8 things you should to to make your dreams come true

8 x dit moet je doen om jouw dromen waar te maken

Wij millennials hebben er een handje van om niet te weten wat we willen. En dat maakt een hoop gezeur los. Geeft niet, maar het houdt ons soms wel tegen om te worden wie we willen zijn. Om überhaupt die zoektocht te starten. Maar heel soms weten we wel wat we willen en zijn we bereid om daar hard voor te werken. Maar hoe kom je daar? Nu ben ik geen dromenvangerspecialist, maar ik weet wel dat hard werken alleen je niet op de juiste plekken brengt. Hard werken brengt je ver, maar alleen hard werken brengt je niet overal. Het gaat om een gedragsverandering die moet plaatsvinden zodat je er echt voor gaat. Toch? Ohja, moet is natuurlijk een groot woord. Mag?

Volgens mij heb ik jarenlang stilgestaan. Ik wist niet wat ik wilde, maar deed er ook niets aan. Toen ik op een gegeven moment wel doorkreeg wat ik wilde, deed ik er alsnog niets aan. Onder het mom van: het is wel goed zo. Maar is dat het wel? Is het tegenwoordig niet heel speciaal als je eindelijk weet wat je wilt? Daar zou ik dan toch iets mee moeten doen, zou je zeggen. Stap één is natuurlijk dat je je moet beseffen dat je vooruit wilt. En dat je daarvoor iets moet doen. En daarna? Volgens mij zijn er een aantal ingrediënten die je vooruit helpen.

Laat die onzekerheid los

Ik denk dat als je je doelen wilt bereiken, je eerst je onzekerheden erover moet loslaten. Het heeft geen zin om ergens aan te werken als je er zélf niet eens van overtuigd bent dat je het kan. Toch? Het is een proces, ik weet het, want je bent niet van de ene op de andere dag minder onzeker. Maar als jij jouw doel voor ogen houdt, raak je er hopelijk steeds meer van overtuigd dat je deze kunt bereiken.

Laat negativiteit varen

Met onzekerheid gaat vaak ook negativiteit en nee zeggen gepaard. Wederom niet iets dat je zomaar kunt loslaten. Geloof me, ik weet dat. Zie hier, hier en hier. Haha, heb nu al drie artikelen over nee zeggen, zorgen en angsten. Zegt genoeg ;-). En toch heb ik wel bepaalde onzekerheden laten varen. Onzekerheden de ik niet kon gebruiken op de weg naar mijn doel. Natuurlijk zullen er af en toe obstakels zijn, maar die zijn er gelukkig ook om te overkomen.

Laat je inspireren door anderen én jezelf

Zodra je die negativiteit kunt laten varen sta je er ook voor open om jezelf te laten inspireren door anderen. Hoe hebben zij hun doel bereikt? En wat hebben zij daarvoor gedaan en gelaten? Kijk bijvoorbeeld eens naar bloggers die precies doen wat jij wil doen, naar schrijvers die schrijven over wat jij wil doen of ondernemers die alles op alles zetten om hun doelen te bereiken. Ik vind zelf Aranka van der Voorden heel inspirerend met haar diverse eigen ondernemingen, een blog en een leven. Ja ja, het schijnt allemaal te combineren te zijn.

Boeken zijn altijd fijn. Mijn grootste motivator tot nu toe was The Happiness Project van Gretchen Rubin. Vervolgens ben ik om gemotiveerd te blijven ook andere boeken gaan lezen. Zoals Girlboss en The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck. Laatstgenoemde is geen aanrader wat mij betreft. Maar zo zijn er nog zat boeken die net dat ene steuntje in de rug voor je zijn om door te gaan.

Boost je zelfvertrouwen

Ja, want onzekerheid en zelfvertrouwen hebben vloeien wat mij betreft niet in elkaar over. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik bijvoorbeeld niet mega onzeker ben, maar ook niet barst van het zelfvertrouwen. Ik zit er nog een beetje tussenin, maar werk hard aan het vertrouwen in mezelf. En dat is ook nodig op weg naar het waarmaken van je dromen. Zelfvertrouwen ga je nodig hebben in gesprekken met anderen die ook vertrouwen in jou moeten hebben. Maar doe het vooral voor jezelf. Zodat je lekker in je vel zit terwijl je buiten je comfort zone treedt. En vraag jezelf vooral af: Waarom zou jij niet kunnen wat anderen wel kunnen? Bekijk het zo: als anderen eenzelfde soort droom hebben waar kunnen maken, dan kun jij dat juist ook. Er is al een deur voor je geopend, bij wijze van dan.

Onderneem actie

Op een gegeven moment is het dan tijd om actie te komen. Want ja, om het even om te draaien: met alleen een gedragsverandering kom je ook niet op die plek waar jij wil zijn. Dus: doe onderzoek, bel, mail, stel doelen op, schrijf een plan en kom in actie.

Geef niet op

Onderweg kom je obstakels tegen. Mensen die je tegenhouden, jij die jezelf tegenhoudt en situaties waarover je helemaal geen controle hebt. Geeft niet, dat overkomt iedereen. Geef alleen niet na één tegenslag op. Ook niet na twee of na drie. Want als dit is wat jij echt wil, dan ga je ervoor. Altijd.

Wees creatief

Soms vraagt een situatie om creativiteit. Omdat je er niet uitkomt op de manier waarop je het nu doet, of omdat binnen de box denken niet altijd even effectief is. Denk breder dan je normaal gesproken doet, en hopelijk kom je dan nieuwe ideeën, inspiratie of mensen tegen die jij nodig hebt om verder te komen.

Vraag om hulp als je dat nodig hebt

If all else fails: vraag om hulp. Niet eens alleen dan. Gewoon wanneer je het nodig hebt. Want je hoeft het niet alleen te doen. Dit is denk ik mijn grootste obstakel. Ik denk altijd, maar dan ook altijd, dat ik dingen alleen moet oplossen. Terwijl zo veel mensen om me heen bereid zijn om me te helpen, met wat dan ook. Het is lastig om mensen om hulp te vragen. Dat weet ik ook. Maar het is soms ook zo fijn. En nodig.

Vergeet vooral niet dat je je eigen weg moet volgen. En als je maar hard genoeg werkt en je jezelf kan overtuigen kom je er wel. Stop nooit met dromen. Tot zover mijn ‘you can do it!’ praatje!

Ben jij al bezig met het waarmaken van je dromen?

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 23 Comments
 1. Ayla schreef:

  Hear! Hear! Ik vind vooral ‘actie ondernemen’ erg belangrijk. Je hoeft niet meteen je hele wereld op z’n kop te zetten natuurlijk, maar als je niet lekker gaat doe er dan ook iets aan. Mensen die alleen zeuren en niets doen daar word ik altijd zo moedeloos van. Er is niemand anders die het voor je doet!
  Ayla onlangs geplaatst…Weer aan het werk na een burn-out, dat is even wennen!My Profile

 2. Loes schreef:

  Goede tips! Vooral dat vragen om hulp kan nog wel eens tricky zijn.. Het is ook belangrijk om jezelf de tijd te gunnen om langzaam maar zeker bij een doel te komen, denk ik! Dromen kun je niet in een dag waarmaken, dus je moet jezelf ook de tijd gunnen om er langzaam naar toe te bouwen.
  Loes onlangs geplaatst…Where to Eat and Drink – Disneyland ParisMy Profile

 3. Anne schreef:

  Ik ben zo ontzettend lang onzeker geweest, en dat hield me heel erg tegen. Pas toen ik het losliet merkte ik hoe zeer het mij tegen heeft gehouden. Om hulp vragen blijft helaas nog wel een dingetje, dat vind ik heel erg moeilijk. Vooral omdat ik afgelopen jaar/anderhalf jaar zo ontzettend vaak om hulp heb moeten vragen, bij de kleinste dingetjes. Nu ik alles weer een beetje zelf kan trek ik dat soms te ver door… Mooi artikel weer meis!
  Anne onlangs geplaatst…Dresscode bruiloft: weet jij welke dresscodes er zijn?My Profile

  • Johanne schreef:

   Dankjewel lieve Anne! Ik snap het wel hoor. Nu je het weer ‘alleen’ kunt, vind je ook dat het moet. Maar ’t moet gelukkig niet 🙂 en dat onzeker zijn ken ik heel erg. Daarmee kom je gewoon niet vooruit! Zo vervelend!

 4. Katina schreef:

  This are great tips. I’ve been a driven person all my life. I like the part about letting go of insecurities because they will keep you from moving forward.

 5. Romy schreef:

  Wat een mooi en motiverend artikel! Ik vind het ook zo belangrijk om je dromen achterna te gaan, hoe onhaalbaar ze soms ook lijken. Vooral verhalen lezen van anderen ter inspiratie kan me daar heel erg bij helpen. En inderdaad actie ondernemen, een plan bedenken en vooral niet opgeven. Er is vaak zoveel meer haalbaar dan je denkt.
  Romy onlangs geplaatst…4 tips voor iets minder perfectionismeMy Profile

  • Johanne schreef:

   Lief, dankjewel! Dat heb ik ook. Andermans verhalen maken toch dat je reëler (ik denk dat ik dit woord bedoel ?) gaat nadenken over je eigen dromen

 6. These are great tips! I’ve always been a big dreamer and overly ambitious – so the final tip is the one I’m the worst at. I HATE asking for help. I’ve had to learn how to do so in the past 19 months since I came down with an autoimmune disease but I still find it really hard. Luckily my boyfriend and friends think it’s cute when I tear up every time I ask for help. That’s how much I don’t like doing it.
  Thanks for the motivation, love! I think I’m going to get productive and really chase my dreams this weekend!
  xoxo Lauren | Glitter & Grandeur

  • Johanne schreef:

   Good for you! Good luck this weekend ? and it is difficult to ask for help, especially when you feel like you NEED to do everything yourself. Aww, Well I’m happy that they think it’s cute 😉 hopefully it will make you accept their help a little easier

 7. Ik vind jouw artikelen altijd zo inspirerend. Ik heb het vaker gezegd geloof ik, haha. Daarom heb ik ook al eens artikelen van jou gedeeld op mijn blog 😉 Hoewel ik er zelf nauwelijks over schrijf is dit toch wel iets waar ik mee bezig ben momenteel. Heel veel dingen zijn zo herkenbaar!
  Nina Simplynspecial onlangs geplaatst…Review | Rimmel Super Gel Nagellak – Purple splash & Flamenco beachMy Profile

 8. Anna schreef:

  These are all great tips! I love the one about asking for help when you need it because no one is an expert at EVERYTHING.
  Anna onlangs geplaatst…How To Navigate Single Life In Your 20’sMy Profile

 9. Stik, ik ben ook een millenial… Ik werd gewoon moe van mezelf. Voor 2017 is mijn motto “Stop met zeuren, doe er wat aan.”

  Ik doe nu zoveel mogelijk dingen die ik leuk vind en ik werk toe naar een doel. Ik ben ook begonnen met het Day Zero Project en ik doe iedere dag een stap om dichter bij mijn doelen te komen. En dat voelt zo fijn.
  Annika – Mrs. Marvelous onlangs geplaatst…The Ordinary. Colours Coverage FoundationMy Profile

  • Johanne schreef:

   Haha, oh nee! Toch wel dus? ? wat een heerlijke motto! Komt redelijk overeen met die van mij. Het Day Zero Project? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik ga op onderzoek uit. En wat goed dat je zo hard naar je doel werkt. Heerlijk!!

 10. Simone schreef:

  Goede en fijne tips! Ik ben ook bezig met een droom waar te maken en inmiddels ook goed op weg. Ik weet wel dat opgeven geen optie is als je écht die droom wilt bereiken. Er zijn altijd meer wegen naar Rome, toch? 😉
  Simone onlangs geplaatst…Bekeken op Netflix #7My Profile

 11. Great tips! It’s so important to work hard and keep at it if you want to make your dreams come true.
  Shani | Sunshine & Munchkins onlangs geplaatst…3 Ways To Raise Happy KidsMy Profile

 12. Kim schreef:

  Dit is zo nodig haha! Ik roep jaren dat ik voor een stage of minor naar het buitenland wil, maar als puntje bij paaltje komt denk ik dat het te eng is, niets voor mij, dat ik geen Engels kan en dat het te veel gedoe is. Ik kies dan het liefst voor de makkelijke weg. Ik ben nu informatie aan het op doen voor de minor onder het mom dat ik het gewoon eens moet doen!
  Kim onlangs geplaatst…Kiko Milano shoplogMy Profile

  • Johanne schreef:

   Ooooh, wat spannnend! Kan me goed voorstellen dat je het eng vindt hoor, maar vind het superknap dat je toch doorze en uitzoekt wat er allemaal kan! Succes!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge