Saying no

[:nl]Nee zeggen: een haat-liefdeverhouding [:en]Saying no: a hate-love relationship [:]

[:nl]Mijn relatie met het woord ‘nee’ is een hele moeilijke. Ik heb er een haat-liefdeverhouding mee. In sommige situaties zeg ik te snel nee en in hele andere situaties zeg ik het nooit, terwijl het wel zou moeten. Nee zeggen is heel goed als je ermee wilt aangeven dat je iets niet wilt. Maar soms wordt het woord ook gebruikt uit een soort van angst voor het onbekende. Dat is mijn haat-liefdeverhouding. Ik zeg (te) snel nee als ik bang ben. Ik zou tegelijkertijd meer nee moeten zeggen, maar ik doe het niet omdat ik bang ben. Snap je het nog? Komt ‘ ie.

Op je werk, tegen je partner, je vrienden of je familie. Tegen iedereen moet je weleens nee verkopen. In sommige gevallen is dat makkelijker dan in andere. Tegen mijn vriend, ouders en broertjes zeg ik misschien weleens te snel nee, terwijl ik op werk vaker nee zou moeten zeggen.

Te vaak nee zeggen

Mijn eerste reactie op iets nieuws is vaak een volmondige nee. Datzelfde geldt voor onverwachte veranderingen. ‘Kom, we gaan naar een ander land verhuizen!’ Nee. ‘Kom, we gaan ongepland een weekendje weg!’ Nee. Ik ga vandaag niet mee hoor, jij kunt dit wel alleen toch? Nee!

Ik vind het zoiets lastigs. Want heel vaak kom ik na mijn initiële reactie tot een bepaalde inkeer en reageer ik ergens ineens heel anders op. Het komt voort uit pure angst voor het onbekende. Een soort van ‘wat als…’. Ik weet niet wat er gebeurt als er iets verandert, dus ik kan daar niets aan doen, dús het is eng.

Hoe verander je zoiets? De allesomvattende oplossing heb ik dus niet, maar ik ben in ieder geval bezig een oplossing voor mezelf te vinden. Ik probeer meer open te staan voor het onbekende, ik probeer überhaupt positiever in het leven te staan en niet direct ergens een oordeel over te vellen. Ik merk dat ik te veel van het leven ga missen als ik overal nee op blijf zeggen. En dat wil ik niet meer. Niet meer in die veilige cocon, maar de wereld ontdekken. Als je stopt met nee zeggen op dingen die je eng vindt, denk ik dat je ontdekt dat er zoveel meer moois is dan dat je nu kent.

Niet genoeg nee zeggen

Dit is vooral iets waar ik in het verleden last van heb gehad in mijn professionele leven. Ik nam daardoor te veel hooi op mijn vork, nam daardoor dingen aan waar ik helemaal niets vanaf wist en bracht mezelf in de ‘problemen’ doordat ik geen nee zei (vooral geestelijk, waardoor ik niet meer kon slapen). In deze gevallen had ik juist nee moeten zeggen om voor mezelf op te komen. Als je er geen tijd voor hebt, geen kennis van hebt of geen wat dan ook, zeg dan gewoon nee. Dat wordt je zoveel meer in dank afgenomen. Dat heb ik wel geleerd.

En dat is soms wat nee zeggen is; voor jezelf opkomen. Dat is me toch een potje lastig. Voor jezelf opkomen moet je echt leren. Of in ieder geval, dat is iets wat velen van ons moeten leren. Er zijn uiteraard mensen wiens instinct het is om voor zichzelf op te komen. Wat vind ik dat knap zeg. Ik vind echt dat ik al een heel eind ben tegenwoordig, maar het is geen gemakkelijk proces geweest. Je moet namelijk eerst beseffen dat er over je heen wordt gelopen, voordat nee verkopen makkelijker wordt. Want natuurlijk maken mensen gebruik van je, als jij overal maar ja op zegt.

Ik zeg te veel ja omdat het woord nee bij mij enerzijds een soort schuldgevoel opwekt, en anderzijds omdat ik het eng vind om nee te zeggen. Want nee is een afwijzend woord. Wat zullen mensen wel niet van me denken? Straks vinden ze me niet aardig meer…

Gulden middenweg 

Het is belangrijk om de gulden middenweg te vinden. Want te veel nee is niet goed, maar te veel ja natuurlijk ook niet. Wat mij vaak helpt is niet direct ergens op te antwoorden. Door gewoon net even iets langer stil te blijven en nagaan wat diegene net tegen mij heeft gezegd. Is het echt zo erg of zo eng als ik denk? Zo ja, dan zeg ik vooral nee. Maar als ik het na even nadenken toch kan relativeren kan ik het omtoveren tot een ja.

Hoe is jullie ja-nee balans?[:en]My relationship with the word no is a difficult one. It’s kind of a love-hate relationship. In some situations, I say no way too fast and in others, I almost never say it when I actually should. Saying no makes clear you don’t want (to do) something. But sometimes the word no is also used because you fear the unknown. That’s my love-hate relationship. I say no (too fast) when I’m scared. I should say no more, but don’t because I’m scared? Are you still with me? Here goes…

At work, to your partner, family or friends. At some point, you’re going to have to sell them all no. In some cases that’s easier than in others. To my boyfriend and my family, I think I say no too often or too fast sometimes, while at work I should definitely say it more often.

Saying no too much

My first response to anything new or unexpected is usually a full-blown no. Let’s move to a different country! No. Let’s go somewhere for the weekend unplanned! No. I can’t come today, you can do this alone, right? No!
For me, it’s such a difficult thing to say. Because often after my initial reaction I have time to think about the situation and come to a totally different realization. This is something that manifests inside my body because I’m scared of the unknown. I think  ‘what if…’, If I don’t know what will happen with a certain change, I can’t do anything about, thus it’s freakin’ scary.

How do you change something like that? I don’t have the answer tot his at all, but I’m trying to find a solution for myself. I try to be more open to the unknown, I try to have a more positive attitude about life and I try not to judge a situation too fast. What I’m noticing is that I’ve missed a lot of things in life by saying no. And if I continue to do so, I will miss even more. I don’t want that to happen. I don’t want to always stay in my comfort zone, I need to discover what the world has to offer. When you stop saying no to the things that scare you, I think you’ll notice that there’s so much more to discover.

Not saying no enough

This is something that has bothered me in my professional life in the past. I used to bite off more than I could chew because of not saying no. I accepted tasks I knew nothing about and brought myself into trouble by not saying that same word. In some cases, I just should’ve said no to stand up for myself and to save my own ass. When you can’t do something because you don’t know how you don’t have the time or for whatever reason, please say no. People will then thank you for saying no. Honesty is the best policy.

And that’s what no is; standing up for yourself. And that is so difficult! It’s something you have to learn. Or at least, what most of us have to learn. Of course, there are people who just have an instinctual assertiveness. I wish I had that. I really believe I’ve come a long way, but it hasn’t been easy. You first have to realize that people are walking over you, before saying no actually becomes easier. People will use you if you keep saying yes to everything.

I say yes too much because the word no makes me feel guilty, but also because it scares me. No can be seen as some form of rejection. And what will people think of me then? What if they don’t like me anymore?
I guess we just have to find some middle ground here. Saying no too much is not ok, but saying yes too much isn’t either. What helps nowadays is thinking in silence before I form an answer to something. I stop and think about what the other person said to me. Is it really as scary as I think it is? If it is, then I will still say no. But if I can relativize the situation I seem to be able to make my often used no a yes.

How are you balancing your no’s and yesses?[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 24 Comments
 1. Natascha schreef:

  Herkenbaar! Vroeger zei ik te snel nee en dan heb ik beslist om vaker ja te zeggen waardoor ik nu soms ook teveel hooi op mijn vork neem. Maar ik ben wel blij dat ik nu vaker ja durf zeggen, hierdoor al hele fijne dingen meegemaakt.

 2. Carlijn schreef:

  Goede blog, heel herkenbaar ook! Het punt van het even goed nadenken, heb ik mezelf ook aangeleerd!

 3. Romy schreef:

  Ik kan me je haat-liefdeverhouding met dit woord goed voorstellen. Het is ook niet makkelijk om nee te zeggen, maar aan de andere kant zijn uitdagende dingen ook heel lastig om enthousiast aan te gaan. Ik ben zelf niet echt goed in nee zeggen en heb snel de neiging om ja te zeggen op dingen waar ik helemaal niet achter sta. Dat is wel iets waar ik de laatste tijd meer aan probeer te werken.

  • Johanne schreef:

   Je hebt gelijk! Uitdagende dingen roepen lang niet altijd enthousiasme op. Soms heel jammer, vind ik, want uitdagingen kunnen heel goed en heel nodig zijn. En te snel ja zeggen is idd ook niet goed, maar wel heel goed dat je eraan werkt!

 4. Julie schreef:

  Interessant artikel! Het is inderdaad moeilijk om een gulden middenweg te vinden. Ik ben ook geneigd om tegen vrienden, familie en collega’s altijd ja te zeggen. Zowel om iets af te spreken als om een taak op mij te nemen. Soms moet je echter je grenzen aangeven en eens nee kunnen zeggen… 🙂 Het even is te kort om dingen te doen die je niet leuk vindt of waar je te veel tijd en energie in moet stoppen!

 5. Claire Attard schreef:

  I can totally relate to this post. I’m trying to be as outspoken and more me as I possibly can, but I still am afraid of saying no out of fear of being judged. Slowly learning though! Very helpful post and L O V E the theme!

 6. cindel schreef:

  Heel herkenbaar! Zelf hou ik ook niet zo van verandering hahaha. Maar dat stoort mij echt. Net wat jij zegt als je niets nieuws probeert, weet je ook niet of er nog meer leuke dingen zijn! Wat super goed van je dat je je dit beseft en er ook echt iets mee probeert te doen 😀

  • Johanne schreef:

   Haha, fijn maar ook vervelend dat je het herkent ;-). Snap dat dat stoort, daar heb ik ook last van. Zo van: waaaarom kan ik nu niet gewoon eens normaal doen!

 7. Margon schreef:

  Jeetje, het is net of ik hier de discussie lees die ik in mijn hoofd voer! Te herkenbaar gewoon.. Ik ben erg loyaal en vind het fijn mensen te helpen, waardoor ik snel ja zeg op werkgebied. Niet altijd even handig, vooral omdat mensen er dan altijd op rekenen dat je het wel even doet. Thuis is dat totaal omgekeerd en mag ik wat vaker ja zeggen. Ik heb mezelf nu aangeleerd niet direct te antwoorden, maar het even te laten bezinken. Scheelt een hoop ‘botte’ antwoorden of dingen waar ik later spijt van heb!

  • Johanne schreef:

   Oh, bizar!! Haha. Ja, dat over botte antwoorden herken ik ook. Dan denk ik soms echt: waarom kon ik nu niet normaal antwoorden? Voelt soms best ‘bitchy’.

 8. Martiena schreef:

  Wat goed dat je hierover schrijft! Ik heb hetzelfde als jou gehad. Alleen niet geestelijk maar lichamelijk kon ik het niet meer aan. Nu praten we minstens 5 jaar terug. Op dit moment kan ik heel goed nee zeggen. Het is een fase waardoor je even heen moet. Niet makkelijk! Maaarrr als je eruit komt, wauw de wereld ligt weer aan je voeten! Den voor eens een x aan jezelf. 🙂

  • Johanne schreef:

   Inderdaad Martiena! Aan jezelf denken! Dat ging dan wel heel diep zeker, dat je lichaam het niet meer trok? Blij te lezen dat je voorbij dat punt bent gekomen. Wat je zegt, het is een fase. Zoals bijna alles is 🙂

 9. Hele fijne blog post! Ik vind het soms ook moeilijk om nee te zeggen, maar om niet direct antwoord te geven helpt zeker wel 🙂

 10. Rianne schreef:

  Ik heb het juist andersom, eigenlijk.. Ik mag wel wat vaker ‘ja’ zeggen. Ik ben altijd al voorzichtig geweest, ik ben niet heel avontuurlijk en ben echt een huismus. Ik zou juist wel eens wat vaker spontaan ‘ja’ mogen zeggen, in plaats van thuis in mijn comfort zone te blijven. Een heel verhelderend artikel dit, want zo heb ik nooit bewust naar mezelf gekeken!

  • Johanne schreef:

   Ook heel herkenbaar Rianne 🙂 Ik vind mijn bekende omgeving ook zo fijn en vind het altijd heerlijk om gewoon op de bank te zitten en mijn eigen dingen te doen. Terwijl er soms zoveel meer te beleven is. Denk dat we een balans moeten vinden!

 11. Josy A schreef:

  This is a really nice post!

  I know how you feel. It can be really hard to say no to things (especially if these things sound fun!) I have a tendency to bite off waaay more than I can chew, and then make myself poorly from lack of rest!

 12. Ashley schreef:

  I absolutely love this post. As someone who struggles with people pleasing, “no” is a word I have a confusing relationship with. Sometimes I am scared of this word, while other times I use it to defend myself. Either way, I want to really learn how I can have opinions on things without thinking of how others will perceive me. In that, I think my relationship with no” will grow much sturdier. Thanks for stirring up these thoughts!

  Much love,
  Ashley | dearash.com

 13. […] er genoeg dingen in mijn leven die ik nog moet opruimen. Er zijn genoeg dingen waar ik eigenlijk nee tegen kan zeggen, maar dat doe ik niet omdat ik vind dat ik een verplichting heb. Omdat ik vind dat het mij wél wat […]

 14. […] en nee zeggen gepaard. Wederom niet iets dat je zomaar kunt loslaten. Geloof me, ik weet dat. Zie hier, hier en hier. Haha, heb nu al drie artikelen over nee zeggen, zorgen en angsten. Zegt genoeg ;-). […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *