New year's resolutions

[:nl]Waarom ik niet aan goede voornemens doe[:en]Why New Year’s resolutions don’t work for me[:]

[:nl]Gezond eten, afvallen, meer sporten, meer slapen. Goede voornemens zijn dat. Kleine dingetjes in het leven die wij vanaf 1 januari elk jaar net even beter willen doen. En daar is helemaal niets mis mee. Ik ben helemaal vóór beter voor jezelf willen zijn en daar iets aan doen. En toch ben ik nooit van de goede voornemens geweest en heb ik nooit aan goede voornemens gedaan. Ik mis er namelijk iets in. Maar wat?

Een voornemen is een idee, een plan, iets wat je voorneemt om te doen…

Voornemens zijn nooit SMART geformuleerd

Ik snap dat je nu zegt: ‘GATVERDAMME’. Niet erg. Ook ik ben ermee dood gegooid tijdens mijn studie. En hoewel ik me er jaren tegen heb verzet (en nog steeds een beetje doe), begin ik wel te snappen waarom het zo’n nuttige tool is. Even een voorbeeld. Een voornemen gaat vaak zo: ‘In 2018 ga ik vaker sporten!’. Een doel zit zo in elkaar: ‘In 2018 ga ik weer 2x per week naar de sportschool zodat ik aan het einde van het jaar weer tevreden met mezelf ben’. Zoiets dan (kan nog veel slimmer). Dus ja, ik ben er zo één geworden.

(SMART = specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Voor diegene die het geluk hadden dit niet in hun studieboeken terug te vinden)

Voornemens leiden te weinig tot het nemen van verantwoordelijkheid

Accountability heet dat. Lastig uit te leggen in het Nederlands, maar het komt er eigenlijk op neer dat een voornemen je te weinig druk oplegt. Als je het niet doet, lekker boeiend, wie vertelt jou wat? En vaak ben je een voornemen ook nog eens compleet vergeten zodra de maand januari voorbij is.

Voornemens zijn vrijblijvend

Heeft een klein beetje overlap met verantwoordelijkheid nemen, maar de vrijblijvendheid van een voornemen maakt dat je het niet al te erg vindt als het niet lukt. Als je op 31 december nóg een keer zegt: ‘Nou, dan proberen we het komend jaar nog een keer’. Wilde je het dan wel graag genoeg? Is het dan wel echt iets waar je aan wil werken?

Ik ben daar ook verschrikkelijk in hoor, maar juist omdat ik al mijn eigen gedachten, hersenspinsels en ideeën zo vrijblijvend houd, gebeurt er nooit iets. En dat is zo zonde. We willen allemaal wel íets meer uit het leven halen toch?

Voornemens zijn vaak gebaseerd op datgene wat je DENKT dat je moet doen

En dat brengt mij op het volgende punt. Gezond eten, meer sporten, minder suiker…wil jij dat wel echt? Of is dat iets dat je denkt dat je moet doen? En waarom per se op 1 januari? Volgens mij is dat een deel van het probleem. Allereerst denk dat je dat je gezond moet eten, terwijl je ook prima een balans tussen gezond en ongezond kan aanhouden (wie houdt het anders vol?) en ten tweede geef je jezelf geen kans om geleidelijk aan gezonder te doen. Nee, vanaf 1 januari doen we het allemaal anders! Volgens mij werkt dat helemaal niet. Tenzij je er al maanden aan planning vooraf hebt gehad, maar dan is het wellicht al meer een doel geworden dan enkel een voornemen.

Het moet allemaal meteen op 1 januari

Het voordelen van doelen stellen is dat ze veelal lange termijn zijn. In ieder geval, gericht op een termijn van langer dan vijf dagen. Waarom moet het meteen allemaal anders? Gun jezelf, ook in het nieuwe jaar, wat tijd om aan je aankomende verandering te wennen. Doe het bijvoorbeeld stap voor stap in plaats van cold turkey. Ga niet in één keer twee keer per week naar de sportschool. Als je van niets komt, begin dan bijvoorbeeld met één keer per week en werk langzaam naar je doel toe, als jij daar klaar voor bent. Dan heb je denk ik een veel grotere kans dat je aan het einde van het jaar zegt: ‘Ja, het is me gelukt.’

Hoe dan wel?

Sja. Ik weet niet of doelen stellen mij wel gaat helpen. Maar doelen zijn in ieder geval concreter, minder vrijblijvend en gebaseerd op datgene wat ik écht wil bereiken in het leven. Ik ben eerlijk gezegd ook nooit heel erg doelgericht gewist. Ik deed altijd maar wat. Maar daar wil ik dit jaar verandering in brengen. Bij wijze van voornemen ;-). Nee, dit wordt echt een doel: doelen stellen om in 2018 écht verder te komen met mijn blog en ondernemerschap. Om nog beter mijn best te doen voor mijzelf en mijn relatie. En om stappen te maken richting het leven dat ik wil.

Mijn doelen komen op 2 januari online!

Overigens is het helemaal niet slecht om meer water te willen drinken, meer te willen sporten en meer te willen slapen. Maar zorg ervoor dat je het ook écht doen en het niet alleen bij een voornemen houdt. Alvast een heel gelukkig nieuwjaar gewenst, iedereen! 

Doe jij aan goede voornemens? 😉

[:en]Eat healthier, exercise more, get more hours every night. Resolutions they’re called. ‘Small’ thing is in life we would like to do a liiitle more differently when January 1st has arrived. There’s nothing wrong with that. I’m all for wanting to improve yourself and actually taking action. Yet, I’ve never been one to make new year’s resolutions. It doesn’t feel….encouraging enough. But why?

A resolution is an idea, a plan, something you want to do….

Resolutions are not formulated SMART

Yep. I said it. And I totally understand why you’re now screaming ‘YUGHHH’ at your scream. That’s ok. Teachers have been harassing me with it all through my college years. And I’ve always resisted using SMART (I still am a little), but I am beginning to understand why it’s such a useful tool. For example. A resolution goes like this: ‘In 2018 I’m going to exercise more!’. A goal is like this: ‘In 2018 I will go to the gym twice per week so that I feel good about myself at the end of the year’. Or something like that. Could be smarter, even. So yes, I’ve become one of those people.

Accountability is an important part of moving forward, and resolutions miss just that 

Accountability has always been a difficult word for me. I didn’t like it very much, but now I understand that I need it. When you make new year’s resolutions, you miss the accountability aspect. There’s not enough pressure. If you don’t do it, who the hell cares? And often you’ll forget about your resolutions as soon as the first month of the year is over.

With resolutions, you don’t actually commit to anything

This has a little bit to do with taking responsibility, but the non-commitment to a resolution means that you won’t mind so much if you fail. If it’s easy to say: ‘well, there’s always next year!’ on the 31st of December, did you reaaaally want to change? Is it really something you want to work on?

I know, I’m terrible at it, but BECAUSE I keep my own thoughts, ideas, and plans too open, I never actually achieve anything. And that’s a waste. And I hate myself for it. We all want something more from life, right?

Resolutions are often based on what you THINK you have to change

And that brings me to the next point. Eat healthier, exercise more, eat less sugar….do YOU want that? Or is it something you think you need to do? And why on January 1st? I think that’s part of the problem. First of all, you think you need to eat just healthy, while it’s better to keep a well-balanced diet. And that includes eating a big fat hamburger sometimes (but that’s just my uneducated advice ;-)). And second of all, you’re not giving yourself the change to gradually change into your new healthy lifestyle. Nope, from the 1st of the new year, everything will be different! That’s what we all say. And I don’t think that works. Unless you’ve had months of preparation and planning already. But then again, maybe it’s become more of a goal than a resolution?

We all have to start on the 1st of January

The advantage of actually making goals is that they’re mostly long term. At least, based on a term for longer than five days. Why do we all collectively have to change on the 1st of January? Allow yourself some time to get adjusted to the changes you’re going to make. Do it step by step instead of going cold turkey. Don’t go the gym twice per week all of the sudden. If you come from nothing, it may be better to try once per week first. See how it feels. Work towards your goals slowly. When you’re ready, go twice per week. I think you’ll have a bigger change of saying that you’ve succeeded at the end of the year. Wouldn’t it be nice to say ‘Yes, I did it!’, because you know you had an entire plan?

What is the right way? 

Honestly, who knows? What works for one person, may not work for the other. I’m planning on making goals for the new years. The SMART kind of goals. I don’t know if it will work for me, it will be the first time EVER. But I do know that goals are more specific (duh), they ask more commitment and they’re based on things you truly want in life. I’ve never been goal oriented, and I was always just going with the flow. But next year I want to change that. You know, as some kind of resolution ;-). Just kidding, this will be an actual goal: making goals to really increase the numbers on my blog AND to finally make progress with my business. I want to stand up for myself and my relationship. And I want to make steps towards the life I really want.

My goals will be online on January 2nd!

And, do you make new year’s resolutions? 😉

 [:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 18 Comments
 1. Romy schreef:

  Ik ben het eens met alle punten die je noemt. Wanneer je jezelf iets alleen voorneemt omdat het ‘moet’ of totaal geen plan maakt, zijn voornemens meestal niet echt realistisch. Ik geloof ook dat je grote doelen niet per se op 1 januari hoeft te gaan waarmaken. Als je het echt wilt, kun je er net zo goed op 29 december al aan beginnen, toch? 🙂
  Alvast een fijne jaarwisseling! Ik ben heel benieuwd naar jouw doelen voor volgend jaar!

 2. shivam schreef:

  yes life is different at various age.You cant experience unless you enter to that age.But the experiance from other people will glimpse you little.

 3. Katherine schreef:

  I totally agree with this! I think it’s silly to wait til January 1st to commit to a resolution. I have to reset goals throughout the year so that I’ll stay on track and accountable. I’m looking forward to the fresh “start” of the new year, but there will be no “resolutions” on January 1st. 😉

 4. I can relate to this is almost every manner. I tend to miss resolutions every year until I realized that resolutions are the bigger way of procrastination where you postpone things for the next year. That day I decided to make short-term goals for myself that I can easily achieve and I am very happy about this 🙂

 5. Rachel schreef:

  These are all valid points! I do like the idea of New Years Resolutions because I feel like it’s a fresh start/clean slate to the year, but it’s more about realizing what I want to accomplish!

 6. Fleur schreef:

  Ja! Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik roep ook vaak genoeg ‘oh dat komt wel in het nieuwe jaar’ en zo gauw het dan het nieuwe jaar is dan wordt het al gauw ‘later dat jaar’ of dat jaar erop. Met andere woorden ik ben er gewoon niet voor gemaakt of moet het gelijk ter plekke nu doen. (Wil ik het dan inderdaad ook écht doen). Oh en echt hoor, die smart formule… Ben zo blij dat ik daar al een paar jaar vanaf ben!

 7. Karen schreef:

  I agree! I do make some goals but start whenever I set them. I totally agree with your points!

 8. Lily schreef:

  I completely agree, resolutions don’t work for me either. I set goals, which can kind of be the same, but I set small, doable goals.

 9. Renee schreef:

  I feel ya. New Years resolutions have always been a tricky thing for me too. Like you said, we are all different. Do what works for you! I hope your 2018 is awesome resolution or no resolution!

 10. Ik doe ook niet echt aan goede voornemens, simpelweg omdat telkens ik iets in mijn hoofd haal, ik dat meteen wil. Dus waarschijnlijk ben ik ergens half juli meer beginnen sporten om half november weer over te gaan op meer water drinken. Als kind wilde ik ook eens per se anderhalve liter water per dag drinken. Ik sleurde die waterfles overal mee naartoe, mijn moeder werd er echt horendol van en heeft ze uiteindelijk afgepakt, hahaha!

 11. Michelle schreef:

  En zo is dat inderdaad! Mooi verwoord. En die SMART-doelen: hoewel ik er tijdens mijn studie er echt de rillingen van kreeg heb je eigenlijk nu wel gelijk. Veel specifieker! Ik ben benieuwd naar jouw SMART doelen 😉

 12. Hannah schreef:

  I totally agree. Goals are the way to go!

 13. Sheila schreef:

  Ik lees het woord SMART en denk meteen… blegh, ik heb vakantie. Ik werd er ook mee dood gegooid tijdens mijn studie, maar ook op mijn werk gebruiken we die term elke dag. Maar goed, mijn voornemens zijn altijd heel algemeen. Gewoon, omdat ik vind dat ik mijn leven goed in balans heb en het uitstekend voor elkaar heb. Niet dat ik een uitmuntend salaris heb of in een grote auto rijd. Maar ik heb 2 heerlijke kinderen, 2 relaties, een leuke baan, ik ga er regelmatig op uit, reis relatief veel en kan dat alles combineren terwijl ik ook gewoon nog tijd over houd om boeken te lezen. Mijn voornemens zijn gewoon elk jaar: blijf dicht bij jezelf en zet dat voort.

 14. Amanda Schreiber schreef:

  I love the your advice about slowing adjusting to New Year’s Resolutions! That what I plan to do, because I know I will fail if I try to do them all on the 1st. I’m picking one a week to focus on, and then adding a new one the next week. Looking forward to hearing your goals!

 15. anna schreef:

  Ik ben het helemaal met je eens! Ik wilde bijvoorbeeld 5 keer in de week gaan bloggen, in plaats van 3 keer, die stap heb ik in december gezet. In 2018 wil ik meer gaan sporten, maar ik begin eerst eens met eens in de week hardlopen!

 16. Maaike schreef:

  Ik moet zeggen dat ik het wel even leuk vond om over SMART te lezen. Tja, het staat niet voor niks in alle markting boeken. Maar je hebt er een goed verhaal van gemaakt waarover ik alleen maar kan zeggen dat ik het met je eens ben!

 17. Nikita schreef:

  Ik kan je gedachtengang wel volgen. Soms wordt er inderdaad teveel met het woordje ‘goede voornemens’ gegooid. Ik heb het dan meestal ook over doelen voor het komende jaar. Ik noem ze soms voornemens, soms doelen. En ik leg deze week ook zelf uit wat ik wil bereiken in 2018. Maar naast die uitleg heb ik niet echt iets uitgelegd, maar ik heb wel plannen hoe ik dingen kan aanpakken. En ook daar wil ik op mijn blog op inspelen. Ik ben bewust bezig met mijn doelen want begin 2017 wou ik aan mijn zelfliefde gaan werken. Het was echt nodig. En dat is iets wat je beter het hele jaar door doet, maar toen ik besefte hoe ver mijn zelfhaat zat, was het al bijna 2017. Vandaar. En het verse van een nieuw jaar gaf mij net wat extra energie. Ik heb bewust daaraan gewerkt en nu zie ik mezelf graag en kan ik mezelf met trots in de spiegel aankijken. Dus ik kan je echt wel volgen. Het kan een goede stok achter de deur zijn en een motivatie. Maar je moet ook echt wel met die voornemens aan de slag gaan. Anders komt er inderdaad weinig van! Mooie blogpost! Zet dingen weer in andere perspectieven 🙂

 18. how far schreef:

  What a really amazing article you’ve compiled here

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *