tips for starting a new job

12 simpele tips om de eerste dag(en) van je nieuwe baan te overleven

Haaai! Was ik weer! Niets aan de hand hoor. Ik heb gewoon een paar daagjes van de zon genoten en even aan helemaal niets gedacht. De afgelopen paar weken waren hectisch en ik vond dat ik wel een paar daagjes rust verdiende. Nu ben ik nog steeds geen vooruitschrijver en had ik dus geen artikelen klaar staan voor mijn blog. Normaal gesproken zou ik het niet trekken om dan een paar dagen alsnog niets te doen, maar ditmaal gunde ik mezelf die stress niet. En negeerde ik mijn blogverantwoordelijkheden. Professioneel? Nee. Nodig? Ja. Maar goed, I’m back en helemaal opgeladen door de zon en het niets doen. En ik begin mooi met een luchtig artikel, want dat is ook voor mij makkelijk opstarten op de maandagochtend. Vandaag een paar simpele, handige en eigenlijk hele logische tips om de eerste dag(en) van je nieuwe baan te overleven.

Ik ben in mijn volwassen leven al een paar keer aan een nieuwe baan begonnen. De avond ervoor is altijd zenuwslopend, hoe vaak je ook aan een nieuwe baan begint. Je twijfelt of je wel goed voorbereid bent, of je wel de juiste kleren aandoet en je hoopt van harte dat je wel genoeg slaap krijgt. Een slechte nachtrust is een draaaamaa als je aan je eerste werkdag moet beginnen. Meestal valt dat uiteindelijk wel mee gelukkig, maar op het moment zelf vrees je er zo voor. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om rustig aan je eerste dag te starten en rustig je eerste dag (of eerste paar dagen) te eindigen.

Tips om de eerste werkdag van je nieuwe baan te overleven

Zorg voor rust en overzicht voordat je met je eerste dag begint. Je kunt (als je dat nodig acht) alvast een beetje gaan inlezen. Maar vooral: leg alvast je outfit klaar (desnoods met behulp van de Pureple Outfit Planner!), bereid je lunch (en als je al weet dat je ‘s ochtends tijd tekort hebt, je ontbijt) voor en ga op tijd naar bed. Hopelijk is je hoofd dan rustig genoeg om aan je eerste werkdag te beginnen.

♥ Sommige kantoren hebben dress codes. Zo was het op mijn oude stage-adres zo dat alle mannen er in pak liepen en alle vrouwen hadden iets van een gelijk niveau netjes aan. Meestal pik je dat wel op tijdens je sollicitatiegesprekken, maar mocht je zeker willen zijn kun je het altijd even navragen. Zodat je gepast op kantoor verschijnt.

♥ Kom op tijd, maar niet té op tijd. Soms sta je dan voor een dichte deur en dat helpt het zenuwachtige gevoel dat je al hebt niet.

♥ Vraag je collega’s of ze koffie of thee willen. Dit geeft aan dat je sociaal bent en bereid bent om dit samen met hen te doorstaan.

♥ Wees socialer dan alleen koffie brengen. Praat met collega’s, vertel wat over jezelf en bied eventueel ondersteuning aan als jij denkt dat je nu al iets kunt bijdragen. Keer vooral niet in jezelf. Hoewel we ons allemaal kunnen voorstellen dat je verlegen bent of de kat uit de boom kijkt, is het verstandig om jezelf te laten zien. Om een goede eerste indruk achter te laten. Want je weet wat ze daarover zeggen, toch? 😌

♥ De meeste bedrijven hebben vaste tijden voor lunches en andere pauzes. Houd je daaraan en ga met collega’s op pad naar buiten/de kantine/waar dan ook en laat je op de eerste dag niet meteen buitensluiten door te zeggen dat je nog veel te doen hebt.

♥ Durf vragen te stellen. Er is niets mis met dingen niet weten. Je begint net, je hoeft niet meteen alwetend te zijn.

♥ Als je even niets te doen hebt: vraag rond. Of je een taak kunt overnemen. Of er nog iets anders is dat je kunt doen. Zorg ervoor dat je niet stil zit en teveel tijd hebt om aan je vingers te frunniken of uit het raam te staren.

♥ Pak je telefoon er de eerste paar dagen niet zomaar bij. Houd ‘m op stil en in je tas en pak je telefoon alleen in de pauzes of als het écht nodig is (in noodgevallen. Of huilen op het toilet bijvoorbeeld). En bestudeer wat het telefoongebruik van anderen is. Hebben collega’s hun telefoon gewoon naast zich liggen? Gebruiken ze ‘m ook gewoon tijdens het werk?

♥ Verwacht niet te veel van de eerste paar dagen. Waarom niet? Omdat je waarschijnlijk nog niet de volle verantwoordelijkheid zult krijgen. De eerste dagen gaan om leren, vragen, lezen en collega’s leren kennen. De eerste paar dagen zijn zenuwslopend, maar ze bereiden je voor op het echt aan de slag kunnen.

♥ Ga niet voor het einde van je werkdag weg, ook niet als je de bus moet halen. Dat is een offer die je de eerstkomende tijd maakt om te laten zien dat je gemotiveerd bent. Tenzij je van tevoren al afspraken hebt gemaakt hierover natuurlijk. Of als je echt in de problemen komt door het missen van die ene bus, want dat gunt niemand je.

♥ Houd je nieuwe baas op de hoogte. Na de eerste werkdag, maar ook na de eerste week. Zo laat je zien wie je bent, dat je verantwoordelijk bent, dat je gemotiveerd bent en, wederom, dat je sociaal bent.

En: wees vooral niet al te zenuwachtig. Jouw werkgever heeft jou voor een reden gekozen uit al die kandidaten. Jouw persoonlijkheid sprak aan. Jouw kennis en kunde sprak aan. Twijfel daar dus ook niet over en probeer echt jezelf te zijn. Dan komt het hoe dan ook wel goed, hoe stressvol de eerste paar dagen ook zijn. Na een eerste week ben je doodop, maar hopelijk ook zeer voldaan.

Wat is jouw ultiem eerste-dag-op-je-werk-tip?

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 3 Comments
 1. Romy schreef:

  Wat een goed artikel en handige tips! Dit had ik 11 maanden geleden moeten lezen, voordat ik mijn eerste werkdag had, haha. Ik weet nog dat ik de eerste dagen niet weg durfde te gaan als iemand anders niet zei dat dat mocht, waardoor ik weleens tot 6 uur op kantoor zat terwijl ik eigenlijk niets te doen had. Haha, superhandig! En ik vond het ook zó eng om thee te halen voor mensen, bang dat ik iets liet vallen of het verkeerde zou inschenken. Gelukkig is het na een maand allemaal goed gekomen en ik verwacht dat ik het bij een volgende eerste werkdag wel iets zelfverzekerder zal aanpakken allemaal, haha.
  Romy onlangs geplaatst…Kickstart! | 10 manieren om de dag GOED te beginnen!My Profile

 2. Irene schreef:

  Ik vind die eerste dagen altijd zo knullig! Ik zou willen dat het gewoon meteen in zijn plooi valt maar dat is natuurlijk niet zo. Ik start 2 mei op mijn nieuwe werk en dit vind ik super goede tips! Ik ben gelukkig niet de enige die die dag start en de eerste maand bestaat volledig uit opleiding (thank god!) dus dat komt wel goed denk ik 🙂

  Wat je zegt over dat ze je niet voor niets gekozen hebben vind ik hét beste inzicht. Het dringt de laatste dagen ook pas echt tot me door dat ze me gekozen hebben omdat ze iets in me zagen. Dat is wel een beetje een boost voor m’n zelfvertrouwen. Nu dat nog weten vasthouden tot de start er is :p
  Irene onlangs geplaatst…Deze week #10My Profile

 3. marleen schreef:

  Goeie tips, maar echt! Ik heb echt een hekel aan ergens anders opnieuw beginnen, maar dat komt vaak omdat ik niet zo goed tegen afscheid nemen kan en bang ben dat het nooooit meer zo leuk wordt als vroeger, haha! Gelukkig werk ik alweer bijna 3 jaar op dezelfde (gezellige) stek 🙂
  marleen onlangs geplaatst…DE NOT TO DO LIST – 10 dingen die ik NOOIT zou doen op vakantie!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge