Self-care

Geen tijd voor self-care? 10 tips voor mensen die te druk zijn voor self-care

Wat zijn we tegenwoordig ook druk. We werken, hebben een sociaal leven en we willen onszelf constant ontwikkelen. Vooruitgang. Zelfontplooiing. Ambitie. Drie woorden die ik tegenwoordig vaak tegenkom. Het is een generatiedingetje om constant maar vooruit te willen en niet even stil te staan. Tot rust te komen en niet te denken aan al die dingen die we onszelf opleggen. Of aan de dingen die we willen. Je krijgt er energie van, maar aan het einde van de dag moet je óók dan aan jezelf denken. Voor jezelf zorgen. En je hersenen even op standje nul zetten. Nu is self-care veel meer dan dat, maar wat mij betreft is dat stukje me-time wel heel erg belangrijk. Maar hoe zorg je voor wat tijd voor jezelf als je altijd maar bezig bent? Vandaag een paar me-time self-care tips. Onthoud: een halfuur tijd voor jezelf kan al genoeg zijn om te ‘rechargen’, zoals ze dat zo mooi in het Engels noemen en lekker vernederlandst hebben door er -en achteraan te plakken. 

Punt is dat je niet altijd bezig hoeft te zijn. Dingen waar je een moetje van hebt gemaakt, zijn vaak stiekem een willetje. En iets wat jij wil, kun je ook morgen doen. Dat betekent dus dat je al-tijd tijd voor jezelf kunt maken, al denk je soms van niet. Ik ben ook zo’n persoon die soms denkt dat ze geen tijd voor zichzelf heeft. Fulltime werken, bloggen, sociaal zijn, slapen, vooruitkomen. Waar haal ik de tijd vandaan om even aan helemaal niets te denken? Ik heb de laatste tijd een paar dingen in mijn leven ingebouwd die zorgen voor de broodnodige rust.

Self-care is…

Lees iedere avond een half uur

Natuurlijk zijn er genoeg niet-lezers, maar ik ben er heilig van overtuigd dat ook niet-lezers bij het juiste boek overtuigd raken van het nu van een boek. Namelijk de rust dat een boek brengt. Maar ook dat een boek je helpt alles om je heen te vergeten. Dat is in ieder geval waarom ik zo van boeken houd. Ik vergeet even in welke wereld ik leef en vertrek tijdelijk naar een andere. Zelfs mijn vriend, dé ultieme niet-lezer, heeft een paar boeken die hem ontspannen maken. Een half uur is genoeg om te ontspannen.

En als dat je niet lukt, lees in het weekend even een uurtje

Als het je doordeweeks niet lukt om even te lezen (heel even is goed genoeg hoor!), dan is er altijd nog het weekend. Dan moet het wel lukken toch? Om een paar bladzijden te pakken. Al houd je niet van fictie, probeer toch eens een boek erbij te pakken. Desnoods een zelfhulpboek! Want da’s ook self-care: zelfontplooiing.

Kook jouw lievelingsmaaltijd en eet het op aan tafel

Goed en lekker eten kan zo veel voor je gemoedstoestand doen. Na één van mijn lievelingsmaaltijden, de no-pakjes kip kerrie van Gewoon wat een Studentje ‘s avonds eet, voel ik me gelukkig. Het ligt niet te zwaar de op de maag, het is gezond en het is heerlijk. Liefde voor de smaak van kerrie. Mijn vriend en ik eten het altijd samen aan tafel, zonder afleidingen. Je neemt zo tijd voor jezelf, tijd voor elkaar en geniet écht van het eten zonder dat je afgeleid raakt door de televisie of je telefoon. Overigens is mijn vriend totaal NIET spraakzaam tijdens het eten (heel gezellig), dus ik neem dan vaak de tijd om een beetje na te denken. Ik forceer geen gesprek, want dat is geen self-care-gedrag.

Maak een avondwandeling

Vooral nu het nog semi-zomerweer is, is het fijn om na het eten buiten te zijn. Een wandelingetje van tien minuten is al genoeg om tot rust te komen. Pro tip: neem je telefoon niet mee! En als het straks kouder wordt, probeer je wandelingetjes vol te houden. Koud is niet slecht (zegt mevrouw ik-wil-naar-een-warm-land-verhuizen).

Gebruik Headspace

Sinds kort heb ik Headspace weer op mijn telefoon geïnstalleerd. Eerder deed ik altijd een kleine Headspace-ronde terwijl ik aan het werk was. Gewoon, om even tussendoor tot rust te komen. Nu doe ik het net voor het slapengaan en man, wat effectief. Precies de rust die ik nodig heb voordat ik ga slapen.

Een avondje (of meer) zonder smartphone is ook self-care

Zondag liep ik door Nieuwegein en botste bijna tegen een man aan die geobsedeerd in zijn telefoon liep te staren. Hij keek niet op of om. Dat terwijl er tientallen anderen om hem heen liepen. Don’t be that guy. Dat moment deed me besluiten dat ik minder moet doen met mijn iPhone. Al loop ik buiten nooit rond met mijn telefoon in de hand, vind ik mijn gedrag binnen erg genoeg. M’n telefoon leidt me af tijdens het werk, tijdens het bloggen, tijdens…alles. Dus ik heb besloten om een digitale detox te gaan doen. Ik ga zo veel mogelijk digitale activiteiten elimineren. Niet voor altijd en niet de hele dag door, maar ik leg mijn telefoon tijdens het werk wel weg. Ik ga bloggen zonder constant op mijn telefoon te kijken en na 19.00 uur is het me-time.

Maak voor het slapengaan een dankbaarheidslijstje

Dankbaarheid. Het maakt je een positiever, maar ook rustiger persoon. Het doet je beseffen dat je leven heus niet zo slecht is als je soms denkt. Door iedere avond tussen de drie en vijf dingen op te schrijven waarvoor jij dankbaar bent, zul je meer rust vinden. Dat denk ik echt!

Begin je dag goed

En daarmee bedoel ik: straf jezelf niet. Maak die lekkere koffie of cappuccino. Zet een theetje voor jezelf klaar en geniet van een goed ontbijtje. Het liefst aan tafel, zonder afleidingen. Dit is echt een punt waar ik nog steeds aan werk. De ochtenden zijn niet mijn favoriet en daardoor ben ik ‘s ochtends altijd gehaast. Altijd. Don’t be me. En geniet van een goed begin. Een goed begin maakt de rest van de dag stukken beter.

Drink gedurende dag genoeg water

Water drinken neemt echt niet veel tijd in beslag, maar toch vergeten we het te vaak. Wees eens eerlijk, kom jij aan die 2 liter water per dag? Ik niet. Vooral tijdens het werk vergeet ik water te halen of denk ik dat ik geen tijd heb om even heen en weer te lopen. Water maakt je huid mooier, je geest frisser en je bent minder moe. Self-care to the max dus! En echt, zoveel tijd neemt het niet in beslag. Sinds kort heb ik als ik thuis werk een karaf naast me staan, waar een dikke liter water in kan. Als ik daar twee van opdrink, ben ik al klaar! Dan is 2 liter ineens niet zo veel meer.

Halfuurtje bullet journalen

En dan heb je nog die gouwe ouwe bullet journal. Ik doe er zelf veel minder mee dan ik zou willen, maar ik weet dat een halfuurtje knutselen, schrijven en frutselen in en aan je bullet journal wonderen doet. Het is toch even een paar minuten iets anders. Een afleiding. En tegelijkertijd ook heel nuttig om overzicht te creëren in je leven.

Heb jij het gevoel dat je (geen) tijd hebt voor self-care?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 25 Comments
 1. Mei Qi schreef:

  Hele fijne tips! Ik moet echt vaker mijn telefoon wegleggen en iets anders doen ipv uren naar het schermpje te staren!

 2. Shirley schreef:

  Mooie tips. Ik denk dat ik wel genoeg tijd voor mezelf maak. Al kan de spreiding beter. Ik heb het vaak de ene week heel druk en de week erna dan weer niet. Dat compenseert elkaar prima, maar het zou misschien toch iets lekkerder zijn als het verspreider was.

 3. Lizzy schreef:

  Fijne tips! Ik vond het grappig om te merken dat sommige dingen uit dit lijstje helemaal routine zijn voor mij, terwijl ik echt moeite heb met andere dingen. Elke dag wandelen is bijvoorbeeld geen probleem voor mij en dat koppel ik vaak aan ‘grattitude’ lijstjes maken in mijn hoofd. Aan tafel eten als ik thuis is echter iets waar ik me echt niet to kan verzetten. No idea why?!

  • Johanne schreef:

   Oh, wat goed dat elke dag wandelen jou lukt. Multitaskend ook nog ;-).

   Ik vond het ook altijd moeilijk om aan tafel te eten nadat ik dat vroeger aaaaltijd moest bij m’n ouders. Nu vind ik het eigenlijk wel goed, omdat ik echt meer van m’n eten geniet.

 4. Larissa schreef:

  Hele fijne tips!
  Ik merk dat ik eigenlijk te weinig lees. Wel eindig ik bewust mijn dag altijd heel rustig. Dus even telefoon weg, serie kijken of gewoon de konijnen knuffelen. Tegenwoordig buiten nog even ontspannen. Juist door mijn avond zo rustig te houden, slaap ik altijd heel erg goed.

 5. Daenelia schreef:

  Ik heb geluk: ik ben ook echt een ochtendmens. Maar dat kun je worden door steeds iets vroeger je bed uit te rollen. Wel compenseren door ok iets eerder te gaan slapen. Je houdt dan echt tijd over.
  Vanmorgen kon ik mijn telefoon niet eens vinden. Ik had hem gisteren in mijn tas laten zitten. Totaal niet gemist gisterenavond.

  • Johanne schreef:

   Ha, ja dan heb jij geluk inderdaad! Ik ben dat dus absoluut niet, hoewel ik wel merk dat als ik kan accepteren dat ik er vroeg ui moet, vroeg opstaan minder moeilijk is.

   Oh, en doe mij jouw relatie met je telefoon :-). Soms mis ik dat wel hoor, die rust van vroeger. Eigenlijk houd ik er helemaal niet zo van om zo bereikbaar te zijn.

 6. Lianne schreef:

  Wat een fijne tips Johanne! Ik herken het, ik lees echt veel te weinig. Ik wil dat echt wat meer oppakken door dat ‘s avonds te gaan doen, al is het maar een halfuurtje. Dat van die telefoon wegleggen en je dag goed beginnen vind ik ook wel een hele goede, vooral omdat ik ook niet zo’n ochtendmens ben en het liefst zo lang mogelijk blijf liggen. Goede tip van dat dankbaarheidlijstje! Die ga ik vanavond in mijn bullet journal neerpennen 🙂

 7. Sas schreef:

  Ik neem juist de afgelopen jaren meer bewust tijd voor mezelf. Ik plan het echt in en zeg vaker NEE tegen afspraken. ‘Maak als je ja zegt dat je geen nee zegt tegen jezelf’ vind ik zo’n mooie uitspraak en zeker van toepassing en iets waar ik altijd aan denk 🙂

 8. candy schreef:

  Every woman or man for that matter should and needs me time. I get up 1/2 hour early every morning just for me. Everyone is still asleep and I can do what I want.

 9. Nicole Kauffman schreef:

  Awesome tips!! I need to incorporate these into my daily life more 🙂

 10. Vanessa schreef:

  These are great reminders! I underestimate how taking care of my physical body, adequate sleep, plenty of water, and exercise, make such a positive impact on my overall well being!

 11. Romy schreef:

  Wat een fijne tips! En self-care is inderdaad heel belangrijk. Lezen zou ik ook écht vaker willen doen (ook al heb ik dat ook al heel vaak geroepen). Een kwartier per dag zou prima moeten lukken, maar toch komt het er vaak niet van of vallen mijn ogen ‘s avonds zo’n beetje dicht, waardoor ik liever direct ga slapen in plaats van lezen 😉 Toch echt eens tijd voor maken en dan op een ander moment van de dag! Zo’n dankbaarheidslijstje vind ik ook altijd fijn om te maken. En wat goed, die digitale detox! Ik ben benieuwd hoe het je bevalt.

  • Johanne schreef:

   Haha, ook lekker toch? Dat je gewoon zo in slaap valt. Dat heb ik helaas bijna nooit, dus een beetje lezen helpt me echt tot rust komen. En natuurlijk Headspace.

   En er staat uiteraard een artikel op de planning over mijn detox 😉

 12. Liz schreef:

  These are great ideas. Is so easy to get caught up in the things, these ideas help slow you down a little bit more.

 13. Kirsty schreef:

  Fijne tips! Ik probeer al om elke dag even te lezen en meestal lukt dat aardig. Soms merk ik echter toch dat ik de neiging heb om in plaats van te lezen op mijn telefoon te kijken en dat geeft inderdaad geen rust.

  • Johanne schreef:

   Fijn dat lezen je goed lukt! En ik herken zo wat je zegt. Je hebt toch bijna altijd je telefoon naast je liggen, ook als je leest, en dan wint de nieuwsgierigheid en nog te vaak. Stom he!

 14. Giovanna Jansen schreef:

  Goeie tips! Ik lees ook altijd een half uurtje voor het slapen gaan en ook Headspace helpt om een mooi momentje voor mijzelf te hebben. Bullet journaling schiet er helaas wel vaak bij in. Moet ik gauw maar weer eens oppakken, inderdaad ook een belangrijke self-care activiteit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *