Tips voor zwangere vrouwen

Tips voor zwangere vrouwen: dit móet je hebben of (niet) doen

Sommige vrouwen varen door een zwangerschap alsof ze niets meer dan een veertje in hun buik hebben. Ze zitten vol met energie, hebben nulkommanul pijntjes en slapen heerlijk door tot het kindje er is. Heel erg fijn voor hen, maar zo’n vrouw was ik niet. Ik had met 28 weken overal pijn, kon niet meer lopen zonder harde buiken te krijgen en sliep nauwelijks meer. Als ik toen had geweten dat Axel en James vier weken later al geboren zouden worden, had ik niet zo lopen klagen, Maar goed, daar is niet zo veel aan te veranderen ;-).

Tijdens mijn zwangerschap heb ik enorm veel gehad aan bepaalde items of mindsets en ik hoop dat jij daar (straks) ook wat aan hebt.

Een stoel of bank met goede rugleuning. Toen ik zwanger was, woonden we nog in Nieuwegein. Daar stond onze slaapbank in de woonkamer en hadden we opklapbare eetstoelen aan tafel staan. Geen toffe plek voor een zwangere vrouw, kan ik je vertellen. Zorg jij er alsjeblieft voor dat je een plekje hebt waar je fijn kunt zitten of liggen als je pijn hebt? Mijn ouders kochten in de 29ste week van mijn zwangerschap een fantastisch (lig)stoel voor mij. En ik wou dat ik dat zelf eerder had gedaan. 

Zwangerschapskussen. Ik had vreselijke bekkenpijn en last van twee jongens die ‘s nachts steeds naar mijn slaapzijde schoven (wakker worden met een enorm scheve buik dus…). Slapen werd me steeds moeilijker gemaakt. Met een zwangerschapskussen werd het leven nét iets beter. Je kunt je buik erop leggen en als je last hebt van tintelingen in je benen, helpt het om het kussen tussen je benen te doen. 

Instappers. Tegen het einde van mijn zwangerschap (let wel: ik heb maar 32 weken zwanger mogen zijn), kon ik het niet meer aan om telkens sneakers aan en uit te moeten doen. Dus ik ging de stad in met m’n moeder en kocht enkellaarsjes waar ik zo in kon stappen zonder te hoeven bukken. Life saver!

Pak je dutjes. Echt. Nu kan het nog. Ja, straks tijdens de newborntijd ook wel, maar je wil dan ook een beetje me-time als de baby slaapt. Dat weet ik nu al. Dus pak nu nog je dutjes!

Laat het moeten los. Je denkt dat je nog zo veel moet. Vooral tijdens je verlof (verlof, wat is dat?) zul je jezelf er steeds vaker op betrappen. Dat je het huishouden moet doen. Dat je moet koken. Dat je moet bewegen. Dat je moetmoetmoet. Doe vooral waar jij je goed bij voelt, maar als dat niet moeten is: doe het dan ook niet. Geniet van je verlof. Van je laatste dagen alleen. Van je partner. Van de boel de boel laten. Laat het moeten los. 

Doe wat aan die pijntjes. En daarmee bedoel ik vooral bekkenpijn. En dat is geen pijntje, maar echt heel ongemakkelijk en soms echt heel pijnlijk. Ik ben een paar keer naar de bekkenfysiotherapeut geweest en dat hielp echt. Ik moest er zelf voor dokken (want heel slim geen aanvullend pakket), maar vond het echt meerwaarde hebben. 

Koop kleren die je ook na je zwangerschap kunt dragen. Zo heb ik nu nog jurkjes, rokken, shirts en tops die ik kan dragen. Wist je dat een plooirok bijvoorbeeld ook super mooi valt als je hem over je buik draagt? Vond ik wel, in ieder geval. Wat wijdvallende jurkjes doen het ook altijd goed (én die heb ik in mijn ‘eigen maat’ kunnen kopen). Door kleren te kopen die je ook na je zwangerschap kunt dragen, voelt het niet zo zinloos om voor slechts een paar maanden kleren te kopen. Ik was overigens ook heel blij met mijn zwangerschapsbroek. Die pas ik niet meer. Maar wel het geld waard voor die paar maanden. 

Drink genoeg water. Ja, je moet dan ook extra veel plassen, maar het is goed voor je. Echt. Je krijgt er wat meer energie van.

Geniet van je cravings. Oké, doe het niet zoals ik en eet geen zes donuts op een ochtend (tenzij je daar écht zin in hebt), maar het is echt niet verkeerd om van cravings te genieten. Voel je niet schuldig om die extra ronde McDonalds, die zak snoep of leverworst met slagroom (ew, maar ik las ooit ergens dat iemand dat tijdens haar zwangerschap heel lekker vond). Je bent niet je hele leven zwanger, dus het is een goed excuus of af en toe all out te gaan. 

Hou niet vast aan de perfecte kinderkamer. Want die bestaat niet (mijn bescheiden mening!). En weet je? Je kunt er nog altijd dingen aan veranderen, ‘óók als de baby er al is. Het komt wel goed. Zorg voor een fijn plekje met essentials en de rest komt later. De jongens zijn al anderhalf en hun kamer is nog steeds niet af. Let it goooo. 

Lees over bevallen en moederschap maar niet te veel. Want je kunt je nooit écht voorbereiden op wat komen gaat. Gelukkig zijn er ook veel droombevallingen die uitkomen, maar houd rekening met alles. Says mevrouw ervaringsdeskundige, haha. 

Sommige dingen kun je pas kopen als je kindje er is. Voorbeeld: borstvoeding is hier nooit echt op gang gekomen. Negen weken ziekenhuis, stress en trauma zijn daar nou niet echt bevorderlijk voor. Dus ik gaf uiteindelijk volledige flesvoeding. Maar welke flessen koop je nou? Mijn vriend had heel lief glazen flesjes meegenomen uit Spanje, maar omdat de jongens toen nog zo klein waren, waren die flessen niet de juiste voor hen. Dr. Browns flessen met een prematuur speen of speen 1 bleken uiteindelijk de juiste voor onze jongens. Maar dat wisten we pas weken nadat ze geboren waren. Als uiteindelijk blijkt dat je niet genoeg kleren hebt, dan koop je er meer. Als je niet blij bent met het soort luiers, koop je andere. Als blijkt dat je baby niet kan slapen zonder witte ruis, koop je er later eentje (aanrader trouwens). 

Wat is jouw ultieme tip voor aanstaande moeders?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 8 Comments
 1. Saskia schreef:

  Och dit zijn zeker goede tips! Vooral ook sommige dingen pas kopen als de baby er is.. had al zoveel en dan weet je eigenlijk niet goed of je het nodig hebt (wist wel een deel vanuit mijn werk, maar als mama zijnde heb je soms geen idee haha)En instappers en een zwangerschapskussen, life savers.

 2. Irene schreef:

  Ik zou ook als tip geven om iets aan je pijn te laten doen. Ik had ook enorme last van mijn bekken en na een paar bezoekjes aan mijn osteopaat was ik er volledig van af. Lifesaver. Maar ik vind de rest van je tips ook heel goed! Inderdaad, schoenen waar je geen veters van moet strikken, ideaal. En mijn worstkussen gebruik ik nu nog. En wat ik voor een eventuele volgende zwangerschap zou doen is toch iets van een lesje proberen meepikken rond ademen en weeën opvangen. Ik voelde me daar echt niet op voorbereid en had het daar super lastig mee.

  • Johanne schreef:

   Ja, absoluut! Iets aan je pijn doen is zo belangrijk. Fijn dat een osteopaat jou daarbij kon helpen.

   Goeie extra tip, een cursus! Daar heb ik helemaal niet aan gedacht, omdat vrij vroeg in de zwangerschap al duidelijk was dat het een keizersnee zou worden. Thanks! Kan me wel voorstellen dat het enorm schrikken is als je ineens niet weet hoe je moet ademen of hoe je weeën het beste opvangt. X
 3. Audrey schreef:

  Haaaa, leuk dat je er weer bent! Mocht je je afvragen wie er tijdens je afwezigheid regelmatig een boel tweelingartikelen heeft gebinget hier: that was me 😉 Ik vind dit een heeeeel fijn lijstje met tips. Ik ben geen jurken- en rokkentype, dus ik heb toch maar wat zwangerschapskleding geshopt. Ik wilde eerst kijken voor tweedehands, maar het zeer beperkte aanbod hier in de buurt deprimeerde me echt, en toen besloot ik dat me goed voelen in mijn zwangerschap eigenlijk minstens zo belangrijk is.Ik heb sinds een paar dagen een voedingskussen in huis voor het slapen, maar ik moet nog wel erg wennen aan slapen op mijn zij als notoire buikslaper. Hopelijk gaat dat snel beter.

  • Johanne schreef:

   Haha driedubbele dank u!! Hoop dat je wat aan de artikelen hebt gehad. Hoe gaat het met je? En heb je uiteindelijk fijne kleren kunnen vinden?

   Oh, dat van buikslapen herken ik zo. Lastig he, om dat ineens niet meer te kunnen. Ik vond dat ook verschrikkelijk. Ergens middenin de zwangerschap werd ik ‘s ochtends ineens een keertje wakker op m’n buik (geeeen idee hoe) en heb me er de hele dag druk om gemaakt. Ik hoop ook dat je nog een beetje slaap kunt pakken nu!! Duim voor je 😀
 4. Audrey schreef:

  Ja, ik vond het sowieso erg leuk om allemaal te lezen! Het gaat tot nu toe allemaal voorspoedig. De 20 weken-echo is nog wel spannend natuurlijk. En ik denk dat ik ook daarna wel weer iets vind om me zorgen over te maken 😉 Met de kleren is het helemaal goed gekomen. Ik heb mijn garderobe wel compleet voor de komende maanden. Alleen nog een keer een jas scoren, want met winterbaby’s gok ik dat ik die wel ga gebruiken.

  • Johanne schreef:

   Herkenbaar! Stom he, dan bereik je weer een mijlpaal en vind je alsnog iets anders over te piekeren. Maar fijn dat het tot nu toe goed gaat. Een tweelingzwangerschap is altijd (net iets) spannend(er) natuurlijk.

   Ik heb toen een oversized jas gescoord bij de Primark (denkende dat ik hem maar een winter zou dragen). Was echt de aankoop van de eeuw. Afgelopen winter weer gedragen zonder zwangere buik en kindjes er lekker warm onder kunnen dragen buiten! Als je nog iets wil weten/nodig hebt, let me know. X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *