Kinderen leren eten

Mijn tips voor als je je kind zelf wil laten eten maar niet van viezigheid houdt

Ik ben er groot voorstander van om mijn kindjes zelf te laten eten, ook al hebben ze vorken en lepels nog lang niet altijd onder controle. Wat mij betreft wordt die tafel maar vies, de vloer ranzig en vinden we nog dagenlang rijstkorrels overal. Mijn vriend is daar iets anders in en vindt het soms heel lastig om te zien hoe hun jongens hun handen in saus dippen, een lepeltje naast hun mond gaat en de zoveelste doperwt op de grond valt. Vaak wil ik hierin geen compromis sluiten (ik ben héél koppig, vooral als het om de ontwikkeling van de jongens gaat), maar soms geef ik wat terug. Laatst tikte ik de schattigste placemats op de kop in de hoop dat de jongens dan iets meer gefocust op de tafel zouden zijn. En natuurlijk dat de tafel minder vies zou zijn. Kleine winst voor vriendlief ;-). Voor iedereen die is zoals mijn vriend, heb ik een paar tips om het leven iets makkelijker te maken. 

Leg een tafelzeil op de vloer 

Wij hebben een heel vrolijk tafelzeil van de HEMA met ananasjes op de vloer liggen. Op die manier valt het eten niet op onze houten vloer en in gaten. Dat scheelt een hóóp met schoonmaken. Gewoon het eten bij elkaar rapen, een natte doek erover en schoon alweer. Vooral als je kinderen veel rijst, erwten of ander klein leed op de grond gooien, is zo’n zeil echt een lifesaver. Ik ben in ieder geval blij dat ik die rotstofzuiger er niet constant bij hoef te slepen.

Gebruik opvallende placemats voor focus áán tafel

Onlangs bestelde ik deze leuke grote placemats met mijn jochies erop. Ik heb bewust gekozen voor hun eigen gezichten, omdat ze dat leuk vinden om terug te zien (ijdel much?). Mijn hoop was dat ze meer hun focus áán (of op) tafel hadden in plaats van op alle andere plekken dan de tafel. En tot nu toe werkt het echt. Ze vinden het gezellig om een bordje op hun gezicht te hebben en blijven iets langer stilzitten. Zaligmakend is het niet, maar ik ben er blij mee. Het zijn ook oprecht goede, grote placemats met hoge kwaliteit afbeeldingen. Vroeger had ik altijd van die mega kinderachtige placemats die je zo in tweeën kon scheuren, ook al waren ze niet van papier. Dat kan met deze niet hoor! En ook, net als het tafelzeil, heerlijk makkelijk schoonmaken want de etensresten liggen niet meer op tafel maar op de placemat.

Een grote placemat kun je bestellen bij Fotocadeau.nl.

Gebruik hydrofiele doeken 

We hebben héél veel hydrofiele doeken. Echt heel veel. En twee jongens die geen slabben meer willen dragen. Hoop je toch een beetje schone stoelen en kleren te kunnen houden, dan kun je een hydrofiel om het nekje binden. Echt gezellig ziet het er niet uit, maar effectief is het wel. Hun kleren (zelfs broek) zijn goed beschermd en onze stoelen worden niet meer zo vies (ze weigeren nog in hun eigen kinderstoel te zitten, dus ze zitten als echte volwassenen op een grote stoel). En je kunt natuurlijk altijd een hydrofiel op de stoel leggen als extra bescherming. Wordt het vies, dan gooi je het ook zo de was in. Easy does it.

En mocht je nou ook gek worden van je eigen troep, omdat je geen onderzetters hebt (ik wel), bij Fotocadeau kun je ook onderzetters bedrukken! 😉 Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb al lang en breed afscheid genomen van die standaard onderzetters. Vind gepersonaliseerde veel leuker en gebruik ze ook vaker.

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 4 Comments
 1. Irene schreef:

  Ik zit er niet zo mee als D morst of met zijn handen in zijn bord zit. Dat is goed voor zijn ontwikkeling denk ik dan, haha :p We hebben hier gelukkig 2 hondjes rondlopen die al een eerste keer door de op de grond gevallen etensresten gaan (ze zijn helaas ook kieskeurig :p) en de rest ruim ik gewoon op. Voorlopig hebben we nog een tegelvloer die door de verbouwing volgens mij ook niet meer schoon wordt dus ik vind het zelfs niet erg als er vlekken op zijn :’) Zo’n zeil op de grond vind ik wel een goeie voor als alles hier terug wat normaal is. Laat je het dan permanent liggen? En ligt het vastgeplakt of los?

  • Johanne schreef:

   Haha, hondjes helpen zeker ook! Mijn kat staat ook weleens paraat om wat gevallen eten op te pikken, maar eigenlijk maakt ze het alleen maar erger :p.

   Ik haal het zeil iedere keer weer weg als ik hem heb schoongemaakt. Anders ligt daar zo’n ananaszeil in het midden van de kamer beneden, haha. Hij ligt er dus los op de grond en zet er stoelen overheen. Het is een beetje gedoe om tijdens iedere maaltijd te doen, maar het heeft ons zoveel gestofzuig en vettige plekken op de vloer gescheeld!

 2. Audrey schreef:

  Oe, die hydrofielen zijn echt slim! Wij gebruiken nu van die kunststof slabbers met bakje eraan. Scheelt ook weer met schoonmaken. En we hebben net als Irene honden die maar al te graag assisteren om de vloer schoon te maken. Wat wel een beetje irritant is dat de honden er vanaf het begin naast willen zitten en de kinderen dan weer afgeleid zijn.

  • Johanne schreef:

   Fijn dat die slabben voor jullie werken. Heb ik ook een tijdje geprobeerd, maar die van ons vonden die met de bakjes echt verschrikkelijk. Geen idee waarom…
   Haha, toch maar een hond adopteren dus, lees ik uit jullie reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *