Tips Motor Noordkaap

[:nl]7 x dit moet je weten voordat je op de motor naar de Noordkaap vertrekt [:en]7 things you should know before you go to the North Cape on a motorcycle (sometimes: duh!)[:]

[:nl]Op de motor door Noorwegen touren. Een droom van veel motorrijders. Niet van mij (ik ben dan ook geen motorrijder), maar wel van mijn vriend. Daarom besloten we afgelopen voorjaar om in september samen op de motor te stappen voor een ware motorvakantie naar de Noordkaap. Dat was ons enige doel: de Noordkaap halen. Daarna keken we wel wat we gingen doen. Vooraf dachten we dat we ons redelijk hadden voorbereid, maar blijkbaar kun je je nooit op alles voorbereiden. Niet op een falende motor (de letterlijke motor van de motor), niet op andere motormankementen en niet op het weer of andere externe factoren. Maar er zijn ook dingen waar je wel rekening mee kunt houden. Waar je rekening mee moet houden. Wij als newbies hadden moeite dit vooraf in te schatten, maar weten voor de volgende keer precies wat we moeten doen! P.s. De tip der tips heb ik voor het laatst bewaard, dus mocht je alleen die willen weten: scroll dan snel naar beneden (how to get rid of readers asap 101). (Sommige tips zijn ook handig voor niet motorrijders hoor!) Dit moet je weten voordat je op de motor naar de Noordkaap vertrekt. tips motor Noordkaap 

Een falende motor. Jep. Precies toen we een tunnel ingingen vlak voorbij Hamburg. En het mooie aan die tunnel was dat er geen vluchtstrook was. Bepakt en bezakt belandden wij dus op het dunne stoepje aan de zijkant van de tunnel. Snel drukten we de alarmknop in, in de hoop dat het iets zou uithalen. Maar dat duurde even. Ik kon de motor niet af, want voorbijrijdende vrachtwagens waren levensgevaarlijk. Uiteindelijk ben ik via een nooduitgang van de motor afgeklommen. En weet je wat het stomme was? Toen mijn vriend de sleutel weer in het stopcontact draaide, deed de motor het gewoon weer. Bi-zar. We zijn snel op zoek gegaan naar een KTM-dealer in Duitsland want we wilden uiteraard niet dat het nóg een keer zou gebeuren. Waar dan ook.

Gelukkig mochten we doorrijden en is de motor de hele vakantie niet meer uitgevallen. Wel liepen we ook op onze eerste dag tegen nóg een probleem aan. We vertrokken vrijdag, kwamen ‘s avonds aan in Helsingborg en gingen zaterdagochtend naar een garage voor dat probleem. Helaas waren er geen monteurs aanwezig, dus we moesten wachten tot maandag. Doei strakke planning. Doei rust. Want ja, we hadden maar twee weken om alles te doen en te zien. Niet gelukt. Helaas (of gelukkig, het is maar hoe je het bekijkt) waren deze motormankementen niet iets waar je wat aan kunt. Waar kun je wel rekening mee houden?

Maak alvast een afspraak bij een garage om je achterband te wisselen

Rijd je op de heenweg door Zweden en Finland naar de Noordkaap? Dan zal je achterband geheid snel slijten, vooral met koffers en iemand achterop. De wegen daar zijn zo ruig, dat een band het niet de hele reis zal volhouden. Rijd je een KTM, dan moet je ook nog een garage zien te vinden die jouw afwijkende bandenmaat heeft. Als jouw KTM dat heeft dan. Wij hadden het geluk dat een enorm behulpzame monteur in een dorpje vlakbij de Noordkaap een band voor ons regelde in Tromsø, want anders hadden we misschien wel een week moeten wachten. Dan was het pas echt DOEI vakantie geweest.

Wat mij betreft is het dus enorm slim om van tevoren alvast te bedenken waar je de band wilt laten wisselen.

Iemand achterop meenemen is goed te doen, zolang ze klein is

Of hij natuurlijk. De meeste motorrijders rijden alleen. Ze hebben hun eigen motor en hun eigen spullen en daarnaast rijdt misschien nog iemand. Of twee iemanden. Of drie. We hebben maar weinig mensen gezien die samen op één motor reisden (misschien omdat het geen hoogseizoen meer was?) en dan vooral zo’n grote reis maakten. Voor ons was het prima. Ik ben best klein en heb niet veel ruimte nodig, maar als je wat groter bent en uuuren achterop moet zitten zou ik zeggen: ga zelf rijden.

Je hebt écht maar drie motorkoffers nodig voor twee personen

En we hadden eigenlijk alsnog te veel kleren mee. We hebben lang niet alles nodig gehad, puur omdat je op de motor eigenlijk ook niet zweet. Je kunt dus heel minimalistisch inpakken wat dat betreft. De enige spullen die ruimte innemen zijn de slaapzakken en die passen samen prima in een grote ‘top case’. De tent legden we daar bovenop en in de koffers aan de zijkanten zaten onze kleren, borden, shampoo en zelfs mijn föhn.

Koop goede kleding die water- en windbestendig is

Wij hadden geen GORE-TEX kleding. En dat betekent kort gezegd eigenlijk: wij hadden niet de geschikte kleding om tegen weer en wind bestand te zijn. Mijn nieuwe motorbroek was gelukkig meer dan prima, maar mijn jas liet alle wind door. Brrr, wat heb ik het soms koud gehad. Vaak had ik drie laagjes longsleeves aan, een jasje en daaroverheen mijn motorjas. En al die laagjes mochten niet baten. Als het regende gooiden we een regenjas van de Action aan en ik kan je vertellen: het regenpak van de Action is waterbestendig, maar niet als je niet wandelt of fietst.  Stromende regen op de motor is geen match voor dat pak. Dus: koop een goed pak dat echt de wind tegenhoudt en ook de regen. Voor zover dat kan. En investeer als het moet in een goed regenpak dat specifiek bedoeld is voor motorrijders. Want koud en nat op de motor is niks aan.

Rijden door Zweden kan, maar het is niet spannend

De snelste route naar de Noordkaap is door Denemarken, Zweden en Finland. Op de heenweg gingen we door die landen heen en op de terugweg reden we door Noorwegen en stapten we in Stavanger op de boot naar Denemarken. Wil je ook door Denemarken en Zweden rijden? Houd er dan rekening mee dat de route best saai is. Tot je in Finland aankomt. Dan zie je rendieren, mooie waters en andere mooie natuur. Ja, Zweden heeft ook mooie plekjes, maar langs de snelwegen vond ik het flink tegenvallen.

Bezuinig niet op je tent, slaapzak en slaapmat

Op onze slaapzak en slaapmat hebben we niet bezuinigd, dus daar zijn we dan ook flink tevreden mee. Maar onze tent kostte slechts 50 euro via Decathlon en was wellicht niet de beste aankoop ooit. Het is een lichtgewicht tent die de zon goed tegenhoudt en prima blijft staan bij een beetje wind, maar écht waterbestendig was ‘ie niet. Of komt er altijd condens in tenten? Bij ons was er echt veel hoor. Mijn vriend zijn mat en slaapzak waren iedere ochtend flink nat.

TOPTIP: bezoek de Noordkaap buiten het hoogseizoen om en ‘s ochtends vroeg

Eigenlijk gingen we compleet onvoorbereid naar de Noordkaap. Ik wist wel dat het er vaak enorm druk was, maar wist niet op welke tijden, dagen en gedurende welke seizoenen. Maar laat het nu net zo zijn dat wij aankwamen op het moment dat er werkelijk NIEMAND was. Zelfs niemand bij de poort die 30 euro van je wil hebben zodat je dit noordelijke puntje van Europa kunt bezoeken. We kwamen er zo rond 10.00 uur aan en wisten niet wat we zagen. Onbemande poorten (dus hoppa, zo naar binnen) en een goed lege parkeerplaats waar normaal honderden auto’s, campers en motoren staan. Langzaam liepen we naar het beroemde plekje en, geloof het of niet, er liep welgeteld één persoon rond die na een paar minuten ook weer vertrok. We hebben enorm geboft en zeker wel een kwartier de tijd gehad om ‘alleen op de wereld’-foto’s te maken. Wat een ervaring! En wat een geluk!

Mijn advies luidt dan ook: ga op een donderdagochtend (of andere willekeurige ochtend) buiten het hoogseizoen naar de Noordkaap. Het liefst als er nog geen Noorderlicht is, want daar zullen ongetwijfeld ook veel mensen op afkomen. Dat betekent dat je of begin september gaat of misschien is eind maart/begin april dan ook wel aan te raden (pin me hier overigens niet op vast). Wij waren er in de eerste week van september en er was geen hond. Aanrader!

Extra tip voor alle mannen met partners (ECHT mijn doelgroep zegmaar…) of gewoon rechtstreeks aan de partners

Voor alle mannen die deze blog tegenkomen en hun vriendin, vrouw (vriend of man) willen overtuigen: vertel haar maar dat het echt de moeite waard is. De heenweg is misschien een beetje saai, maar dat los je prima op door interphones te kopen. Zo kunnen jullie gezellig praten en zijn jullie beiden afgeleid van de weg (niet te veel natuurlijk). Een föhn kan prima mee, net als haar goede shampoo. Een motorpak hoeft niet lelijk te zijn. Ik heb een roze helm en een roze jas en mijn vriend schaamt zich absoluut niet. Onder mijn pak had ik altijd leggings aan en andere sportkleding. Kleren die je ook prima kunt dragen als je door de natuur of een stad loopt. Oh, en neem lippenbalsem mee, want de wind maakt je lippen gort en gort droog.

Zou je liever achterop de motor willen of op je eigen motor naar de Noordkaap willen rijden?

[:en]Touring through Norway on a motorcycle. A dream of many motorcyclists. Not mine (as I am no biker), but it was my boyfriend’s dream. So last spring we decided to just do it. To get on the bike in September and just drive to the North Cape. That was our only goal: reach the North Cape. After that, who knew what we would do. Before we left we thought we had everything prepared, but apparently, you can never be prepared for EVERYTHING. Not when things are literally out of your hands. Like how the bike behaves, what the weather is like and other external factors. There are a few things you CAN take into account though. A few things you should take into account. Us newbies had a little trouble guessing what those things would be, but for next time we definitely know what to do. P.s. I saved the mother of all tips for last, so if you get bored (I hope not) just scroll down and read that one (how to get rid of readers asap 101).

So yeah, our first day didn’t go exactly as we planned, so we had to wait a few days to continue our journey. Luckily after that, there were no bumps, but we had to cut in our resting days. If we wanted to get to the North Cape in time AND spend time in Lofoten (our only other wish), we needed to move. A lot. But the trouble we ran into was completely out of our hands. Luckily there are things you can plan.

Don’t forget to make an appointment for a tire change

If you decide to drive through Sweden and Finland on your way to the North Cape, you’ll probably need to change your tire at some point. We made it all the way to the North Cape and down to Tromsø but we could not go any further without a new tire. That’s because the roads in Sweden and Finland (and sometimes in Norway) are so rough, the profile of your tire will disappear faster than you like. If you have a KTM adventure bike and a deviating tire size, you will need to make an appointment. Preferably at a KTM dealer, if not: make sure they order the right size.

We were very lucky to find a nice mechanic in a village close to the North Cape (Honningsvåg). He arranged a tire for us in Tromsø, otherwise, we’d probably be stuck there for A WEEK. If that was the case, it would be bye bye vacation.

So if it were up to me I’d say it’s pretty damn smart to make an appointment in advance.

Two people on one bike is okay IF she is petite

Or he, of course. Most bikers ride alone. They have their own bike, their own stuff and maybe one, two or three bikers next to them. During our trip, we didn’t see a lot of people who were doing what we were doing. What am I saying? We didn’t see anyone. Maybe because it wasn’t the right season? For us it was fine. I’m rather petite and I don’t need lots of space, but if you’re bigger and taller than I am, you may have a hard time in the back. Then I would say: please get your own bike.

You really only need three cases for two people

And we actually brought too many clothes. Can you believe it? We didn’t use everything we packed, purely because you don’t actually sweat on the bike. You can pack so minimalistic, regarding that. The only stuff that actually takes space are the sleeping bags and two of those fit well in the top case. We put the tent on top of the case and in the side cases, we had our clothes, plates, shampoo, and even my hair dryer.

Buy good clothes that are water and wind resistant 

We did not have GORE-TEX clothes. Which basically means: we did not have the right clothes for the weather we endured. My new pants were more than okay, but my jacket. Man, big drama. The wind went right through it. Even with three layers of long sleeves, and another jacket underneath. And when it rained we threw on a rain suit that wasn’t meant for bike riding and I can tell you now: it’s okay for a little while, but not when it rains the entire day. So: buy a good suit that’s wind and water resistant. If that’s possible even. And invest in a good rain suit. You know, the ones that are actually meant for motorcycle trips. Because being cold and wet is no fun.

Driving through Sweden is….okay

The fastest route to the North Cape is through Denmark, Sweden, and Finland. So, on our way TO the North Cape, we drove through those countries and on our way back we followed a route through Norway and got on the boat in Stavanger to take us to Denmark. Are you also planning to drive through Denmark and Sweden? Keep in mind it’s not too exciting. Until you reach Finland. In Finland, you’ll see reindeer, beautiful waters and gorgeous nature. Yes, Sweden is beautiful too but not when you take the highway. Or ya know, not as beautiful as…

Do not try to save money on your tent, sleeping bag and mat

We were actually willing to spend some money on our sleeping bag and mat, so we were very happy with those. Our tent wasn’t too expensive though, and maybe we should have bought a different one? I mean, I know the price doesn’t say everything, but a GOOD tent is worth a lot. We had a light tent that kept the sun out and could resist the wind, but it wasn’t really water resistant. Or maybe it was, but it always had condense? Anyway, make the smart choice and buy a good tent.

TOP TIP

We basically went to the North Cape completely unprepared. We knew it could be quite busy there, but didn’t know at what times, during which days and which season. We were very lucky and arrived on a Thursday morning early September when there was NO ONE there. There was no one at the gate even, to charge us 30 euro to enter this northern part of Europe. We arrived at around 10.00 a.m. and couldn’t believe our eyes. Unmanned gates, an as good as empty park place (normally there are hundreds of cars, RV’s and motorcycles there). We walked to the most northern point and couldn’t believe our eyes: there was only one person there and he left after a couple of minutes. We were so incredibly lucky and had about 15 minutes all alone on the North Cape. So, they turned out great. Such a unique experience.

My advice is this: go to the North Cape on a Thursday morning (or any other weekday morning) in September or march (or maybe even April). Preferably when the Northern Light hasn’t shown itself yet. Because that’s probably when most people go there. We were there at the beginning of September and there was absolutely no one there. I mean, I understand you will want to see the Northern Light and all (so did we), but ya can’t have everything.

For all the men who accidentally came upon this blog and want to convince their girlfriend, wife, boyfriend or husband to take this motorcycle trip: tell her it’s worth it. The road to the North Cape may be a little bit boring at times, but you can solve that by buying interphones to communicate with each other. That way you can chat and not so focused on the boring road (don’t be distracted too much though). You can absolutely pack a hair dryer, just like good shampoo. A biker suit doesn’t need to be ugly. I mean, my helmet is pink as well as my jacket and my bf is not ashamed. I think. Underneath my suit, I always wore leggings or other sports gear. Clothing you can absolutely wear while walking through nature or a city. Oh, and take lip balm, because the wind will make your lips dry as hell. [:]

Article by Johanne

Hi, my name is Johanne. I'm almost 32 years old and I keep thinking about what I really want in life. A quarter life crisis, if you will. On my blog, you'll read more about the dilemma's where us (twenty-year-olds and) thirty-year-olds think about, about lifestyle en probably also about my cat.

This Article Has 7 Comments
 1. Wat een prachtige reis heb je gemaakt ! Mooi ook, dat jullie helemaal alleen waren. Juist die rust en eenzaamheid lijkt me zo overweldigend en prachtig !

  • Johanne schreef:

   Dat was het precies inderdaad. Prachtig en overweldigend tegelijk! En enorm bijzonder om helemaal alleen op dat plekje te zijn. Vooral als je verwacht dat je één van de honderden zal zijn.

 2. Romy schreef:

  Zo gaaf en dapper dat je deze reis hebt gemaakt! Het lijkt me nog best pittig om uren op de motor te zitten, zeker als je eerst wat motorproblemen hebt. Maar aan de andere kant is juist zo’n reis natuurlijk onvergetelijk en zie je veel meer dan wanneer je in de auto of in het vliegtuig stapt. Sowieso zou ik wel heel graag een keer naar de Noordkaap gaan. Jouw foto’s zagen er echt adembenemend mooi uit!
  Ik moest wel lachen om je laatste tip trouwens. Zou toch mooi zijn als er ook maar één man is die dit leest en zijn vrouw met de opmerking over het roze motorpak en de föhn weet te overtuigen 😉
  Romy onlangs geplaatst…Winkelen in Düsseldorf | Wat heb ik gekocht?My Profile

  • Johanne schreef:

   Hahaha, ja misschien een beetje stereotyperend, maar zo denken mannen soms over vrouwen, toch? 😉

   Als je een keer de kans krijgt is de Noordkaap heel gaaf! Hopelijk is het dan net zo rustig als bij ons.

 3. Saskia schreef:

  Lijkt me een prachtige reis! Alleen maken wij nooit reizen met de motor, lijkt me wel tof om op deze manier een land te ontdekken 🙂

  • Johanne schreef:

   Ik denk dat als je deze tour doet met een auto, het bijna net zo speciaal kan zijn. Op de motor beleef je alles net iets intenser denk ik, maar zo’n autoreis is veel comfortabeler hah. Of met de camper!

 4. Shirley schreef:

  Ik loop een beetje achter met je blogs lezen. Ik vind het echt zo’n stoere reis die je gemaakt hebt. Ik krijg al spierpijn bij de gedachte dat ik zolang achterop een motor zit. Overigens heb ik nog nooit achterop een motor gezeten, dus ik heb geen idee of dat zo zou zijn, haha. Dat je gewoon een verlaten Noordkaap aantrof, hoe gaaf.
  Shirley onlangs geplaatst…Oktober | Ergens tussen Middenbeemster en TenerifeMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge