Why you should make money with your blog

Waarom je wél geld mag verdienen met je blog (best logisch)

Zit je lekker? Want vandaag ga ik even iets moeilijks aansnijden en dat is geld verdienen met je blog. Ik heb het er natuurlijk al eens eerder over gehad, maar dat was lekker luchtig omdat het over ging over HOE je geld kunt verdienen met je blog. Vandaag een andere insteek, namelijk waarom er zo’n taboe op lijkt te liggen hier in Nederland. In Amerika verdienen honderden (en stiekem vast veel meer) bloggers duizenden euro’s per maand, alleen al met affiliate marketing, en wij? Wij lopen wat dat betreft een beetje achter, niet? Dit is mijn pleidooi voor alle bloggers die geld willen verdienen met hun blog.

Natuurlijk hebben we in Nederland wel wat bloggers die geld verdienen met hun blog, maar dat zijn er niet heel veel. En dat is ook niet erg, we hebben lang niet allemaal een professionele ambitie. Veel van ons willen het een hobby houden en dat is ook meer dan prima natuurlijk. Maar hoe zit dat met de rest van ons? Wij die wel een zakcentje willen verdienen? En waarom mogen wij daar niet over praten?

Bloggen is (bijna) een fulltime baan

Ik heb niet altijd geweten wat ik wilde. Pas toen ik mijn eerste echte baan kreeg, kwam ik erachter dat ik schrijven écht heel leuk vind. Gelukkig mocht ik mijzelf in die eerste echte baan ook tekstschrijver noemen. Kwam goed uit, zegmaar. Toen ik daar wegging, had ik al vaagjes het idee om te beginnen met een blog. Ik zou daar volledig mijn ei in kwijt kunnen. Het leven zat toen een beetje in de weg (niet positief of negatief bedoeld), waardoor mijn blog toen niet van de grond kwam. (Sidenote: ik had al wel een naam. Skystyle. Verschrikkelijk. Een samenvoeging van het laatste deel van mijn achternaam en lifestyle.) Een paar jaar later moest ik een besluit maken. Het was nu of nooit. En dus begon ik met mijn droom. Want dat is het hebben van een blog eigenlijk voor mij. Ja, het is verschrikkelijk veel werk. Maar ik kan schrijven over de dingen die ik interessant vind, social media is een groot onderdeel van het werk en foto’s maken is een leerzaam proces.

Een blog hebben is dus niet makkelijk. Laat ik dat voorop stellen. Als het makkelijk was, was ik er een uurtje per week mee bezig en dacht ik er de rest van de tijd niet over na. Maar dat is niet zo. Iedere dag ben ik op zoek naar nieuwe inspiratie. Alle Facebookgroepen voor bloggers moeten constant afgelopen worden en dan is er nog het schrijven zelf, Pinterest en het maken van foto’s. Ik ben fulltime bezig met mijn blog, of dat nu in mijn hoofd is of echt tot uiting komt. Ik doe het dus grotendeels omdat ik het leuk vind en omdat schrijven echt mijn passie is, waarom zou ik daar niet een  zakcentje mee kunnen verdienen? Vertel mij eens wat daar zo verkeerd aan is.

Influencing gone wrong

Even een voorbeeld uit het buitenland, want ook daar is het nog niet helemaal geaccepteerd, zo blijkt. Afgelopen week ging op social media een bericht rond over een (niet-Nederlandse) influencer (ja, dat kunnen we tegenwoordig ook op onze LinkedIn zetten) die een hotel had gevraagd om gratis verblijf in ruil voor een plekje in haar Youtube-video. Exposure heet dat. En een barter deal. Maar de eigenaar van dat hotel flipte ‘m helemaal de pan uit op Facebook en vond het belachelijk dat het meisje zoiets durfde voor te stellen. Wie betaalt er dan voor de service die zij krijgt? Het eten dat zij eet? Een lastige kwestie, want het werkt twee kanten op. Het gaat hier niet om geld verdienen, maar het is wel een heel duidelijk voorbeeld van de verdeeldheid die eigenlijk bestaat.

Enerzijds is het niet gek dat de eigenaar het voorstel belachelijk vindt. Het meisje had minder volgers op Youtube dan dat hij op Snapchat (of Instagram. Niet zeker welk kanaal) had. Wat kan zij dan nog bijdragen, vroeg hij zich af. Ze rondde haar mailtje ook af met de melding dat ze vorig jaar had samengewerkt met Universal in Orlando en dat ze zoveel aan haar exposure hadden gehad. Heeft een bedrijf als Universal haar exposure nodig dan? Dat was zijn visie erop.

Wat bedrijven vergeten…

Nee, dat niet. Maar, en nu kom ik op de andere kant, veel bedrijven vergeten snel dat bloggers van grote meerwaarde kunnen zijn. Hoe groot of klein ze ook zijn (blogger en bedrijf). Want alle beetjes tellen toch? En het is niet alsof dat meisje van plan was om naar dat hotel te gaan en vervolgens op haar luie reet te zitten. Of in ieder geval, dat hoop ik niet voor haar. Als ze haar werk goed wilde doen, had ze er werk van gemaakt. Dan had ze veel foto’s gemaakt voor haar Instagram en mooie beelden geschoten voor haar Youtube-kanaal. En wat nou als het hotel dankzij haar toch even tien nieuwe klanten scoort, wat is één gratis verblijf dan nog? De aandacht die zij besteedt aan het hotel is waarschijnlijk meer waard dan zijn eigen strategie.

Een goede strategie?

Ik bedoel, ik snap dat het nogal wat is hoor…een gratis verblijf vragen. En ik snap dat de eigenaar iets had van: lekker makkelijk, dat wordt gewoon een luilekkervakantie voor die chick. Met wat nou als dat niet zo is? En ze oprecht iets wilde betekenen voor hem? Waar het (denk ik) is misgegaan is haar aanpak. Wat ik heb geleerd is dat je nooit rechtstreeks om gratis dingen vraagt, maar je richt op een samenwerking en hoopt daarbij op een mooie uitkomst. Maar goed, ik las dit weekend heel veel speculaties en ze zeggen nu dat het een stiekeme samenwerking is waar beide partijen van profiteren. To be continued, zullen we maar zeggen.

Onze wereld is steeds meer digitaal

Terugkomend op waar het hier om gaat: geld en het taboe op geld verdienen met je blog. Zelfs bloggers vinden dat andere bloggers geen geld zouden moeten verdienen met hun eigen plekje op het wereldwijde web. Is dat jaloezie? Is dat onzekerheid? Of vind je echt dat bloggen een hobby moet blijven? Want dan wil ik je vragen om eens goed om je heen te kijken. Naar onze huidige wereld en het digitale tijdperk waarin wij leven. Content marketeers, pr-mensen en weet ik veel wie nog meer zoeken bloggers om hen te helpen. Zelfs kleine bloggers zoals ik! Er zijn steeds meer digital nomads en steeds meer online banen. Sommige van die banen lijken verdacht veel op het werk dat een blogger doet. Ja, wij kiezen hier zelf voor omdat we het leuk vinden. Maar als je iemand bent met ambities voor je blog, dan wil je meer. En dan vind je het heus niet erg om er geld mee te verdienen.

Kleine affiliate marketing rant

Samenwerkingen zijn hier nog niet eens zo’n probleem, maar affiliate marketing? Dat is en blijft een lastig onderwerp. En ik snap ook wel dat het ‘makkelijk’ geld verdienen lijkt. Maar dat is helemaal niet zo. Zoals ik laatst al vertelde ben ik zeker wel acht uur bezig geweest met het opstellen van een cadeaugids. Ik had niet de intentie om die gids te maken, zodat het geld zou opleveren. Maar ik wilde inspelen op het seizoen en de behoeften van de lezers. En als je dat doet he, en als je er zoveel tijd en energie insteekt, waarom mag je daar dan geen linkje aan toevoegen die jou een klein beetje geld kan opleveren? Bovendien kost het jou helemaal niks. Je hoeft er geen extra moeite voor te doen, je koopt iets wat je zelf leuk vindt….Wat mij betreft is het echt een gevalletje van 1+1=2. En ik hoop echt dat steeds meer mensen dat inzien. Want dan hoeven we ons ook niet meer te schamen voor de linkjes of te vrezen dat je erop aangesproken wordt.

 

En, wat is jouw mening hierover?

This is why you should make money with your blog

This is why you should make money with your blog

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 58 Comments
 1. Girls-Things schreef:

  Wat een goed artikel. Ik ben het inderdaad met je eens. Veel mensen vinden het ook raar dat je geld verdient met je blog, maar dat is niet raar. Wij ‘werken’ er immers ook veel en besteden er veel tijd aan. En inderdaad: alle kleine beetjes helpen!

  • Johanne schreef:

   Dankjewel! Ben blij dat je het met me eens bent, haha. En inderdaad, we werken er gewoon hartstikke hard voor. Dus waarom niet een paar centjes? Het hoeven echt geen duizenden euro’s te zijn natuurlijK!

 2. Romy schreef:

  Amen! Een heel goed artikel! Een blog is onwijs veel werk en ik heb het idee dat bij de meeste hobbybloggers de vergoeding die ze krijgen voor samenwerkingen of in de vorm van spullen echt maar een fractie is van wat ze in hun blog stoppen aan eigen geld. En daarmee bedoel ik ook de tijd die het je kost. Als ik geen blog had gehad, had ik in die tijd freelance klussen kunnen doen en had ik daar veel en veel meer mee verdiend dan het kleine beetje dat ik nu af en toe krijg. Voor mij is geld verdienen alleen nooit mijn doel met bloggen geweest. Ik vind het leuk om te doen en geniet van de tijd die ik in mijn blog steek. Een samenwerking op z’n tijd is leuk, maar het belangrijkste vind ik dat mijn blog echt mijn plekje is. Ik zeg liever soms samenwerkingen af die niet bij mij passen dan dat ik veel verdien met bijvoorbeeld een artikel over een product dat totaal niet bij mijn blog aansluit 😉

  • Johanne schreef:

   Haha, dankejwel! Jij weet hoeveel werk erin gaat zitten, vooral als je iedere dag blogt én al je eigen foto’s maakt. Vind dat, ondanks dat het natuurlijk op de eerste plek je passie is, je hier heus wel iets voor terug mag zien als jij dat wil. En ik snap dat heel goed hoor. Dt je samenwerkingen niet aangaat omdat ze niet bij je passen. Ik zou ook nooit voor iets gaan dat óf niet aansluit of waarbij organisaties je principes (en stiekem ook regels) probeert weg te wuiven!

 3. Deborah schreef:

  Hi Jo – I think that links are a good thing. If we enjoy what we read – often we will go to something else we see in the post. I’m a newbie blogger so can’t have a lot to say about collaboration – but it will come (sooner or later) How did you do your gift guide? Keep up the good work I enjoy reading what you have to say even with my (little experience eyes)

  • Johanne schreef:

   Thank you, Deborah! The gift guide was a lot of work haha. First: find out what subject suits your blog and your readers. Then, find items that fit the guide and third: screenshot a lot, add affiliate links if you want to and make everything in order. I probably forgot something…

 4. Sigoni schreef:

  I absolutely absolutely agree with all of this. The hotel owner was a complete a**hole in my opinion. I completely understand him saying no. That’s the whole point of try, try, try again. It’s a part of the process, not everyone will say yes. But going as far as calling her out over social media and making fun of her for it? I find this completely rude and the most unprofessional thing you could possible do. And the sad thing is that I went through the comments and there were so many people who agreed with him. I’ve never pitched to any company because I’m still in the early stages of blogging, but it doesn’t even have to with that. It’s respect and professionalism.

  Aside from that, all bloggers and Youtubers who put in the hard work and treat it like a full time job DEFINITELY deserve to make an income from it! And it’s becoming more and more popular every single day and businesses who don’t see that now, will see it soon. The blogging world is amazing. And I’m proud to be a part of it! <3

  • Johanne schreef:

   Haha, very true! And you’re right, it’s a process. Him making fun of her was d*ck move, but I kinda do disagree with her tactic. I think she could’ve handled things a little differently in her e-mail. But other than that, we should not be discouraged by this and we should all keep on trying to get some awesome collaborations!

   And love your ending. We should all be proud of it!

 5. Lucy schreef:

  I agree with you that blogging is a full time job. I think a lot of people go into it thinking that it is easy but it takes a lot of hard word and dedication as well as a lot of time.

 6. marleen schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens! Maar ik denk dat het in veel gevallen afgunst is.

  Die hotelkwestie vond ik dan ook bizar. Dat is gewoon likes scoren door iemand anders af te zeiken. Wel vind ik dat het betreffende vlogmeisje in kwestie hotel zichzelf volledig belachelijk heeft gemaakt en eigenlijk het beeld wat veel mensen van vloggers hebben compleet heeft bevestigd door zo’n jankvlog op te nemen. Dat dan weer wel 😉

  • Johanne schreef:

   Toch wel he? Daar was ik al bang voor ;-).

   Ja, ik vind het ook een hele vreemde situatie. Ik heb alsnog het gevoel dat beide partijen iets hadden van: kom, we halen er beide het beste voor onszelf uit. Deze jankvideo heeft haar zooooveel extra bezoekers geleverd en zijn zeistuk vast ook. En ben het wel met je eens vwb het beeld dat mensen van vloggers hebben, haha.

 7. Cherie schreef:

  Hello Johanne

  What a great post. I have been blogging on and off for a year and would love to start earning some lonely through it.

  I am going to look into affiliate links. I don’t understand all the fuss about them. Everyone benefits.

  It’s nice to hear someone talk openly and frankly about their desire to earn money through their blog.

  Thank you for sharing

  Cherie

 8. Aline schreef:

  Such a great article. The same here in Switzerland, most people don’t understand the blogging world and also a lot of people think it’s just a hobby and not difficult at all. It’s the total opposite… So happy to read this, gives me some hope and it’s good to know that we are not alone in this boat.

  • Johanne schreef:

   First: this is so cool. I almost never ‘meet’ people who have the same name as I do (my second name is Aline, my bf loves it more than my first name haha)! And thank you, I’m glad you agree!

 9. I 100% agree with what you are saying in this article! Many people do not realize how much time and effort goes in to maintaining a blog. Affiliate marketing is a great way for bloggers to get paid for their time and keep their blog free for their readers.

  As long as the blogger is recommending products/services that he/she would use themself, then I think it is perfectly fine to make money with an affiliate link.

  • Johanne schreef:

   Thank you, Laura! Glad you agree. And yes, bloggers should only recommend products they (would) use themselves. Otherwise there’s a big chance they will not trust you in the future!

 10. Great insight, thanks for sharing!

 11. Yes to everything! Blogging has changed my life and allowed me to make money while staying home with my kids. It also gives me so much fulfillment.

 12. Lots of great points. I think it’s fairly rude of that hotel owner to call the girl out on social media. Lots of people pitch proposals to collaborate in ways like that, but it won’t always work out for everyone. If it’s not right for your business, just politely say no and move on. And I agree with affiliate links. As long as people aren’t throwing together lists of links for products they don’t actually support (because that’s bad blogging) what’s wrong with making extra money when you are literally advertising a product? And it doesn’t cost the buyer anything.

 13. Being from the U.S., it would be easy to corral us in the blog for money category. we actually do not have advertising on our blog on purpose. We see the value of having an uncluttered site, and work closely with our destinations to help offset our travel expenses. So many other bloggers have their own knacks that they use to bring extra value to their clients (destinations), and I believe most businesses see the value. perhaps it was all in her approach. Thanks for bringing up this wonderful point of discussion.

 14. Anna schreef:

  I always love when people bring this up because you are totally right when you say that blogging is a full time job! I recently started a full time job, and now I barely have any motivation to work on my blog because I am so tired out by the rest of my day. But yes – bloggers are SO important for marketing yet they are sometimes ignored or taken advantage of. Great post!

 15. Parul schreef:

  I completely agree with your viewpoint! Full-time blogging is just like any other business. Full-time bloggers are actually entrepreneurs. So yes, they have every right to make money and lots of it, like any other business. Even for bloggers who pursue blogging as a hobby, if there are avenues to make some money, then why not?!

  As far as that hotel owner is concerned, I feel he is an unaware person who doesn’t know how things work in the industry. Companies/brands/people outside of blogging have no idea about the kind of effort and hard work that goes into producing content. Hope this changes though!

  Cheers!
  Parul | http://girlinchief.com

 16. Quirina schreef:

  Wat een super artikel, ik ben echt een beginnende blogger, dus geld verdienen doe ik (nog) niet met mijn blogs. Vind wel als er een samenwerking plaats vind dat er wel een bedrag mag tegen overstaan en zeker als je moet reizen. Je bent toch ook kosten kwijt, kan je niet leven van gratis dingen en je bent zeker zo een dagje kwijt aan foto’s, tekst en als je een YouTube filmpje heb. Iemand die niet blogt denkt daar inderdaad niet over na, is het vreemd voor hun en denken dat doen ze wel in een half uurtje. Denk als het echt zo makkelijk was dat iedereen ging bloggen en niet de mensen die het leuk vind om iets te schrijven.

  • Johanne schreef:

   Lief, dankjewel Quirina! En je hebt helemaal gelijk. Als je iets voor elkaar wil betekenen is het alleen maar logisch dat er aan beide kanten iets tegenover staat. Haha, inderdaad, als bloggen echt zo makkelijk was, dan was de markt meeeeer dan verzadigd geweest.

 17. Nath schreef:

  I’m new to blogging and i have a lot to learn and it’s takes a lot of my time. I’m a mom with a full time job in top of it , but it fun blogging it makes me more curious. If I can get a lit bit of money for the time I’m putting on it that’s will be great. I’ll make to come back to your blog for more advice.
  Thanks for sharing

 18. Kiara schreef:

  I loved reading your thoughts on this because it is true-blogging takes up a ton of time, money, energy and resources. So it’s always difficult when brands expect bloggers to work for free in exchange for product! And yes, we live in a digital world and that is how people are learning about products and services, so they should use us to their advantage and respect the work we do!

 19. Rachel G schreef:

  I heard about the whole hotel vs. blogger debacle…sure didn’t get either one of them a whole lot of good press! I really enjoy blogging as a hobby, but I know that taking it seriously as a business takes a whole different level of effort! It’s not as if it is a “free ride,” and the power of influencers and social media in advertising today should not be underestimated. I much prefer to get personal recommendations of products from bloggers that I follow and respect than merely see impersonal ads!

 20. Kelsey schreef:

  This is great! I’ve had so many questions about income with a blog. It really is a full-time job with very minimal income right now. Hoping to make it work for 2018!

 21. Christophe schreef:

  Ik ben het met je eens. Ik krijg ook wel eens reacties van mensen die niet ergens willen boeken als ze weten dat je er een % op verdient. Maar ze willen wel fe tips om iets goedkoper te vinden.
  Gelukkig zijn er ook wel positieve reacties, ook van bedrijven die wel mee zijn met online marketing. En de #bloggergate tja, die blogster pakt het helemaal verkeerd aan. En zo’n klein hotel met zo’n bereik…ook verdacht ?

  • Johanne schreef:

   Nou, wat stom dat ze dan weigeren om te boeken. Ik vind het juist fijn dat je op je blog direct een linkje biedt waarmee mensen direct kunnen boeken. Alleen maar mooi meegenomen dat jij hen iets laat zien waar ze heen willen en jij daar een commissie voor terug krijgt. Lijkt me helemaal niets mis mee!

   En eens over #bloggergate 🙂

 22. chelsey schreef:

  I totally agree, running a blog is 100% a full time job but it is the best full time job! ❤️

 23. Shari E schreef:

  Good discussion of a challenging topic. Thanks for the perspective.

 24. jessica manelis schreef:

  the struggle is real. great read! love your thoughts.

 25. jessica manelis schreef:

  the struggle is real. I love this post.

 26. Nikita schreef:

  Interessant onderwerp! Er hangt inderdaad een taboe over. Ik heb niks tegen bloggers die geld verdienen met bloggen. Bedoel, ieder zijn eigen centjes. Als ik zelf zou betaald worden, zou ik dat mooi meegenomen vinden. Maar ik vind bloggen even leuk zonder betaald ervoor worden. Want de lieve reacties of waarderingen, daar kan geen 1000 euro tegenop. Dat is puur. Ik heb ook altijd geleerd dat als je van je talent of hobby een job kan maken, je die kans moet grijpen. Maar die beslissing is natuurlijk voor iedereen persoonlijk.

  • Johanne schreef:

   En dat is preceis waar het ook om draait! Geld is natuurlijk heel mooi meegenomen, maar dat moet nooit je eerste beweegreden zijn om te beginnen met bloggen. En inderdaad, reacties en waarderingen zijn zoveel waard!

 27. Sheila schreef:

  Bloggen kost inderdaad zoveel tijd. En die heb ik niet. Daarom dat je maar 2, hoog uit 3, blogs per week ziet. Voor de rest doe ik graag andere dingen. Maar als je wat bij kan verdienen, waarom niet. Het is nou niet dat ik er last van heb als een andere blogger financieel er op vooruit gaat.

 28. Irene schreef:

  Ik las er iets over op hln denk ik en jezusmina wat een kromme reacties kreeg dat meisje? “Heu ja bloggers denken dat ze alles zomaar gratis kunnen krijgen, ga eens echt werk zoeken”. Echt veel comments met “het is geen echte job”. Hm ja oké, dus journalisten hebben ook geen echte job? En als begeleidster spelen met kinderen een hele dag is ook geen job dan.
  Vind het jammer dat er negatief tegenaan wordt gekeken. Ik verdien niets met mijn blog, is ook mijn bedoeling niet maar ik heb geen probleem met mensen die daar wel hun ambitie van maken. Het is toch ook alleen maar mooi dat je met zoiets je geld kan verdienen, als je passie er ligt en je niets liever wil doen.

 29. You are 100% right; blogging can easily turn into a full time job, even when we’re not paid for it. It’s wonderful that you’re spreading the word about how AND why bloggers should get paid for their time. Thanks for the great read!

 30. Bailey schreef:

  It takes so much work to make any money blogging. I am amazed by those who can do it fulltime.

 31. Manon schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens.
  Een blog is veel werk, dus waarom zou je er niets aan over mogen houden. Daarbij is het niet zo dat mensen bij bijvoorbeeld affiliate marketing worden misleid en geld afhandig worden gemaakt. Een bedrijf betaalt je voor de exposure, terwijl de klant geen cent extra kwijt is.
  Ik ben voor meer openheid en transparantie over geld verdienen met een blog. Het hoeft geen taboe te zijn!

 32. Saskia schreef:

  Goed artikel! Ik verdien soms ook zeker geld (of producten) met mijn blog. Moet kunnen vind ik 🙂
  Alleen vind ik het soms wel vervelend bij andere verdien-bloggers dat de reviews en artikelen niet echt meer persoonlijk zijn en bij de blogger passen. Dat is dan, geld verdienen of niet een must voor mij om een blog te volgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *