Why multitasking works

[:nl]Waarom multitasken voor mij juist wel werkt [:en]Why multitasking actually works for me[:]

[:nl]Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben negen van de tien keer met honderd dingen tegelijk bezig. Niet heel erg, maar ook niet heel efficiënt. Ik merk dat ik zo veel meer zou kunnen als ik me gewoon op één ding tegelijk kon focussen. Een planning maken, telefoon wegleggen, internet uitzetten…allemaal geprobeerd, 100 procent gefaald. Soms baal ik toch wel van mezelf, want zou ik niet veel succesvoller zijn geweest als ik gewoon kon enkeltasken? Ok, dat is een geen woord (woorden bedenken ook bij het schrijven toch?). Ik denk dat het hier om mindfulness gaat, iets wat ik niet onder de knie heb.

Deze post gaat echter niet over mindfulness (want ja, dat kan ik toch niet), maar over multitasken en hoe ik daar, ondanks de inefficiëntie, het beste uit haal. Zelfs nu ben ik zeven artikelen tegelijk aan het schrijven, puur omdat ik me niet op één onderwerp kan concentreren. Het ene moment heb ik inspiratie voor dit en het andere moment weer voor dat. Het is een soort vooruit werken, maar niet helemaal. Want, je raadt het al, ik maak de helft niet af wegens tijdgebrek. Hoe overleef ik dit?

Hard werken

Multitasken is hard werken. Je doet namelijk veel minder met de tijd die je hebt. Ik weet dat ik zoveel meer uit mijzelf en mijn blog zou kunnen halen als ik één ding tegelijk deed én een planning had. Maar zo ben ik gewoon niet. Ik werk vanuit mijn gevoel. En dat betekent dat ik schrijf over iets waar ik op dat moment iets voor voel, inspiratie voor heb of enthousiast over ben. Maar datzelfde enthousiasme kan de volgende dag ook weer weg zijn. Zodoende heb ik tien onafgemaakte artikelen opgeslagen, puur omdat ik even niet meer weet wat ik erover moet zeggen. Wat maak ik het mezelf ook lastig hè?

Goed, hard werken dus. Als ik ‘s avonds thuis kom van werk zet ik direct mijn laptop aan. ‘Hoi vriend, sorry ik moet direct aan de slag’, zeg ik dan tegen mijn Spanjaard. Vind ‘ie leuk. Zodra mijn laptop alles heeft geladen ga ik aan de slag met iets wat óf half afgemaakt is óf met een compleet nieuw onderwerp (die ik overdag terwijl ik werk bedenk). Dat laatste is pas echt leuk, want tussendoor moet ik ook nog koken, eten en douchen. Bovendien moet ik daarna nog de Engelse tekst maken. Maar weet je wat? Ik lig áltijd voor elf uur op bed. Om alles gedaan te krijgen werk ik keihard, en dat werpt ook zijn vruchten af. Natuurlijk, kwalitatief gezien kan het nog een stukje beter. Maar naast mijn fulltime werk is dat sowieso een puntje van aandacht (waar ik geen tijd voor heb, help!).

Chaos maakt mij nuttig

Multitasken is niet altijd even efficiënt en daarmee soms zeer tijdrovend, maar het maakt mij heel erg nuttig. In de tijd die ik heb doe ik wel nuttige dingen. Facebookje hier, Instagrammetje daar (gat, nu klink ik net als Robert Kranenborg met zijn zoutjes en zoetjes), blogartikeltje zus, Pinterestje zo. En dan nog reageren op alle blogs die ik leuk en interessant vind (best veel).

Het klinkt misschien belachelijk, maar op een bepaalde manier werkt het voor mij ook wél weer. Laat ik het zo zeggen: ik heb nooit het gevoel gehad dat het mij in de weg zat, mijn onvermogen tot concentreren op één ding. Dit maakt bijvoorbeeld dat ik heel veel opmerk. Zo ook op werk. Ik kan  heel goed een artikel schrijven, maar tegelijkertijd meeluisteren of meedoen met een gesprek en zien wat er op de gang gebeurt. Tijdens mijn vorige banen kreeg ik wel eens dingen te horen als ‘Oh, dat jij dat überhaupt zag joh!’. Ik denk echt dat ik dat te danken heb aan mijn vermogen tot multitasken.

 Multitasken = last minute = last minute focus

Waar het bij mij uiteindelijk op neerkomt is dat ik op het laatste moment op zoek moet naar een flinke dosis concentratie. Op het nippertje lukt het mij dan nog op toch dat kleine graantje concentratie mee te pakken. Soms vraag ik me echt af of het niet anders kan. Maar aan de andere kant houd ik er ook van om in dat laatste halfuurtje alles erdoorheen te rammen en klaar te zetten.

Toch ga ik dit snel veranderen. Want ik wil weten wat ik kan als ik wel een lijstje bijhoud en me aan datzelfde lijstje houd. Wat er gebeurt als ik me op slechts één artikel concentreer in plaats van zeven. En wat er gebeurt als ik gestructureerd aan de slag ga, in plaats van ‘all over the place’. Dit wordt een projectje voor de komende tijd. Eerst ga ik uitzoeken hoe. Ik denk er bijvoorbeeld over na om een Passion Planner te kopen. Maar aan de andere kant lijkt het me ook heel leuk om met bullet journalling te starten (heb je daar tijd voor dan? Nee.) of mijn eigen agenda te maken. Zodra ik met dit nieuwe levensproject van start ben, geef ik snel een update. Geen happiness project, maar een productiviteitsprojectje.

En jij? Kan jij multitasken?

[:en]I don’t know about you guys, but nine out of ten times I do at least a hundred things at the same time. It’s not too bad, but also not very efficient. I really do believe that if I could just focus on one thing, I would be so much more successful. Planning, putting my phone away, turning off the wifi…I’ve done it all and failed a 100 percent of the time. Sometimes it bums me out, because wouldn’t it be better if I could just focus on one thing? I think we’re talking about an aspect of mindfulness here, not something I’ve been able to master so far.

This post isn’t about mindfulness though (because let’s face it: I wouldn’t know what to tell you), it’s about multitasking and how, despite the inefficiency, I’m able to make the best of it. Even now I’m writing seven articles at the same time, just because I can’t focus on one subject. One moment I’m totally inspired for one thing and the next moment it’s something else. It’s sorta like working ahead, but not really. Because I don’t finish half of it because of the lack of time. How do I manage to survive?

Hard work

Multitasking is hard work. You do a lot less in the same amount of time. I know that I could do so much more with my blog if I could just do one thing at a time ánd had a planning. It’s just not who I am. I do what feels right in that moment. And that means that I write about what I feel inspired or enthusiastic about in a certain moment. It’s just a feeling. That is also why I have ten unfinished articles lying around, purely because I don’t know what to say about any of the subjects anymore. Oh, how I can make it difficult for myself sometimes.

Ok, so, hard work. When I come home at night after work, I turn on my laptop. ‘Hi boyfriend, sorry I have to write’, I say to my Spaniard. He loves that. As soon as my laptop loaded everything, I work on something I recently half finished or a completely new subject (I thought of at work). That last option is the most fun because I also have to cook, eat and take a shower. Then I have to translate it too because I blog in two languages. But you know what? I’m always in bed before eleven. I work hard to get everything done in time, and that does pay off. Of course, I feel like I could deliver better quality. But that will stay a point of improvement for as long as I work full time, I think. Help!

 Chaos makes me feel useful

I admit, multitasking is not always efficient and time-consuming, but it makes me useful. If that’s the right word? I hope you know what I mean. Within the time I have I do useful things. I Facebook, Instagram, write, Pinterest etc. Of course, not for personal reasons, but blogging reasons. And during the day I read and respond to other bloggers I like and think are interesting (quite a few).

It might sound ridiculous, but in some ways, it actually does work for me. Let me put it like this: I’ve never felt held back because of my inability to focus on one thing. It makes me notice a lot of things, for example. Also at work. I can very well write an article, listen to a conversation, actively participate in that same conversation and see what’s happening outside of my office. At my last jobs people used to say to me ‘I’m amazed you even noticed that!’. I really do believe that’s because of my ability to multitask.

Multitasking = last minute = last minute focus

But what it always comes down to is that I have to be at my most focussed in the last moments of the day. And that works too. In the nick of time, I find that small portion of concentration to do that one thing. Sometimes I wonder if I able to change. But, on the other side, I love it. I love the feeling of accomplishing so many things in a short span of time.

You know what? I am gonna change all of this. Because I want to know what I can do when I am able to keep up a to-do list and stick to it. What will happen when I focus on one article instead of seven? What’ll happen when I’m structured instead of all over the place? This is going to be a small project for the next coming time. First I need to figure out my strategy though. I’m thinking about buying a Passion Planner. But on the other side bullet journaling seems right for me (do you have time to do that? No.), or I would like to make my own agenda. As soon as I’ve started this new life project of mine, I will give an update. My very own productivity project.

And you? How are your multitasking skills?[:]

Article by Johanne

Hi, ik ben Johanne! Ik ben 35 jaar en moeder van een eeneiige tweeling. Axel en James zijn mijn licht en leven, maar ik ben natuurlijk meer dan alleen mama: ik hou van werken, bloggen, lezen, schrijven en heel af en toe sociaal doen. Hoe hou ik al die ballen in de lucht? Vaker niet dan wel, maar hey, soms gaat het ook goed!

This Article Has 26 Comments
 1. Romy schreef:

  Wauw, dit is echt een en al herkenning. Ik functioneer vaak ook het beste als ik van alles en nog wat tegelijk doe, maar de laatste tijd probeer ik me toch iets meer op één ding te richten. Het lukt alleen (nog) niet altijd even goed 😉 Ik ben iemand die echt zwaar verveeld zou raken als ik de hele dag maar één taak doe en kan dan veel beter even aan het ene werken en even aan het ander. Gelukkig heb ik straks een baan waarin ik ook allerlei dingen ga doen. Maar goed, het even Instagrammen tussendoor enzo zal ik dan wel even moeten loslaten, haha.

  • Johanne schreef:

   Moeilijk he! Verveling speelt inderdaad ook gewoon een belangrijke factor. Fijn dat je nu al weet dat je lekker diverse werk gaat doen. Is ook niet gek als communicatiemedewerker natuurlijk ;-). Daar horen veel leuke dingen bij. Vast ook wel een beetje social media?

 2. Heel herkenbaar! Ik kan ook vrijwel nooit 1 artikel in een ruk afmaken. Meestal ben ik dan alweer met iets anders bezig en heb ik dan 5 concepten staan haha.

  • Johanne schreef:

   Yay, blij dat ik niet alleen ben. Aan de ene kant goed, want je hebt in ieder geval weer een paar nieuwe onderwerpen bedacht, maar verder is het dan weer zo jammer dat die niet in één keer afkomen!

 3. Joanne schreef:

  Ik vind het vaak ook fijn om tussendoor een soort afleiding te hebben! Of het echt sneller gaat weet ik niet, maar het voelt meestal wel nuttiger haha!

 4. Ayla schreef:

  Haha knap hoor! Ik ben ergens in mijn burn-out het vermogen tot multitasken kwijtgeraakt, en daar ben ik nu erg blij mee. Vroeger zag ik mezelf vaak als een soort spin in een web, met aan alle 8 pootjes verschillende draadjes. Tegenwoordig ben ik meer een uh… rups, die rustig over 1 takje tegelijk kruipt. Voor mij werkt dit fijner, ik merk dat als ik ga multitasken ik meteen allerlei dingen niet meer afmaak, en dat zorgt voor onrust in mijn hoofd.
  Ik ben heel erg benieuwd hoe het jou bevalt als je gaat enkeltasken! Ik heb een soort bullet journal (zelfgemaakte agenda, zonder plaatjes en handlettering) waarin ik per dag opschrijf wat ik wil doen, dat werkt voor mij wel lekker, misschien ook een goede optie voor jou!

  • Johanne schreef:

   Ik kan me die onrust heel goed voorstellen. Daar heb ik ook veel last van, maar tot nu heb ik er prima mee kunnen functioneren. Een burn-out is natuurlijk ontzettend vervelend, maar ben wel blij te horen dat je er als een rups uit bent gekomen. Dat lijkt me toch ook een hele fijne manier van werken hoor.

   Ja, aan zoiets zit ik dus inderdaad te denken! Lijkt me ook superleuk om bij te houden. Maar dan moet ik het wel echt doen, haha.

 5. Laetitia schreef:

  Ik zou niet willen zeggen dat multitasken niet efficiënt is. Met de mindfulness-trend is concentreren op één ding en structuur haast een must en ook de wetenschap heeft wel bewezen dat mensen productiever zijn als ze niet elke vijf minuten iets anders doen. Maar toch, ik denk dat we daarmee de helft van de wereldbevolking, wellicht meer, tekort doen. Het is het aard van het beestje, of je juist gestructureerd of juist een ‘chaoot’ bent en ik vraag me af hoeveel zin het heeft tegen je natuur in te gaan.

  Multitasken is niet zoals het woord suggereert van alles tegelijk doen, het betekent dat je heel snel kunt schakelen,dat je heel snel je aandacht op iets anders kunt scherpstellen. Een andere manier van focussen, in plaats van niet kunnen focussen zoals veel mensen zeggen. Ik denk dat dat zeer waardevol kan zijn. In plaats van je zelf te dwingen gestructureerder te werk te gaan, zou je ook manieren kunnen zoeken om jouw talent voor schakelen optimaal te gebruiken. Een marathonloper wordt niet blij van een 100 meter sprint met obstakels, en andersom. Beiden trainen om beter te worden in hun eigen expertise. Jij bent van de kort en krachtig, liefst met een beetje tijdsdruk? Prima, dan ga je NU een kwartier lang schrijven en geen seconde langer, in die tijd moeten er 600 woorden op je scherm verschijnen!! Facebook, pinterest en instagram laat je gewoon openstaan, want kennelijk heeft jouw sprinter-brein die korte afleidinkjes nodig om even weer op adem te komen voor de volgende spurt.

  Dit is allemaal niet wetenschappelijk hoor, puur een hersenspinsel van mij. Zelf ben ik noch multi- noch enkeltasker (bij deze is dat een woord), ik ben een pure chaoot. Elke prikkel leidt mij af en dan ben ik even de draad kwijt. Praat iemand tegen mij terwijl ik schrijf, dan schrijf ik op wat diegene zegt. Als ik ga opruimen in huis, lijkt het binnen de kortste keren of er een bom is ontploft, want ik kom van alles tegen. Heel onhandig, maar tegelijk is die flipperkast in mijn hoofd wel de bron van mijn creativiteit. Dus ik probeer het zo te laten. Wat jij kunt, luisteren, schrijven, kijken zonder in de war te raken is een talent waar ze luchtverkeersleiders op screenen, een bijzonder talent, dus wees er trots op.

  Ps. een bulletjournal ken ik, maar wat is een Passion Planner? Nooit van gehoord maar klinkt interessant! Veel succes met je productiviteitsproject!

  • Johanne schreef:

   Wat een fantastische en inzichtvolle comment. Zo had ik er nog niet eens bij stilgestaan. Ben hier heel blij mee! Ik ben natuurlijk op een soort levensverbeteringsquest, maar als ik dit zo lees mag ik dingen soms ook loslaten. Vind dit heel erg motiverend, dankjewel :). En wat goed dat jij jouw flipperkast wil laten wat het is. Want als jij daaruit haalt wat jij nodig hebt, dan is dat voldoende. En mislukte opruimsessies zijn bovendien niet zo erg. En opschrijven wat anderen zeggen is gewoon hilarisch als je zin daarna als een lul om een drumstel slaat :D.

   En een passion planner is een fantastisch iets: het is een agenda, maar je kunt er ook je doelen in zetten, het als een soort bullet journal bijhouden erin doodlen en to-do lijstjes maken. Een soort van alles-in-1 waar ik naar op zoek ben. Er hangt alleen een aardig prijskaartje aan. En daarom lijkt het me eigenlijk leuker om zelf te doen.

 6. Benthe schreef:

  Superleuk om jouw ervaring met multitasken te lezen ?! En ondanks dat ik me vaak op één ding tegelijk wil focussen, gebeurt het toch regelmatig dat me iets anders te binnen schiet wat ik ook echt niet moet vergeten. Dan zet ik het vaak wel even klaar of ik zet een reminder voor mezelf, maar probeer ik toch wel bij dat ene eerste ding te blijven. Het werken onder druk herken ik wel heeeel erg, ik kan echt niet hard werken als ik weet dat iets totaal geen haast heeft.

  • Johanne schreef:

   Yay, dank je! Ik denk ook wel dat het overgrote deel (zoals Laetitia hierboven zegt) van de mensen multitaskt en niet kan ‘enkeltasken’, of dat niet wil. Want inderdaad, je brein gaat natuurlijk de hele dag door en als je iets te binnen schiet ben je daar ineens helemaal enthousiast over! En fijn dat jij ook zo’n onder-druk-werker bent. Vind je dat vervelend>?

 7. fanny schreef:

  I totally agree! I love having a lot of things on my plate or life gets boring…

 8. Astrid schreef:

  Multitasken is my middle name 😉 Ik ben er ook dol op en voor mij werkt het ook. En waarom sleutelen aan een succesformule? 😉

 9. Eva schreef:

  Ik kan het maar ik word er zenuwachtig van!

 10. Ik kan wel multitasken, maar mét lijstje! Anders word ik krankjorum?

 11. Ik kan vrij goed multitasken, is volgens mij ook best wel een vrouwen eigenschap. Haha ik merk tenminste dat vrouwen vaker die eigenschap hebben dan mannen

  • Johanne schreef:

   Denk het ook inderdaad! Mijn vriend hoort mij niet eens meer als hij iets heel simpels doet, zoals Facebooken. Dan is het tien minuten later ineens: heh, zei je wat?

 12. Eva schreef:

  Zo, dat is herkenbaar. Maar ik heb het mezelf afgeleerd omdat mensen stiekem helemaal niet kunnen multi-tasken en ik mijn (en anderen ook) werk beter vind worden als ik me volledig concentreer. Heel benieuwd hoe het jou dadelijk afgaat!

  Groetjes,
  Eva

 13. Interessant om te lezen! Bij mij ligt het er per dag aan of ik echt productief kan multitasken of juist niet haha.

 14. Valenica Abbott schreef:

  I multitask all the time. I’ve been feeling the same way, about it being an issue. Sometimes I think I’m not focused enough on the task at hand. But there’s so many things that I want to do be doing while I’m at work. Checking blogs, reading articles, looking at instagram, twitter and facebook. I love finding out new information and being inspired by others constantly and so I’m always checking these things out for that reason.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *