Thuiswerken fulltime mama

Hele dag alleen met twee baby’s én werken? Dat doe je zo

Het klinkt als een onmogelijk taak om te kunnen freelancen, zelfstandig ondernemen of in loondienst thuis te werken terwijl je twee baby’s (of één of drie) in huis hebt. Maar dat is het niet. Plannen is key. Toen ik voor het eerst een dag thuis was met mijn twee jongens en ook nog eens tig artikelen moest typen, was ik zenuwachtig. Maar weet je wat het is? Op de momenten dat jij je handen vrij hebt, werk je nog veel harder dan je anders zou doen. Dit zijn mijn tips voor mama’s die de hele dag alleen zijn met hun kindjes en als freelancer of zelfstandig ondernemer (en misschien zelfs in loondienst) werk moeten verzetten. 

Moeders die niet (voor zichzelf) werken en daar bewust voor hebben gekozen, zullen het niet altijd eens zijn met mijn tips. Misschien vind je dat je 100 procent focus moet hebben op je kinderen als ze wakker zijn. En dat snap ik. Maar als je ziet dat ze zich zonder jou ook vermaken, kun je heus een kwartier of halfuur je laptop erbij pakken.

Disclaimer: met jonge baby’s is het anders dan met kindjes die al bijna een jaar oud zijn, of inmiddels hun eerste verjaardag hebben gehad. De eerste paar maanden thuis met mijn jongens, draaiden overdag veel om drinken, drinken, drinken. Maar ze sliepen ook hartstikke veel. En die momenten gebruikte ik om flink wat werk te verzetten. Nu mijn jongens bijna een jaar en twee maanden zijn, vermaken ze zich samen prima, zichzelf prima en doen ze dagelijks nog steeds twee dutjes. Genoeg momenten dus.

Voorwaarde voor deze tips is overigens wel dat je écht van je werk houdt en het als een stukje me-time ziet. Doe je dat niet, dan zijn schoonmaken, een dutje doen of tv kijken waardevoller tijdens babydutjestijd dan werken. Tenminste, als ik mijn werk niet leuk genoeg zou vinden, zou ik veel liever een boek erbij pakken of de tv aanzetten in plaats van mijn tijd te verspillen aan iets wat ik niet leuk vind.

Ik heb mijn werk nodig. Dat stukje oude Johanne. Dat hetzelfde is gebleven als voor de kindjes. Zonder werk, ben ik mezelf niet meer. Dus laat mij maar lekker werken én van de kindjes genieten. En dat is soms heel zwaar, maar ik vind het heel wat waard om dat stukje van mezelf te houden. Goed, dan nu écht mijn tips: 

Verdeel je tijd als ze wakker zijn

Er zijn overdag natuurlijk genoeg momenten als ze wakker zijn dat ze je nodig hebben. Om te knuffelen, eten, drinken en soms spelen. Maar hebben zij een momentje voor zichzelf, dan heb jij dat ook. Maak er dankbaar gebruik van en voel je niet schuldig dat je kind even geen aandacht krijgt. Het is ook belangrijk dat hij of zij zelfstandig leert spelen. (Daar kunnen anderen overigens heel anders over denken en mij wel een #loedermoeder vinden, maar ik denk dat er genoeg vrouwen zijn die graag die momentjes ‘voor zichzelf’ willen hebben. Al is het om te werken.). Werk desnoods met een to-do list om je dag door te komen. Soms helpt dat om te realiseren wat belangrijk is. En wat niet.

Focus je op werk zodra ze slapen

En dat betekent ook: laat die vaat even liggen, dat speelgoed kan later wel weg en schoonmaakdoekjes zijn er morgen ook nog. Slapen ze? Ga dan lekker aan de slag. Door op die momenten efficiënter te werken, krijg je veel meer gedaan dan je normaal zou doen. Dat heb ik tenminste. Ik ga werkelijk als  een speer als de jongens slapen, gewoon omdat ik nu weet hoe ik het beste werk in de beperkte tijd die ik heb. Vogel dat voor jezelf uit, en het gaat je lukken.

Gebruik een uurtje in de avond

Ja, de avonden zijn ook voor jezelf. Dus vergeet niet te lezen, Netflixen en gezellig met je partner te praten (of tv te kijken, of wat dan ook!). Maar ik weet van mezelf dat toen de jongens nog klein waren, ik het heel fijn vond om een uurtje te werken ‘s avonds. Dan wist ik dat ik de volgende dag meer tijd voor ze zou hebben en dat ik niet hoefde te stressen over werk overdag. Of in ieder geval, minder. De avonden zijn rustig, stil en kun je gebruiken om super effectief en efficient aan het werk te gaan. Wil je de avonden echt voor jezelf houden? Doe dat dan vooral. Want dat is ook zo ongelofelijk belangrijk.

Zorg voor genoeg afleiding voor je kindje

Vanaf een bepaalde leeftijd kunnen kindjes ineens heel goed zelfstandig spelen. Niet de hele tijd natuurlijk, maar zet ze op de grond en ze zijn zo een half uur zoet. Wij hebben thuis heel fijn VTech speelgoed en zintuigelijk leerzame speeltjes van Lamaze en daar zijn ze heel blij mee. Maar ook voelboeken doen het hier goed. Dan zijn ze ineens heerlijk een paar minuten stil 😂. En tja, als jouw kindjes net als die van mij zijn: die hebben hun moeder niet constant nodig om te spelen. Jaaaa mam, laat mij maar! Zo slaan ze me soms weg, haha. Bedankt kind. Zal je nog eens proberen te knuffelen! 

Gebruik de 5 of 10 minuutjes die je soms hebt voor de kleinere klussen

Deze momenten zijn onvermijdelijk: soms blijft je werk nét iets te lang liggen en voelt het alsof je niks gedaan krijgt. Die dagen ga je hebben. Gebruik de minuten die je wél hebt om kleine klusjes af te ronden. Stuur dat ene mailtje, plaats een bericht op social media (als je communicatiemedewerker, redacteur, succesvol blogger of wat dan ook bent!) of stuur dat appje naar je collega’s. Soms heb je maar heel even nodig om iets af te ronden wat toch al een tijdje op je ligt te wachten.

Laat je niet afleiden

Thuiswerken met baby’s is niet makkelijk. Sterker nog: het is zwaar. Heel zwaar. Maar soms kun je het niet op een inkomen doen, soms wíl je het niet op een inkomen doen en dus werk je. Kies je daarvoor, of heb je simpelweg geen keus: probeer je niet te laten afleiden door de dingen om je heen. Niet de verplichtingen, maar ook niet dat boek dat op je ligt te wachten. Ahhh, een kwartiertje kan wel toch? Nee, gebruik die 15 minuten voor werk. Ahh, één aflevering van die leuke serie op Netflix dan? Nee, laat die tv uit tot je écht tv kunt kijken. Streng he? Maar it’s the only way.

Kook je ook nog? Keep it simple

Als mijn vriend naar kantoor is, komt hij vaak later thuis dan als hij thuiswerkt. Dat zijn de dagen dat ik naast werk en zorg voor de kindjes ook nog kook. Daar doe ik niet moeilijk over, want ik vind koken leuk. Maar ik hou het wel enorm simpel. Ik maak een pasta die binnen 10 minuten klaar is, ik gooi iets simpels in de oven of ik zet mijn slowcooker aan en hoef de rest van de dag niet aan koken te denken.

Doe de vaat of was als ze wakker zijn

Zoals ik al zei is het soms slim om helemaal niet aan die berg afwas of vuile kleren te denken, maar doe je dat wel: ruim die vaatwasser in als de kiddo’s wakker zijn en in hun stoel of wipstoel zitten. Zet de wasmachine aan op het moment dat je ze melk geeft of een stukje brood. Afwassen kun je prima doen als ze ook in hun stoel zitten of in de box bezig zijn. Wat mij betreft laat je het lekker liggen tot je partner thuiskomt, maar ik snap heel goed dat je dat niet altijd lukt. Mijn jongens vinden het bijvoorbeeld hilarisch als ik de droger aan zet. Dus ik zet ze, net voordat ze gaan eten, in hun stoeltje erbij en we hebben welgeteld één minuut lol. De was opvouwen doe ik trouwens uitsluiten op mijn vrije dagen of in de weekenden. Op andere dagen kan het me werkelijk gestolen worden en blijft er een berg schone was in de bijkeuken liggen. Heb ik iets nodig? Dan speur ik het wel op. Zo simpel is het soms.

Loedermoedertip: zet de tv aan als ze beginnen te zeuren

Ja, er is veel discussie over schermtijd en ik probeer het ook zo veel mogelijk te beperken, maar soms heb je mentaal niet de ruimte voor gezeur en soms moet je iets gedaan krijgen. Dan schroom ik niet en zet ik YouTube aan en kijken (en luisteren) mijn jongens Spaanse liedjes, Bing en muziek van Disney. Vaak zijn ze dan even gefocust op de tv en spelen ze daarna weer rustig verder. Ze vinden het leuk en zijn niet afhankelijk van de tv om een goede dag te hebben. Voor kindjes die overprikkeld raken, raad ik aan om aan het einde van de dag de tv wel uit te houden. 

Maar ook: vergeet je zelf niet

Er zullen dagen zijn dat werk niet je prioriteit is. En rust wel. Pak die rust dan ook. Werken is alleen leuk en goed voor je, als je er plezier uit haalt. Moeder zijn is al moeilijk zat. Vergeet jezelf dus niet. Al lijkt er soms nul tijd voor te zijn, er is zo veel meer dan voor je kindjes zorgen en geld verdienen. Me-time is net zo goed belangrijk. En helaas hebben we niet allemaal die luxe om die tijd zomaar te pakken, maar pak wat je pakken kan. Al is het een koffietje in de zon.

En: soms werk je met een kind op schoot

Want dan heeft je kind (of hebben je kinderen) je nodig. Als ze je nodig hebben, dan is er niets wat je kunt doen om dat tegen te houden. En dat wil je dan ook helemaal niet. Want wat is er op dat moment belangrijker dan voor je kindje zorgen? Niets.

Op dagen dat ik én aan mezelf moet denken én aan de jongens, laat ik mijn werk voor wat het is en gaan we een uurtje buiten wandelen. Nou ja, ik wandel. Zij zitten. Als we terugkomen moet ik dan wat langer doorwerken, maar dat is dan maar zo. Ik heb mijn frisse neus gehaald, de boys zijn de deur uit geweest en we kunnen binnen weer samen leven.

Nog even een laatste disclaimer (‘Ben je bang voor de moedermaffia, ofzo?’ Ja! THEY ARE BRUTAL): niet al het werk is geschikt om thuis te doen met twee kleintjes erbij. Sommige functies vergen zoooo veel focus, dat een kindje erbij alleen maar afleiding is. Dan werkt thuiswerken met baby’s niet. En voor wie dat wel werkt, let me know hoooowww!

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 6 Comments
 1. nicole schreef:

  Dat zijn leuke en herkenbare tips. Het is verbazingwekkend wat er mogelijk is als je het slim aanpakt : )

 2. Audrey schreef:

  Respect, hoor! Ik geloof inderdaad wel dat je met kinderen thuis veel efficienter omgaat met de tijd dat ze slapen dan als je nog geen kinderen hebt.

 3. Saskia schreef:

  Mooi artikel, die ik in onze situatie zeker even nodig had. Ik voel me de laatste tijd erg vaak schuldig, dat Noa meer achter de TV zit zodat ik even op adem kan komen. Ik ben zo’n moeder die eigenlijk vind dat je 100% je aandacht bij je kind moet hebben als hij wakker is. Heb dan ook geen thuis werk dus vind juist dat nu hij nog klein is ik deze momentjes moet koesteren. Neemt niet weg dat er nu een andere situatie hier is in huis nu wel een eigen lockdown hebben en heel erg veel thuis zijn (en dat met een buitenkind) Dankjewel dus voor je artikel… De lat gaat soms nog maar wat lager anders red ik het zelf helaas niet.

  • Johanne schreef:

   Lijkt me vooral lastig omdat het niet je eigen keuze is! Hopelijk kunnen jullie straks weer terug naar normaal en weer lekker naar buiten.

   En ben het helemaal met je eens hoor: als ik buitenshuis zou werken, had ik de momenten thuis ook al mijn aandacht aan hen gegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *