Why I almost don't wear any make up

[:nl]Waarom ik bijna geen make-up draag [:en]Why I almost don’t wear any makeup [:]

[:nl]Oogpotlood, mascara en een klein beetje potlood op mijn wenkbrauwen. Dat is alle make-up die ik op één dag draag. Nu zullen er veel zijn die zeggen: dat is meer dan ik draag! Maar er zullen ook genoeg zijn die zich afvragen waarom ik niet de moeite neem om wat foundation, lipstick of highlighter te dragen. Terecht ook, want waarom niet? Maar aan de andere kant vind ik het ook belangrijk om het belang van au naturel te benadrukken.

Ik ben 31. Rimpels en grijze haren liggen in het verschiet. Donkere ogen en ingegroeide nagels ook.  Ik chargeer een beetje natuurlijk, maar de waarheid is wel dat ik ouder word (drama queen hier). Maar ik weiger (nog) veel make-up te dragen. Ik wil me namelijk niet anders voordoen dan ik ben. Als ik moe ben, ben ik moe. Als ik een puist heb, dan heb ik er één. En als mijn lippen grauw zijn, dan is dat maar zo.

Ik ben wie ik ben

Op uiterlijk gebied heb ik me eigenlijk nooit anders voorgedaan dan ik ben. Ik houd er namelijk niet van om aan het einde van de dag in de spiegel te kijken, mijn make-up eraf te halen en te denken: oh. Want dat hoeft helemaal niet. Ik ben niet ‘oh’. En jij ook niet.

Ik wil niet dat mijn vriend vindt dat ik er beter uitzie met make-up, ik wil niet dat anderen denken dat ik er zonder make-up maar belabberd uitzie. Want dat is voor mij gewoon het gevaar van make-up dragen: ik ben bang dat mensen me straks zonder niet mooi meer vinden. Stom natuurlijk, maar het is mijn gedachtegang. En daar kunnen anderen niet zo veel aan veranderen.

Dus ik accepteer wie ik ben zonder make-up. Ik haal ‘s avonds dat wat ik wel draag eraf, en ben blij dat het verschil niet zo groot is. Stiekem ben ik ook een beetje een tomboy en daar past ook geen make-up bij. Dat voelt gewoon niet goed.

Hoe make up je?

Eerlijk is eerlijk: ik vind het geweldig wat vrouwen met make up kunnen doen en hoe ze bepaalde delen van hun gezicht accentueren. Ik kan dat helemaal niet. Contouring is niet aan mij besteed, evenals strobing. Ik weet eerlijk gezegd ook niet zo goed wat het is. Maar dat maakt ook niet uit.

Punt is dat ik ook niet zo goed met make up kan omgaan. Ik kan het niet, en ik wil het eigenlijk ook niet. Oké, stiekem wel. Maar ik heb er gewoon geen geduld voor. Want als ik heel eerlijk ben draag ik soms – en alleen soms in het weekend – ook iets meer dan alleen eyeliner en mascara. Soms plemp ik er wat foundation op en heeeeeel soms lipstick. Op de dagen dat ik foundation draag, voel ik me ook goed hoor. Maar als ik het er ’s avonds weer afhaal zie ik die donkere kringen die eigenlijk helemaal niet zo donker zijn weer tevoorschijn komen. Dus ja, als ik meer make-up draag voelt het goed, maar het doet achteraf niet veel voor mijn zelfvertrouwen.

Voor de duidelijkheid: ik oordeel over niets of niemand. Ik vind vrouwen met en zonder make-up prachtig. Dit gaat enkel om mijn eigen voorkeur en gevoel bij make-up. Ik hoop gewoon dat iedereen ook in de spiegel durft te kijken zonder make-up en daar blij mee is. Plus, ik kan wel een heel verhaal gaan houden over hoe het innerlijk veel belangrijker is (is ook zo), maar het uiteindelijk is het ook belangrijk dat je tevreden bent met hoe je eruit ziet. En hoewel ik heus wel eens klaag over mijn rimpels, mijn donkere kringen, grijze haren, wenkbrauwen en weet ik het wat, sta ik aan het einde van de dag alsnog voor de spiegel en denk ik: ik ben ok. En ik hoop van harte dat jij dat ook kunt.

P.s. dit lijkt een beetje onsamenhangend. Daar ben ik me van bewust. Het is een hersenspinsel die ik op papier wilde zetten, en zoals heel vaak zit er in hersenspinsels geen logische volgorde.

Hoe is jouw relatie met make-up?

[:en]A little eyeliner underneath my eyes, mascara and a little bit of eyebrow pencil. That’s all the makeup I use in one day. I think that a lot of women wear less makeup than I do, but there’s also a big group of women who wear more (doesn’t matter how much). They’re maybe wondering why I don’t make the effort to add some foundation, lipstick or highlighter to my daily routine. As they should, because why not? On the other hand, I feel the need to emphasize the importance of loving the way you look ‘au naturel’.

I’m 31 years old. Gray hair and wrinkles are coming. As well as dark lines underneath my eyes and ingrown nails. I’m exaggerating a little of course, but the truth is that I’m getting older (drama queen here). Still, I refuse to wear a lot of makeup to hide that fact. I don’t want to pretend to be someone I’m not. If I’m tired, I’m tired. If I have a zit, then I have one. And if my lips lack color, then it will be so. It is what it is.

I am who I am

I’ve never been good at pretending to be someone I’m not, especially when it comes to wearing makeup. Because that is how I feel when I wear more than I normally do: not myself. And I don’t love taking everything off at the and of the day while looking in the mirror and thinking: oh. Because that’s not true. I’m not ‘oh’. And neither are you.

I don’t want my boyfriend to think that I look better with makeup. I don’t want others to think I look miserable without makeup. Because that, for me, is the danger in wearing it: I’m scared that people won’t think I’m pretty anymore without. Silly, I know, but those are my thoughts. And there isn’t much anyone can do about that.

So I accept who I am without makeup. I take off what I do wear at night, and I’m happy that the difference between with and without isn’t that significant. Secretly I’m a tomboy, by the way, so makeup doesn’t really fit into that picture. It doesn’t feel right.

How do you even make up?

To be completely honest here: I love what women (and some men!) can do with makeup and how they accentuate certain parts of their face. I have absolutely no idea how to do that. Contouring is not my thing, neither is strobing. Honestly, I haven’t got the faintest clue to what strobing even is. But that’s not the point :).

The point is that I can’t handle makeup very well. I can’t and I don’t want to. Ok, I do. But I don’t have the patience for it. Because if I’m being even more honest I do sometimes – and only sometimes in the weekend – wear a little more than just eyeliner under my eyes and mascara. I do on some occasions add a little foundation and on even fewer occasions some lipstick. On days that I do wear foundation, I feel good. But when I take it off again at night and I see those dark circles that aren’t even that dark under my eyes, I think I see myself. The wrong part of me. The insecure part AFTER wearing makeup. So yes, when I do wear a little more makeup I feel pretty and good, but taking it off isn’t good for my self-esteem.

To be clear (again): I am not judging anyone. Not at all! Women with and without makeup are equally pretty to me. This is just about my feeling towards wearing makeup and my own preferences. I just hope that everyone who looks in the mirror is happy with themselves wit hand without makeup. Because you are. Plus, I can write an entire story about how your personality is more important than the way you look (which is true), but it’s equally as important to be happy with the way you look. Sure, I complain about my wrinkles, dark circles, gray hair, eyebrows and I don’t know what else, I’m happy to say that at the end of the day I am able to look into the mirror and think: I am ok. And I so hope you can do that too.

How’s your attitude towards makeup? 

[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 31 Comments
 1. Margon schreef:

  Zoo herkenbaar! Ik ben stiekem ook wat meer tomboy, al is het al een stuk minder dan vroeger. Sinds ik kan praten wilde ik geen rokjes en jurkjes meer aan, het moest stoer ? Nu draag ik soms een jurkje, maar make-up eigenlijk niet. Mijn vriend ziet me gelukkig ook het liefst zonder. Je bent prachtig zoals je bent!

  • Johanne schreef:

   Haha, vroeger was ik ook zo erg inderdaad. Heeel af en toe droeg ik wel een jurkje zo schijnt, maar als ik de foto’s zo terug zie hield ik voornamelijk van baggy. Tot ongeveer mijn twaalfde en toen deed ik ‘wat meer mijn best’. Toch fijn dat je dit herkent 🙂

 2. Shirley schreef:

  Ik begon heel erg jong met make-up. Op mijn elfde ging ik de deur niet uit zonder. Nu lacht ik erom. Maar ergens tijdens mijn tienertijd ging de knop om. Nu draag ik zelfs geen mascara meer. Eigenlijk vind ik dat ik die moeite misschien wel zou moeten nemen. Mijn huid is de afgelopen twee jaar slechter geworden door rosacea, waardoor ik meestal wel wat bb-cream en poeder gebruik om de roodheid een beetje te verbergen. Ik ben verder blij zoals ik ben. En nu ik erover nadenk, niemand heeft er ooit iets over gezegd.

  • Johanne schreef:

   Wat fijn dat je blij bent met hoe je bent! En terecht. Gelukkig is dat iets wat ook na je onzekere tienerjaren komt ;-). En elf jaar is echt megajong, joh! Ik had wel haarmascara (Spice Girls) in enzo, en vijf verschillende kleuren op mijn nagels omdat dat heel cool was, maar volgens mij niet meer dan dat.

 3. Heel herkenbaar, ik ben ook niet echt een held met make-up. De eyeliner is mijn ergste nachtmerrie, daar begin ik nooit meer aan haha

 4. Jordyn schreef:

  Super interesting post, I can relate to the sentiment. On most days I wear mascara and maybe a little under eye concealer. Like you I worry if I wear too much makeup I will become reliant on needing it to feel pretty or “like myself”. That being said I do like to get my makeup done for big events like new year’s eve or my birthday.

 5. Wendy (B) schreef:

  Ik gebruik enkel make-up als ik ergens heen moet gaan.

 6. Ik hou van make-up, maar ik ga gerust zonder de deur uit. Ik denk dat de meeste mensen heel verbaasd zouden zijn als ze zien dat mijn blog voor een groot deel uit beauty bestaat. Ik vind het heerlijk om te experimenteren en om mooie spullen te verzamelen, maar een dagelijkse full face vind ik echt niet nodig. En met dit weer al helemaal niet.

  • Johanne schreef:

   Oh, dat is wel heel grappig inderdaad! Kan me ook wel voorstellen dat het leuk is om met make-up te experimenteren als je weet hoe het moet. Lijkt me ook wel wat voldoening geven. En idd, haha, met dit weer een dikke laag makeup lijkt me ook tien keer niks.

 7. Ik draag graag make-up. Bij mij hoort het er een beetje bij eigenlijk 🙂 Maar een dagje zonder kan ook prima. Gisteren nog gedaan, en stiekem is dat toch ook wel heel erg lekker.

  • Johanne schreef:

   Heerlijk toch! En lijkt me ook heel fijn als je gewoon weet wat je aan het doen bent. En dat doe jij. Maar ook heel fijn dat je ook een dag zonder kan, zonder problemen. En dat is waar het mij ook een beetje om gaat ;-). (Jeetje hoor mij: fijn, fijn, leuk, heerlijk)

 8. Neely Moldovan schreef:

  I dont wear a ton daily. But I love to dress it up from time to time!

 9. Romy schreef:

  Wat ontzettend mooi om te horen wat je aan het eind zegt over dat je tegen jezelf kunt zeggen dat je oké bent. Dat is inderdaad zo belangrijk! Ik gebruik zelf eigenlijk ook heel weinig make-up: vaak concealer onder mijn ogen, mascara en lipstick/lipbalsem en een enkele keer oogpotlood. Ik heb een beetje hetzelfde als jij: ik zou niet willen dat ik zonder make-up een heel ander persoon in de spiegel zie dan met make-up 😉

  • Johanne schreef:

   Stom eigenlijk he, want volgens mij doen we het onszelf alleen maar aan. Maar ja, ‘t is ook wel lekker makkelijk. We hoeven niet al te lang voor de spiegel te staan ‘s ochtends 😉

 10. Beth schreef:

  <3 I still wear lipstick but otherwise only eye makeup. I used to wear foundation but stopped. I look the way I look. Maybe if I'm trying to find another man, that will change:) xxoo Auntie Beth

 11. I feel like you just described me! I wear mascara every day, and then I wear eyeliner maybe half of the time. I like to do a full face of makeup but ain’t nobody got time for that.

 12. Taylor Mobley schreef:

  I’m glad you can look in the mirror and feel pretty! Makeup to me is a form of art. I spend an hour a day doing my makeup. I love love love love it. But, I also love myself without it! My face is my face. I may look younger without it, but I don’t feel like I look any less pretty. Just different. 🙂

 13. Simone schreef:

  Ik gebruik ook weinig make-up. Mascara heb ik eigenlijk altijd wel op (al houd ik één dag in de week make-up vrij). En sinds kort teken ik soms – als mijn humeur er naar staat – mijn wenkbrauwen bij. Ik pak uit als ik hiernaast BB-crème en/of oogschaduw gebruik 😛

  • Johanne schreef:

   Haha, ja wenkbrauwen tekenen de ik ook nog niet heel lang. Is sims (haha, ik lees net je post, soms dus) ook best wennen vind ik. En vergeet altijd dat bb-cream bestaat! Daar wil ik me nog wel eens in verdiepen.

 14. Eva schreef:

  Ik vind dat vooral voeding en gemoedstoestand bepaald hoe je eruit ziet. Make-up kan het accentueren, charmeren of je moet jezelf vol plamuren. Ik draag ook nauwelijks make-up. Bijna zelden foundation. Het “opvallende” daaraan is dat meiden (die ik ken) die dit ook niet doen een veel betere en gezondere huid hebben dan meiden die het dichtgieten.
  SO go you!

  • Johanne schreef:

   Oh, daar heb je ook een goed punt. Daar had ik nog niet eens over nagedacht. Want ik kan me inderdaad voorstellen dat als je iedere dag een ‘laagje’ op je gezicht hebt, dat alles verstopt raakt oid… Maar je hebt ook gelijk hoor, gemoedstoestand doet heel veel.

 15. Romy schreef:

  Wat supergoed van je! Ik wou zeggen dat ik zelf ook weinig make up droeg maar als ik er goed over nadenk dan klopt dat niet helemaal. Ik heb van mezelf een hele rode huid met best veel oneffenheden en tja dan is foundation wel een hele grote vriend van me.. Maar op vakantie kan ik me er bijvoorbeeld wel overheen zetten, maar natuurlijk is dat echt belachelijk als je erover nadenkt. Fijn dat je er een artikel over schrijft! Ik moet zelf echt wat minderen.

  • Johanne schreef:

   Daar kan ik ook heel goed inkomen hoor, Romy. Je moet natuurlijk ook wel een beetje ‘geluk’ hebben met je huid. Als ik echt een slechte dag heb, alsin: écht wallen en vlekken dan draag ik ook liever wat foundation! Op vakantie zijn we altijd iets meer ‘laid-back’ zal er vast mee te maken hebben. Dankjewel!

 16. Michelle schreef:

  En dat is eigenlijk het mooiste; zo min mogelijk make-up op en je toch goed voelen en geen ‘oh’ wanneer je make-up eraf haalt. Helaas vind ik make-up bij mij wel ‘noodzakelijk’. Zonder heb ik dus dat ‘oh’ gevoel. Maar, ik vind het daarentegen weer niet erg om wat op te doen. Nadeel is wel dat ik nooit zonder make-up de deur uit ga, want dat voelt niet goed. Stom eigenlijk.

  • Johanne schreef:

   Stom is dat ‘oh’- gevoel he. Gelukkig heb je er geen problemen mee hebt om het op te doen, en snap ook wel dat je niet zonder de deur uit gaat. Ik moest laatst vanwege problemen met mijn ogen helemaal zonder en dat vond ik echt stom. Hoorde mezelf verantwoording afleggen tegen anderen, belachelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *