Tips Motor Noordkaap

7 x dit moet je weten voordat je op de motor naar de Noordkaap vertrekt

Op de motor door Noorwegen touren. Een droom van veel motorrijders. Niet van mij (ik ben dan ook geen motorrijder), maar wel van mijn vriend. Daarom besloten we afgelopen voorjaar om in september samen op de motor te stappen voor een ware motorvakantie naar de Noordkaap. Dat was ons enige doel: de Noordkaap halen. Daarna keken we wel wat we gingen doen. Vooraf dachten we dat we ons redelijk hadden voorbereid, maar blijkbaar kun je je nooit op alles voorbereiden. Niet op een falende motor (de letterlijke motor van de motor), niet op andere motormankementen en niet op het weer of andere externe factoren. Maar er zijn ook dingen waar je wel rekening mee kunt houden. Waar je rekening mee moet houden. Wij als newbies hadden moeite dit vooraf in te schatten, maar weten voor de volgende keer precies wat we moeten doen! P.s. De tip der tips heb ik voor het laatst bewaard, dus mocht je alleen die willen weten: scroll dan snel naar beneden (how to get rid of readers asap 101). (Sommige tips zijn ook handig voor niet motorrijders hoor!) Dit moet je weten voordat je op de motor naar de Noordkaap vertrekt. tips motor Noordkaap 

Een falende motor. Jep. Precies toen we een tunnel ingingen vlak voorbij Hamburg. En het mooie aan die tunnel was dat er geen vluchtstrook was. Bepakt en bezakt belandden wij dus op het dunne stoepje aan de zijkant van de tunnel. Snel drukten we de alarmknop in, in de hoop dat het iets zou uithalen. Maar dat duurde even. Ik kon de motor niet af, want voorbijrijdende vrachtwagens waren levensgevaarlijk. Uiteindelijk ben ik via een nooduitgang van de motor afgeklommen. En weet je wat het stomme was? Toen mijn vriend de sleutel weer in het stopcontact draaide, deed de motor het gewoon weer. Bi-zar. We zijn snel op zoek gegaan naar een KTM-dealer in Duitsland want we wilden uiteraard niet dat het nóg een keer zou gebeuren. Waar dan ook.

Gelukkig mochten we doorrijden en is de motor de hele vakantie niet meer uitgevallen. Wel liepen we ook op onze eerste dag tegen nóg een probleem aan. We vertrokken vrijdag, kwamen ‘s avonds aan in Helsingborg en gingen zaterdagochtend naar een garage voor dat probleem. Helaas waren er geen monteurs aanwezig, dus we moesten wachten tot maandag. Doei strakke planning. Doei rust. Want ja, we hadden maar twee weken om alles te doen en te zien. Niet gelukt. Helaas (of gelukkig, het is maar hoe je het bekijkt) waren deze motormankementen niet iets waar je wat aan kunt. Waar kun je wel rekening mee houden?

Maak alvast een afspraak bij een garage om je achterband te wisselen

Rijd je op de heenweg door Zweden en Finland naar de Noordkaap? Dan zal je achterband geheid snel slijten, vooral met koffers en iemand achterop. De wegen daar zijn zo ruig, dat een band het niet de hele reis zal volhouden. Rijd je een KTM, dan moet je ook nog een garage zien te vinden die jouw afwijkende bandenmaat heeft. Als jouw KTM dat heeft dan. Wij hadden het geluk dat een enorm behulpzame monteur in een dorpje vlakbij de Noordkaap een band voor ons regelde in Tromsø, want anders hadden we misschien wel een week moeten wachten. Dan was het pas echt DOEI vakantie geweest.

Wat mij betreft is het dus enorm slim om van tevoren alvast te bedenken waar je de band wilt laten wisselen.

Iemand achterop meenemen is goed te doen, zolang ze klein is

Of hij natuurlijk. De meeste motorrijders rijden alleen. Ze hebben hun eigen motor en hun eigen spullen en daarnaast rijdt misschien nog iemand. Of twee iemanden. Of drie. We hebben maar weinig mensen gezien die samen op één motor reisden (misschien omdat het geen hoogseizoen meer was?) en dan vooral zo’n grote reis maakten. Voor ons was het prima. Ik ben best klein en heb niet veel ruimte nodig, maar als je wat groter bent en uuuren achterop moet zitten zou ik zeggen: ga zelf rijden.

Je hebt écht maar drie motorkoffers nodig voor twee personen

En we hadden eigenlijk alsnog te veel kleren mee. We hebben lang niet alles nodig gehad, puur omdat je op de motor eigenlijk ook niet zweet. Je kunt dus heel minimalistisch inpakken wat dat betreft. De enige spullen die ruimte innemen zijn de slaapzakken en die passen samen prima in een grote ‘top case’. De tent legden we daar bovenop en in de koffers aan de zijkanten zaten onze kleren, borden, shampoo en zelfs mijn föhn.

Koop goede kleding die water- en windbestendig is

Wij hadden geen GORE-TEX kleding. En dat betekent kort gezegd eigenlijk: wij hadden niet de geschikte kleding om tegen weer en wind bestand te zijn. Mijn nieuwe motorbroek was gelukkig meer dan prima, maar mijn jas liet alle wind door. Brrr, wat heb ik het soms koud gehad. Vaak had ik drie laagjes longsleeves aan, een jasje en daaroverheen mijn motorjas. En al die laagjes mochten niet baten. Als het regende gooiden we een regenjas van de Action aan en ik kan je vertellen: het regenpak van de Action is waterbestendig, maar niet als je niet wandelt of fietst.  Stromende regen op de motor is geen match voor dat pak. Dus: koop een goed pak dat echt de wind tegenhoudt en ook de regen. Voor zover dat kan. En investeer als het moet in een goed regenpak dat specifiek bedoeld is voor motorrijders. Want koud en nat op de motor is niks aan.

Rijden door Zweden kan, maar het is niet spannend

De snelste route naar de Noordkaap is door Denemarken, Zweden en Finland. Op de heenweg gingen we door die landen heen en op de terugweg reden we door Noorwegen en stapten we in Stavanger op de boot naar Denemarken. Wil je ook door Denemarken en Zweden rijden? Houd er dan rekening mee dat de route best saai is. Tot je in Finland aankomt. Dan zie je rendieren, mooie waters en andere mooie natuur. Ja, Zweden heeft ook mooie plekjes, maar langs de snelwegen vond ik het flink tegenvallen.

Bezuinig niet op je tent, slaapzak en slaapmat

Op onze slaapzak en slaapmat hebben we niet bezuinigd, dus daar zijn we dan ook flink tevreden mee. Maar onze tent kostte slechts 50 euro via Decathlon en was wellicht niet de beste aankoop ooit. Het is een lichtgewicht tent die de zon goed tegenhoudt en prima blijft staan bij een beetje wind, maar écht waterbestendig was ‘ie niet. Of komt er altijd condens in tenten? Bij ons was er echt veel hoor. Mijn vriend zijn mat en slaapzak waren iedere ochtend flink nat.

TOPTIP: bezoek de Noordkaap buiten het hoogseizoen om en ‘s ochtends vroeg

Eigenlijk gingen we compleet onvoorbereid naar de Noordkaap. Ik wist wel dat het er vaak enorm druk was, maar wist niet op welke tijden, dagen en gedurende welke seizoenen. Maar laat het nu net zo zijn dat wij aankwamen op het moment dat er werkelijk NIEMAND was. Zelfs niemand bij de poort die 30 euro van je wil hebben zodat je dit noordelijke puntje van Europa kunt bezoeken. We kwamen er zo rond 10.00 uur aan en wisten niet wat we zagen. Onbemande poorten (dus hoppa, zo naar binnen) en een goed lege parkeerplaats waar normaal honderden auto’s, campers en motoren staan. Langzaam liepen we naar het beroemde plekje en, geloof het of niet, er liep welgeteld één persoon rond die na een paar minuten ook weer vertrok. We hebben enorm geboft en zeker wel een kwartier de tijd gehad om ‘alleen op de wereld’-foto’s te maken. Wat een ervaring! En wat een geluk!

Mijn advies luidt dan ook: ga op een donderdagochtend (of andere willekeurige ochtend) buiten het hoogseizoen naar de Noordkaap. Het liefst als er nog geen Noorderlicht is, want daar zullen ongetwijfeld ook veel mensen op afkomen. Dat betekent dat je of begin september gaat of misschien is eind maart/begin april dan ook wel aan te raden (pin me hier overigens niet op vast). Wij waren er in de eerste week van september en er was geen hond. Aanrader!

Extra tip voor alle mannen met partners (ECHT mijn doelgroep zegmaar…) of gewoon rechtstreeks aan de partners

Voor alle mannen die deze blog tegenkomen en hun vriendin, vrouw (vriend of man) willen overtuigen: vertel haar maar dat het echt de moeite waard is. De heenweg is misschien een beetje saai, maar dat los je prima op door interphones te kopen. Zo kunnen jullie gezellig praten en zijn jullie beiden afgeleid van de weg (niet te veel natuurlijk). Een föhn kan prima mee, net als haar goede shampoo. Een motorpak hoeft niet lelijk te zijn. Ik heb een roze helm en een roze jas en mijn vriend schaamt zich absoluut niet. Onder mijn pak had ik altijd leggings aan en andere sportkleding. Kleren die je ook prima kunt dragen als je door de natuur of een stad loopt. Oh, en neem lippenbalsem mee, want de wind maakt je lippen gort en gort droog.

Zou je liever achterop de motor willen of op je eigen motor naar de Noordkaap willen rijden?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 9 Comments
 1. Wat een prachtige reis heb je gemaakt ! Mooi ook, dat jullie helemaal alleen waren. Juist die rust en eenzaamheid lijkt me zo overweldigend en prachtig !

  • Johanne schreef:

   Dat was het precies inderdaad. Prachtig en overweldigend tegelijk! En enorm bijzonder om helemaal alleen op dat plekje te zijn. Vooral als je verwacht dat je één van de honderden zal zijn.

 2. Romy schreef:

  Zo gaaf en dapper dat je deze reis hebt gemaakt! Het lijkt me nog best pittig om uren op de motor te zitten, zeker als je eerst wat motorproblemen hebt. Maar aan de andere kant is juist zo’n reis natuurlijk onvergetelijk en zie je veel meer dan wanneer je in de auto of in het vliegtuig stapt. Sowieso zou ik wel heel graag een keer naar de Noordkaap gaan. Jouw foto’s zagen er echt adembenemend mooi uit!
  Ik moest wel lachen om je laatste tip trouwens. Zou toch mooi zijn als er ook maar één man is die dit leest en zijn vrouw met de opmerking over het roze motorpak en de föhn weet te overtuigen 😉

  • Johanne schreef:

   Hahaha, ja misschien een beetje stereotyperend, maar zo denken mannen soms over vrouwen, toch? 😉

   Als je een keer de kans krijgt is de Noordkaap heel gaaf! Hopelijk is het dan net zo rustig als bij ons.

 3. Saskia schreef:

  Lijkt me een prachtige reis! Alleen maken wij nooit reizen met de motor, lijkt me wel tof om op deze manier een land te ontdekken 🙂

  • Johanne schreef:

   Ik denk dat als je deze tour doet met een auto, het bijna net zo speciaal kan zijn. Op de motor beleef je alles net iets intenser denk ik, maar zo’n autoreis is veel comfortabeler hah. Of met de camper!

 4. Shirley schreef:

  Ik loop een beetje achter met je blogs lezen. Ik vind het echt zo’n stoere reis die je gemaakt hebt. Ik krijg al spierpijn bij de gedachte dat ik zolang achterop een motor zit. Overigens heb ik nog nooit achterop een motor gezeten, dus ik heb geen idee of dat zo zou zijn, haha. Dat je gewoon een verlaten Noordkaap aantrof, hoe gaaf.

 5. Erik schreef:

  Beetje raar dat jullie achterband zo snel slijt. Ik heb vorig jaar de reis gemaakt via Zweden, Finland, tot Grense Jakobselv en toen naar de Noordkaap. Ik had ook volle bepakking op mijn toenmalige motor (Honda NC700 D Integra) en ik heb echt geen bandenwissel moeten doen. Totaal dik 7000 km gereden en toen in september de motor verkocht en een Africa Twin aangeschaft waarmee ik volgend jaar weer de reis ga maken. Nu via Moermansk. De tip om ‘s morgens heen te gaan is een goede tip. Ik was er ook om 8 uur ‘s morgens. Geen mens te zien, stralend weer en zeker, net zoals jullie, een kwartier alleen daar gestaan. Ik vond Zweden trouwens heerlijk rijden, ik reed grotendeels over de E45, en kwam nauwelijks verkeer tegen, alleen rond de grotere steden.

  • Johanne schreef:

   Tja, ik weet het ook niet zo goed. Misschien dat ik met mijn 50 kilo inclusief alle koffers net iets te veel van het goeie was. Of het lag aan het type band, maar dat zou ik aan mijn vriend moeten vragen! Kan er ook aan hebben gelegen dat mijn vriend al aardig wat km’s had gemaakt vóór de reis. Wat gaaf dat je een Africa Twin hebt gekocht. Dat vind ik zo’n mooie motor.
   Zweden reed opzich heel makkelijk inderdaad, en echt druk was het niet (tot Stockholm), maar ik denk dat als je achterop zit je op een gegeven moment wel toe bent aan ‘a change of scenery’ in plaats van alles maar hetzelfde. Zo ervaarde ik dat.

   Geniet van de voorbereidingen voor je volgende trip! En excuus voor de extreem late reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *