Souptober – de lekkerste soepgerechten voor herfst en winter

Zodra het een beetje kouder begint te worden krijg ik zin in soep. Ik kan hele seizoenen zonder, tot het ineens dekentjesweer is (en ik zo de behoefte voel om alles in verkleinvorm te schrijven, let maar op). Om die reden heb ik Souptober in het leven geroepen. Het woord niet, want dat bestond al, maar wel op mijn blog. Ik hou niet per se van de typische herfst- en wintersoepjes (zie), behalve af en toe een kant-en-klare erwtensoep. Maar zelfgemaakte soepjes zijn toch echt het lekkerst, vooral als ze je aan een warm land doen denken. Dit zijn mijn vier lekkerste soepen voor in de herfst en winter.

Thaise kokossoep

Een all-time favoriet bij ons thuis. We eten deze soep van Chickslovefood echt al jaaaren. Iedere winter komt ‘ie weer terug en genieten we er enorm van. Dit jaar eten de jongens hem ook voor het eerst (er zit wel aardig wat zout in door de bouillonblokjes, maar gelukkig eten ze de rest van de dag redelijk zoutloos) en ze vinden het daadwerkelijk lekker. 

Een exotische soep met kokosmelk, Thaise roerbakgroenten, eventueel kip en mihoen (rijstnoedels). Het exacte recept vind je hier. Oh, en als je hem nog iets pittiger wil, dan kun je er sriracha doorheen doen. Vinden we hier heerlijk, in ieder geval!

Snelle pho

Ik ben groooot fan van Pho Bo (de rundvleesvariant van de Pho-noedelsoepen). Als ik naar een Vietnamees restaurant ga, dan eet ik dat. Punt. Deze simpele versie heb ik recent pas ontdekt. Ik zag een potje Koh Thai Currypasta voor pho soep langskomen op Instagram. Het is écht heel simpel en je kunt hem met bief (bo dus) kip of vega maken. Het enige wat je hoeft te doen is een flinke eetlepel van de currypasta in 600 ml kokend water te gooien en dit 15 minuten zachtjes te laten koken. De laatste 5 minuten doe je er nog wat rijstnoedels bij zodat die ook alvast gekookt zijn. In de kom doe je wat (ros)bief (dat deed ik), kip of iets anders lekkers, met een rood pepertje, bosui, koriander en andere dingen die je lekker vindt in zo’n soepje (ik hield het lekker basic). Heerlijk! Ik doe er een beetje sriracha doorheen voor net iets meer pit.

Pompoensoep

De pompoensoep van Gewoon wat een studentje ‘s avonds eet is wat mij betreft de lekkerste die er is. Ik heb verschillende soorten geprobeerd, maar krijg ze nooit zo lekker romig als deze. Dat komt natuurlijk door de kokosmelk die er doorheen gaat. Verder zit er natuurlijk pompoen in (stukjes uit een zakje, voor mij), wortel en ui en bouillon. Het volledige recept staat in haar eerste kookboek (waar ik nog steeds regelmatig receptjes uit haal. Ook de pasta pesto met zalm is hier al jaren favoriet).

Lentejas 

Ja, dat klinkt een beetje niet-soeperig als je het op zijn Nederlands uitspreekt, maar het is dus Spaans. Lentejas is een heerlijk winters linzensoepje (sommigen noemen het stoofpotje, denk dat het er vanaf hangt of je het waterig maakt of juist drabberig). Hoe dan ook, lentejas is het perfecte gerecht voor de winter. Gezond, vol van smaak en heel vullend. Naast linzen, doe je er chorizo in (en als je vegetarisch bent doe je dat dus niet), aardappelen, wortels ui en bouillon. Ik weet de exacte hoeveelheden niet, want mijn vriend maakt het meestal maar als je een recept zoekt dan lijkt dit recept op die van ons en dit recept lijkt er eigenlijk ook wel op (hier noemen ze het dus een stoofpot, maar hey, details). 

Wat is jouw ultieme wintergerecht?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 7 Comments
 1. Irene schreef:

  Hmm love soep! Ik eet het hele jaar door soep. Mijn favoriet is gewoon simpele wortelsoep (ik doe daar wat pikante bbq kruiden in) of de Italiaanse soep met balletjes van Lekker & Simpel. Of “carnavalsoep” van mijn mama. Dat is een soort currysoep met stukjes paprika in alle kleuren, aardappelen en zwanworstjes. Dat laatste lijkt niet zo lekker maar is dus wel verrassend goed.Die kokossoep ga ik eens maken denk ik, ziet er goed uit!

 2. Saar schreef:

  Ik hou helemaal niet van soep. Geef mij maar stamppot ofzo 😉

 3. hemelsgroen schreef:

  Mmm ja meestal als ik op vakantie iets te vaak uit eten geweest ben, verlang ik naar groentesoep met zoveel mogelijk groenten erin.Mijn laatste ontdekking is een supersimpele kerstomaatjessoep met ui, knoflook en een klein beetje honing. Maar ik hou ook van romige courgettesoep, linzensoep, zelfs maissoep is lekker.

 4. Giovanna Jansen schreef:

  Ja heerlijk soepen eten in deze tijd van het jaar. Maar ook stamppotten heb ik weer zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *