Baby uitzetlijst

Uitzetlijst baby | Onmisbare producten die ik voor de baby’s kocht

Overal op het internet vind je baby uitzetlijstjes met spullen die je absoluut moet komen voordat je baby er is. Hele logische dingen als luiers, kleertjes en een babyfoon bijvoorbeeld. Ik heb me totaal niet aan die lijst gehouden en heb mijn eigen weg gevolgd. Ik liet me leiden door hoe de dingen gingen en heb me daarop aangepast. Zodoende heb ik nu een heel duidelijk beeld van wat wij en de jongens nodig hadden en wat nu echt goede aankopen geweest. Wat zijn volgens mij onmisbare producten voor een baby? 

Dr Brown’s flessen

Natuurlijk alleen als je flesvoeding geeft. Of kolft en je kindje moedermelk via de fles geeft. Voor de geboorte van Axel en James had ik borstvoeding voor ogen, maar omdat we in zo’n stressvolle situatie belandden is mijn melkproductie nooit écht op gang gekomen en had ik eerlijk gezegd al snel geen tijd of zin meer in om ervoor te zorgen dat dat wel gebeurde. Er was al zoveel gaande, ik kon die stress van melk moeten produceren er niet bij hebben. Toen ik hun melkbehoefte echt niet meer kon bijbenen, ben ik gestopt met kolven. Al in het ziekenhuis kregen ze kunstvoeding, naast af en toe borstmelk, dus de overstap voor hen was gelukkig klein. Voordat we naar huis gingen kocht ik de Dr Brown’s flessen met smalle hals en zijn zeker een plekje waard op de uitzetlijst voor baby’s. 

De flessen helpen tegen darmkrampjes en geven enigszins een gelijke ervaring als borstvoeding (enigszins hè, dus bij lange na niet helemaal). Mijn beide jongens drinken er goed uit en ik heb echt het idee (even afkloppen) dat het goede flesjes voor hun darmpjes zijn. De Dr. Brown’s flessen zijn niet de meest goedkope flessen, maar ik vind het de (kleine) investering waard. 

Puckababy Piep

In het ziekenhuis werden de jongens ingebakerd in een hydrofiele luier. Maar op een gegeven moment zouden ze daar te groot voor worden. Omdat prematuurtjes verschrikkelijk veel ongecontroleerde hand- en armbewegingen maken, kunnen ze onmogelijk zonder bescherming in slaap vallen. De fysiotherapeut in het ziekenhuis raadde daarom voor thuis de Puckababy Piep aan en ik moet zeggen, het is een fijne inbakerslaapzak. Voor Axel dan. James heeft het nooit geaccepteerd (maar dat is sowieso een klein vechtertje). Axel slaapt er al tijden prima in en slaapt de laatste tijd tot ongeveer 6.00 uur door (dat is hier een klein feestje waard hoor!).

Pacco inbakerslaapzak

Omdat James de Puckababy maar slecht trok, heb ik hem de afgelopen weken in een soort van dikke slaapzak gehouden, maar naarmate het warmer wordt kan ik dat niet blijven doen natuurlijk. Ik ging in de Facebookgroep voor tweelingmama’s op zoek naar tips en kwam uit op de Pacco inbakerslaapzak. Laaiend enthousiaste reacties las ik hierover. Ik heb er dus meteen eentje aangeschaft. James heeft er inmiddels een aantal nachten in geslapen en heeft zelfs een keertje tot 6.15 geslapen. Mijn wekker ging af voordat beide jongens wakker werden. Ik noem dat een dikke vette winst. Ik heb goede hoop dat dit de slaapzak gaat zijn die hem langer helpt slapen. Duim je mee? 

Welk inbakerdoek van Pacco je koopt, hangt af van het gewicht van je kindje. Je hebt inbakerdoeken voor kindjes van 2 tot 4 kilo, van 4 tot 7 kilo en van 7 tot 9 kilo

Babynestjes Jollein

Ik heb lang getwijfeld over het aanschaffen van een box. Ik zag de noodzaak er niet echt van in en wilde de jongens desnoods op een fijn kleedje op de grond leggen. Nu het nog niet zo warm is, vind ik dat nog iets te vroeg en daarom kocht ik twee babynestjes van het merk Jollein. Deze nestjes zijn niet goedgekeurd voor gebruik ‘s nachts, maar voor overdag zijn ze meer dan prima. De jongens liggen aan weerszijden naast me op de bank en doen hun dutjes erin. Ja, je bank komt er vol door te liggen, maar je hebt in ieder geval geen grote box in je huis die de helft van je woonkamer inneemt. 

Wil je trouwens een nestje die goedgekeurd is voor gebruik in bed ‘s nachts? Dan raad ik je de Sleepy Head aan. Ietsje (veel) duurder, maar een heel fijn nestje. Toen Axel ontslagen was uit het ziekenhuis, maar zijn broer nog niet, legde het ziekenhuis hem in een Sleepy Head in een groot bed en hij sliep er heerlijk in, want het geeft een heerlijk geborgen gevoel. Ik heb lang getwijfeld of ik er twee zou kopen, maar koos er uiteindelijk voor om ze ‘gewoon’ in hun bedje te laten slapen. Dat kost soms iets meer inspanning, maar ik denk dat het voor ons de goede keuze was. 

Tweelingvoedingskussen 

Ja, een voedingskussen voor een tweeling of een normale voedingskussen natuurlijk. Ik heb ‘m tweedehands op de kop getikt, maar online zijn ze voor een niet hele gekke prijs te vinden. Als je geen borstvoeding geeft is zo’n voedingskussen ideaal. Voor een eenling, maar al helemaal voor twee kindjes die tegelijk willen drinken. Bovendien vinden mijn jongens een heel fijn plekje om tot rust te komen en in slaap te vallen. Als James bijvoorbeeld heel onrustig is en ik hem even niet kan vasthouden, leg ik er een lekker dekentje op met hem daar weer op en hij wordt al snel rustig. Er zijn allerlei trucjes online te vinden waardoor je ook nog eens niet zelf hoeft te voeden. Meestal doe ik dat wel, want je kindje voeden helpt ook de hechting te versterken, maar als ik weer moet werken of als ik écht even iets anders moet doen, dan is het fijn om ze zelf te kunnen laten drinken. 

Prematuurkleertjes Zeeman

Lang niet iedereen zal hun kindje te vroeg geboren zien worden, maar mocht jou dit wel overkomen, dan heeft Zeeman hele fijne goedkope rompertjes en boxpakjes in maat 44. De rompertjes kosten 3,49 euro per stuk, waardoor je je niet hoeft druk te maken om het korte gebruik ervan. De kwaliteit is niet geweldig, maar ze zitten comfortabel en zijn makkelijk aan te doen. Echt, ik zou ze zo weer kopen. Zeeman heeft trouwens ook hele leuke slabbetjes, slaapzakken en andere babyspullen. Maar voor de leukste spullen moet je toch echt naar de fysieke winkel. Online hebben ze wel wat, maar in de winkel is veel meer en leuker spul. 

Ook de Hema heeft een prematuurlijn, maar aangezien Axel nog steeds die maat 44 past terwijl hij al 4,5 kilo is, weet ik niet hoe eerlijk die maten zijn, haha. Maarrrr, Hema heeft wel superveel leuke kleertjes voor de allerkleinsten en de iets minder kleine(n).

Rompertjes met omslag

Ik weet niet wat het is, maar ik heb er een hekel aan om de jongens kleertjes te moeten aandoen die over hun hoofd heen moeten. Ze worden er zelf ook onrustig van, dus ik koop het liefst rompertjes, truitjes en pakjes met omslag of drukknopen over het hele lijfje. Niet te missen op de uitzetlijst, wat mij betreft. 

Nagelschaartje

Als afsluiter even een paar hele logische, maar daadwerkelijk onmisbare items. In het ziekenhuis mij wijs dat het heel lastig was om met een nagelschaartje babynagels te knippen, maar ik vond het eerlijk gezegd nog tien keer lastiger om ze vijlen. Dus ik heb uiteindelijk wél een nagelschaartje gekocht en knip de nagels van de jongens vlak nadat ze hebben gegeten of als ze slapen. Werkt perfect. En je moet iets hoor, want die nageltjes groeien als een malle. 

Hydrofiele luiers

Ja, de naam is ietwat misleidend natuurlijk, maar die hydrofiele luiers kun je voor alles gebruiken. Ik lieg niet. We hebben echt meer dan dertig van die dingen omdat we ze gebruiken voor het drogen na bad, voor op de commode, voor het opvangen van spuug in hun nestjes, als dekentje en als hulpmiddel bij het drinken. Als je van een ding groot moet inslaan, dan is dat het wel. Zeeman en Hema hebben prima hydrofiele doeken, maar je kunt ze natuurlijk overal vinden. De meeste doeken zijn 70 bij 70 cm, maar er zijn ook XL-doeken als je die wil. Hiermee kun je eventueel iets grotere kindjes goed inbakeren, als hydrofiele luiers je voorkeur hebben.

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 2 Comments
  1. Saskia schreef:

    Hydrofiele luiers zijn inderdaad onmisbaar en zoooo handig voor alles. Leuk artikeltje om te lezen, juist ook met een tweeling. Ik ben erg blij met de aanschaf van onze babyfoon (mét camera) wat echt wel voor mij een must is, terwijl ik het eerst maar onzin vond. Ook ben ik erg blij met onze flessen en nu hij ouder is met de anti lek beker waardoor hij zelf kan drinken (tip!)

  2. Romy schreef:

    Wat leuk om te lezen, dit artikel! Ben zelf nog totaal niet in de baby’s, maar ik vind het wel interessant om te weten wat wel en niet werkt. Mijn broertjes zijn ook ooit (25 jaar geleden) te vroeg geboren en ik heb van mijn moeder wel vaker gehoord dat het nogal lastig was om kleertjes te kopen in prematuurmaten. Wat fijn dat je bij Hema en Zeeman toch kon slagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *