatie is lastiger om mee om te gaan voor mij als echte controlfreak, dan denk ik vooral aan dingen accepteren die je niet kunt veranderen.
  Leuk dat je bezig bent met persoonlijke groei en als je verandering eng vind dat kun je het natuurlijk ook in babystapjes doen.

 8. Kim - Favourkids schreef:

  Verandering is inderdaad niet altijd makkelijk, soms een beetje eng. Maar ik denk dat als je er zelf positief instaat verandering je ook heel veel goeds kan brengen.

 9. Wat knap dat je door hebt gehad dat je aan het veranderen bent. Soms kan deze weg al lang zijn begonnen zonder dat je dit bewust door hebt gehad. Mooi verwoord! En inderdaad zoals je zegt, soms is het vallen en weer opstaan. Succes met deze mooie weg te bewandelen!

 10. Anne schreef:

  Ik vind het heel knap dat je verandering toch accepteert, ondanks dat je er tijd voor nodig hebt :). Ik heb het afgelopen jaar zelf een hoop verandering doorgemaakt, waar ik zelf niet voor heb gekozen. Dat maakt het soms wel extra moeilijk, maar uiteindelijk komt hier misschien ook wel iets goeds uit.

  • Johanne schreef:

   Ja, als je zelf niet voor verandering kiest en zelfs gedwongen wordt om er doorheen te gaan, dan is het niet leuk. En dat voelt (is) dan waarschijnlijk ook als niet nodig. Ook dat ken ik, een verandering waar je zelf niet voor kiest. En dat is superkut, maar uiteindelijk beter. Ik hoop ook voor jou Anne!

 11. Romy schreef:

  Wat ontzettend mooi geschreven! Ik ben het helemaal met je eens. Verandering is soms heel hard nodig, hoe moeilijk het ook kan zijn om eraan toe te geven en ermee aan de slag te gaan. Ik vind het zo stoer dat je de verandering aangaat! En ik ben stiekem razend benieuwd wat het is 🙂

 12. Johanne schreef:

  Jeej, dank je Romy! Het is geen groot geheim hoor. 🙂 We zijn van plan om (hopelijk op korte, misschien op langetermijn) te verhuizen naar het buitenland. En daar stond ik eerst echt helemaal niet voor open!

 13. Laura Gree schreef:

  Agreed with most of it, loved it!

 14. Laura Gree schreef:

  Agreed with most of it, loved it!!

 15. amanda schreef:

  I loved reading this post! so much relevance to myself and how I feel 🙂 x

 16. Shirley schreef:

  Heel erg herkenbaar. Mooi dat het je nu lukt om er zo open mogelijk in te staan. Waar gaat je verhuizing naartoe, of weet je dat nog niet? Mijn vriend woont in België en ik denk dat hij nooit de stap zal nemen om naar Nederland te verhuizen. Dat is voor mij een potentiële verandering waar ik soms wel positief tegenover sta, maar soms denk ik dan weer dat ik echt niet wil verhuizen voor de liefde.

  • Johanne schreef:

   Lastig zeg… Ik snap je gedachtengang wel hoor. Dat is ook een hele interne ‘struggle’ voor mij geweest. Is dat wat je hier opgeeft het uiteindelijk allemaal waard? Ik ben nu zo ver dat het voor mij wel voelt alsof het zo is, mede omdat ik echt denk dat het me ook andere mooie dingen gaat brengen. En we weten nog niet waarheen! Uiteindelijk wordt het Spanje (over een paar jaar), maar het kan over een paar maanden Noorwegen zijn of gewoon een hele andere plek in Nederland (wat ik nu eigenlijk niet meer hoop, nu ben ik klaar voor het avontuur :p).

 17. Miryam schreef:

  Mooi geschreven. Verandering is een proces. Goed om bewust mee om te gaan en eigenlijk is het precies zoals de quote waar je mee afsluit. Mooie woorden!

 18. […] is het meer dan goed gekomen. Dat is toch het perfecte voorbeeld? Het is voor mij vaak nog steeds lastig om ja te zeggen tegen het onbekende. En vaak genoeg vergeet ik eraan te denken wat mijn broertje heeft gedaan. Vaak genoeg vergeet ik […]

 19. […] schreef ik al over verandering en hoe moeilijk het wel niet is. Moeilijk, en tegelijkertijd ook nodig. Maar hoe noodzakelijk het ook is, voor iemand met de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *