Vliegen met een tweeling

Vliegen met je tweeling: tips en tricks & (mijn) ervaringsverhalen

Onze eerste ervaring met vliegen met een tweeling  was niet de beste. Ten eerste omdat Axel en James twee druktemakers zijn. Ten tweede omdat ze alleen maar wilden bewegen/lopen en ten derde omdat ze nog niet zo goed kunnen luisteren (het schijnt de leeftijd te zijn). Op vliegvakantie met een anderhalf jaar oude tweeling is natuurlijk sowieso een uitdaging. Als je het geluk hebt om met je partner te kunnen, ben je eigenlijk twee alleenstaande ouders op reis. Je kunt niet wisselen, je hebt geen seconde rust en je overleeft (of niet). Maar er zijn tips om succesvol te vliegen met een tweeling/twee jonge kinderen. Of in ieder geval: om in één stuk aan te komen op plaats van bestemming. 

Neem nieuw speelgoed mee

Voordat wij gingen vliegen, had ik uiteraard zelf wat wijze raad gezocht. Een van de tips die ik vond was: neem nieuw speelgoed mee. Koop vlak voor je reis wat speelgoed, en laat het pas zien zodra jullie goed en wel in de lucht zitten. Dan zijn de kleintjes in ieder geval 20 minuten zoet (bij ons iets korter, maar hey, ik wijt het aan het tijdstip dat we vlogen: bedtijd). 

Download wat filmpjes op je telefoon

Of je nou schermtijd wil beperken of niet, filmpjes op mijn telefoon hebben de vlucht gered. Op de momenten dat James het echt niet meer trok (ik zat op de heen- en terugvlucht opgescheept met de moeilijkste van de twee…), pakte ik mijn telefoon erbij en was ik blij dat ik Cocomelon en Paw Patrol op Netflix had gedownload. Boekjes zijn natuurlijk ook leuk, maar of je het nou wil of niet: onze kinderen vinden bewegend beeld vaak veel interessanter. 

Neem veel eten mee 

De tips der tips: met eten in hun handen, zijn kinderen vaak zoet. Wij hadden op de heen- en terugweg zelfgemaakte pannenkoeken mee (makkelijk en maakt weinig troep). Dat was achteraf gezien niet genoeg, want op een gegeven moment raken ze op één etenswaar uitgekeken. Waarschijnlijk was het nog langer goed gegaan als ik maissticks, koekjes en ander lekkers (met of zonder suiker, zelf weten) had meegenomen. Echt: neem genoeg eten mee.  

Houd er rekening mee dat je in verschillende rijen komt te zitten 

Wij zaten dus niet naast elkaar. Sommige luchtvaartmaatschappijen staan het niet toe om twee jonge kinderen (onder de twee jaar) naast elkaar te hebben. Houd daar dus rekening mee. Dus op de heenweg hadden we een hele rij voor onszelf (James en ik drie stoelen en Iván en Axel drie stoelen). De afstand hielp vooral Axel, want die heeft heel braaf bijna de hele reis geslapen. James daarentegen…Ik kon wel janken (en hij ook). Op de terugweg zaten we achter elkaar en zat er nog een stel met jong kind weer achter ons, haha. Wat een feest. Het positieve was dat we dingen konden uitwisselen (telefoons, eten, speeltjes), maar het lastige was dat ze in elkaars gezeur meegingen. Lang verhaal kort: houd er rekening mee dat als je met twee heel jonge kinderen vliegt, je niet naast elkaar zit

Neem luiers en kleren mee voor 4 (liever te veel, dan te weinig)

En neem ieder een eigen tas mee, daarvoor. Op de heenweg deden we dat niet goed (en lekte Axel door zijn broek), maar op de terugweg hadden we beiden een tas met genoeg luiers, doekjes én extra kleren. Hoefden we niet meer naar elkaar te gooien of van kind te ruilen. Gedoe. 

Excuseer je alvast met een verrassingstasje 

Ik las laatst een heel leuk artikel over mensen (weet niet meer of ze een tweeling hadden of twee jonge kinderen of slechts (😉) een kind) die tasjes met leuke/lekkere dingen hadden meegenomen voor medepassagiers. Een soort van goodie bag. Bij wijze van excuus voor het kabaal dat de kinderen zouden gaan maken. Vond ik wel een heel goed idee. Niet per se coronaproof op dit moment, maar voor later! Tenzij je er ook een potje desinfectiegel in doet. Dit is natuurlijk niet de meest goedkope tip, maar ik vond het wel de overweging waard. Zelfs met mijn halflege portemonnee (want vakantie is hoe dan ook duur). 

Think smart over alle spullen die je wel of niet meeneemt 

Reizen met twee jonge kinderen betekent dus speelgoed, luiers, kleren, eten en ik vergeet vast nog wat. Denk dus goed na over wat je meezeult over het vliegveld en in het vliegtuig. Je wil niet overbelast raken. Spullen voor jezelf kun je het beste in je koffer stoppen en zie je wel weer bij aankomst. Slim denken brengt je een heel eind! En ik kan het weten, want ik dacht minder slim dan ik dacht (!), maar kon op de terugweg al veel herstellen. 

Heb je al eens gevlogen met jonge kinderen en hoe ging dat?

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 1 Comment
  1. Saskia schreef:

    Leuk om dit te lezen en fijne tips. Zelf nog (ook door corona) met Noa nog niet gevlogen. Ben ook erg benieuwd hoe hij het zal vinden. Misschien dat we volgend jaar en anders het jaar erna gaan vliegen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *