[:nl]Het is hier op A Pinch of Jo natuurlijk geen geheim dat mijn vriend en ik niet voor altijd in Nederland zullen wonen. Mijn Spanjaard zit vol met plannen (voor zichzelf, ha) en die sla ik er niet uit. En ach, wie ben ik om nee te zeggen tegen een avontuur in het buitenland? Wat me soms wel wat angst inboezemt is werk. Kan ik blijven doen wat ik nu doe? Krijg ik ooit genoeg freelancewerk van de grond om daar ook in het buitenland van te kunnen leven? Of moet ik iets anders bedenken? Denk jij er ook wel eens over na om naar het buitenland te vertrekken en daar je dromen waar te maken, maar maak jij je ook zorgen om werk? Vandaag 3 tips voor iedereen die in het buitenland wil of gaat werken maar nog geen idee heeft HOE DIT OOIT TE GAAN DOEN. (SOS)
Wat hier kan, kan daar soms niet
Waar jij goed in bent in Nederland, heb je in het buitenland wellicht helemaal niets aan. Mijn beste professionele kwaliteit is mijn schrijfvaardigheid en zie daar maar eens mee aan de bak te komen in Noorwegen, Spanje of zelfs Duitsland. Ik kan andere dingen, maar daar is uiteindelijk ook een goede pen voor nodig. In welk land ik ook ben.
Heb jij nu een carrière waarbij je veel met mensen in contact staat? Dan kan het ook lastig worden om een baan te vinden in het buitenland. Als je de taal nog niet beheerst. Een Nederlandse fysiotherapeut die uitstekend Portugees spreekt, zal ongetwijfeld aan de bak komen in Portugal of Brazilië. Een fysio die dat niet doet, heeft het een stuk lastiger.
Word virtual assistant in het buitenland
Een virtual assistant is iemand die vanuit huis andere ondernemers ondersteunt met…wat dan ook. Je kunt het tegenwoordig zo gek niet bedenken en iemand heeft het nodig. Pinterest-afbeeldingen maken? Dat doet een virtual assistant. Blogs schrijven? Ook. Financiële administratie? Als jij dat kan, dan is dat ook prima werk voor jou als VA. Heeft een ondernemer iemand nodig die voor hem of haar belt? Check, ook dat kan. Ik bedoel, the world is your oyster. Echt waar. Jouw kernkwaliteiten kun je hoe dan ook inzetten als je VA wilt worden. En het mooie is: je hoeft er niet voor in Nederland te wonen. Dezelfde tijdzone is vaak niet eens nodig, zolang het werk maar gebeurt.
Word freelancer in het buitenland
Waarschijnlijk het meest populaire idee voor (toekomstige) expats. Als virtual assistent ben je natuurlijk ook een soort freelancer, maar als freelancer hoef je geen VA te zijn. Snappie? Het loopt soms een beetje in elkaar over, maar als jij je bijvoorbeeld op één punt wilt focussen dan ben je bijvoorbeeld freelance vormgever, freelance tekstschrijver, freelance marketeer of freelance juridisch medewerker. Laat ik het zo zeggen: je kunt jezelf op de markt zetten als tekstschrijver en je kunt jezelf op de markt zetten als VA.
Doe een ‘Ik vertrek’-je
Vroeger droomde ik van een eigen restaurant. Of een eigen hotel. Wat leek het mij gaaf om zoiets te doen. Ik zag er na mijn business class toch vanaf, omdat ik vreesde voor wat het zou doen voor mijn sociale leven. Oké, nu ben ik niet de meest sociale persoon ooit. Maar ik zou toch graag in ieder geval mijn vriend en familie op normale tijden willen blijven zien.
MAAR. Hoe gaaf zou het zijn als je in het buitenland zoiets van de grond zou kunnen krijgen? Dan zou ik me wel iets beter voorbereiden dan die lui in Ik Vertrek, maar je snapt me. Een succesvol restaurant of hotel (bed & breakfast desnoods, hotel is wellicht wel heel hoog gegrepen) lijkt me zo gaaf. Het vergt een (kleine) investering, maar als je weet wat je doet -of in ieder geval denkt te weten wat je doet (kan ook positief zijn) – kan het zoveel plezier en succes opleveren.
Behaal een TEFL-certificaat en word leraar Engels
TEFL betekent Teaching English as a Foreign Language. En dat is iets wat je in praktisch ieder land kunt doen, niet? Of je nu naar Spanje vertrekt of naar een Aziatisch of Zuid-Amerikaans land, docenten Engels zijn altijd nodig.
Het leuke aan de TEFL-cursus is dat je niet jaren bezig bent om het certificaat te halen. Het programma bestaat uit 150 studie-uren, waarvan 20 praktijkuren en de rest online. Als je de Engelse taal goed beheerst en het je altijd al leuk leek om les te geven, is dit een uitgelezen kans!
Denk outside-the-box
Dat jij een gediplomeerd psycholoog bent betekent niet dat je niets anders kunt. Misschien kun je in Zweden inderdaad niet als psycholoog aan de slag omdat je de taal niet beheerst, maar misschien kun je in de tussentijd wel iets heel anders doen? Als het onzekere leven van zelfstandig ondernemerschap je niet trekt, is het een idee om je op vastere banen te richten BUITEN je kennisgebied om.
Zo heb ik bijvoorbeeld, voordat ik het zelfstandig ondernemerschap überhaupt overwoog, ook nagedacht over een carrièreswitch. Het toerisme ingaan, dat leek me wel wat. Groepen mensen (vaak Nederlanders) rondleiden. Of ergens bij de plaatselijk VVV aan de slag om buitenlanders te helpen met het plannen van tripje of het kopen van kaartjes. Ik noem maar wat.
Of denk aan de horeca, andere functies in het bedrijfsleven waar jij genoeg skills voor hebt of misschien kun je zelfs wel Nederlands les geven?
Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Ik dacht eerst ook in belemmeringen, nu zie ik meer kansen (en af en toe nog zo’n welbekende beer op de weg). En vergeet niet: als het één niet lukt, kan altijd het ander nog. Het is maar hoe je er zelf in staat.
Ik sta zelf momenteel open voor de mogelijkheid dat ik tijdens de eerste paar maanden in het buitenland afhankelijk ben van mijn vriend. Misschien kan ik blijven doen wat ik nu doe, misschien niet. Misschien krijg ik alles wat ik wil voor een eventuele verhuizing al van de grond, misschien niet. Maar ik weet zeker dat als ik de kans ertoe krijg, ik op (de langere) termijn dingen gedaan krijg. En dat is waar het omgaat.
Wat jij? Zou jij in het buitenland willen of durven werken?
Het is een keuze die bij ons ook speelde, maar dan de andere kant op. Mijn gozer kwam naar Nederland vanuit Engeland en heeft met vallen en opstaan uiteindelijk wel leuke banen gevonden. Maar het feit dat hij met zijn taal vooral bij internationale bedrijven aan de slag kon is tegelijk ook een beperking: hij zal niet snel bij een Nederlands bedrijf gaan werken.
Eens in de zoveel tijd polst zijn werkgever hem nu of hij toch niet in Londen wil werken. En dat wil hij gewoon niet, we zijn erg tevreden in Nederland. Ik zie ons niet zo snel vertrekken naar een ander land.
Het scheelt natuurlijk dat hij Engels kan! Daar kom je een heel eind mee. Nu is mijn Engels ook niet slecht, maar niet echt nuttig in mijn vakgebied. Mijn vriend is Spaans en is dus ook prima terechtgekomen hier. Hij spreekt geen Nederlands, maar zijn Engels is inmiddels goed genoeg voor bedrijven om hem aan te nemen!
Goed dat je hier nu al over nadenkt en aan werkt. Als freelancer werken voor Nederlandse opdrachtgevers, terwijl je in een land woont waar de kosten om te leven lager liggen, is een soort droomscenario voor mij, haha. Ik merk zelfs dat ik bij mijn zoektocht in België al merk dat Frans toch vaak wel belangrijk is, maar mijn niveau is helaas nog niet zo super :’)
Ik woon ook al een aantal jaar in het buitenland. Voor mij is het iets anders, aangezien ik nog nooit voltijds in Nederland heb gewerkt (ben na mijn studie blijven hangen). Maar ik heb juist een baan gekregen door mijn Nederlands. In mijn ervaring zijn taalskills (zelfs Nederlands) handig bij het banenezoeken in het buitenland.
Supergaaf dat jou dat gewoon gelukt is! Denk inderdaad dat als ik naar een Engelssprekend land zou verhuizen, het wellicht een ander verhaal zou zijn. Mijn Engels is best goed (niet perfect!), maar ik zou een heel eind komen!
Ben wel heel erg benieuwd waar jij terecht bent gekomen 🙂
Wat knap dat je hier zo open in staat en die sprong in het diepe zou durven maken! Het lijkt me best lastig om in het buitenland “opnieuw” te beginnen, maar tegelijkertijd biedt het wel veel mooie kansen en is er in feite altijd wel werk te bedenken. Zolang je inderdaad openstaat voor iets heel anders dan je nu doet en denkt in mogelijkheden, is er vast wel een baan te vinden die bij jou past. Zelf zou ik denk ik gaan voor freelancen vanuit het buitenland, bijvoorbeeld als tekstschrijver, maar ik moet zeggen dat ik niet echt ambities heb om naar het buitenland te verhuizen 😉 Vind het wel altijd heel knap als andere mensen dat durven en doen overigens!
Haha, nou ik zeg nu wel heel stoer dat ik het heb geaccepteerd, maar geeeeen idee hoe ik ben als het straks echt zo ver is! We zullen zien ;-).
Ik snap wel dat je die ambitie niet hebt. Denk ook dat ik lekker in Nederland was gebleven als mijn vriend niet zo’n wereldreiziger was, haha.
Oh my.. Ik las dat deel over een virtual assistent en toen dacht ik: “Dat is echt wat voor mij!”. Ik houd ontzettend van dingen regelen en weet zelf nog niet wat ik nu echt het leukste vind om te doen. Dus, als ik dat verschillende taken voor iemand kan doen en de wandelende regelmiep voor iemand kan zijn.. En dat op afstand want flexibiliteit en ZO LEUK. Ik ga dit ergens opschrijven, wie weet.. Ik weet zeker dat jij je draai gaat vinden daar. Het enthousiasme en doorzettingsvermogen spat hier al vanaf, you can do thizzzzz. Liefs!
Over virtual assistenten las ik toevallig afgelopen maandag nog wat in de Metro! Lijkt mij ook ooit wel wat.
Als het aan mij ligt, blijven mijn vriend en ik gewoon voor altijd in Nederland wonen. Hij wil ook niet naar het buitenland. Misschien dat er ooit iets gebeurt, waardoor we toch een tijd in het buitenland willen wonen, maar ik zie dat niet snel gebeuren. Ik ben docent Nederlands en mijn vriend kok. Dus als hij ooit een kans krijgt in een heel goed restaurant ergens in het buitenland te mogen werken en hij deze kans aanneemt, ga ik wel mee 🙂
Liefs!
Wat leuk dat jij ook een buitenlandse vriend hebt! Die van mij is Duits. Vorig jaar heb ik daar al stage gelopen, en wanneer ik klaar ben met mijn studie zal ik waarschijnlijk weer opnieuw naar Duitsland verhuizen en moet daar dan ook aan het werk. Handig artikel!
Het voordeel is wel, je kan digitaal nu zo veel. Het is eigenlijk stukken makkelijker om je in het buitenland te vestigen of om aan inkomsten te komen. Ik was 16 toen ik naar stage ging in Londen. Zonder mobiel, want die bestond nog niet. Dus.. alle correspondentie met thuis ging per post. Als ik mijn ouders wilde spreken, ging ik collect call bellen vanuit een telefooncel in de hoop dat ze op dat moment thuis waren. Andersom was ik onbereikbaar, want ik had geen privé telefoon. Dus schreef mijn moeder een brief met een tijdstip daarin wanneer ze me ging bellen en stond ik daar bij een telefooncel te wachten (als ik dan ook kon). Netwerken ging toen natuurlijk veel omslachtiger dan nu. Wat dat betreft zijn de kansen ook weer eindeloos tegenwoordig 🙂
Mijn grote droom is ooit een restaurant/cafeetje te beginnen, maar tot nu toe heb ik er nog niet echt verder over durven nadenken. Dit artikel moedigt mij wel aan om het misschien maar eens te gaan uitwerken. Knap dat je er zo positief in staat! Het lijkt mij een hele stap om alles hier achter te laten. Tegelijkertijd lijkt het mij ook een hele gave ervaring. Ik heb er eigenlijk nooit bij stil gestaan dat je zoveel mogelijkheden hebt, als je inderdaad zoals jij zegt een beetje outside the box denkt. Met jouw positieve houding gaat het zeker helemaal goed komen!
Wat gaaf dat jullie plannen hebben om ooit in het buitenland te gaan wonen! Dat zijn mijn toekomstplannen uiteindelijk ook (voor de lange termijn), maar dan echt pas als ik fulltime zou kunnen leven van mijn werk als ondernemer. Want schrijven en redigeren kun je overal doen 🙂 Daarbij lijkt het me dan ook leuk om verder te kijken wat er in zo’n land mogelijk is. Inderdaad zoals wat je zegt gebruik maken van het feit dat je Nederlands spreekt en groepen mensen gaan rondleiden. Er is inderdaad veel mogelijk en zo leuk dat je hierover nadenkt!